Numri i muslimanëve në Japoni u dyfishua në një dekadë

Publikuar në Jan. 14, 2021, 9:31 a.m.

Çdo të xhuma shumë burra dhe gra myslimane vinë  në  xhami, në një ndërtesë  katër katëshe në Beppu, në Kyushu, më në jug të ishujve të mëdhenj të Japonisë.

Shumë janë studentë që studiojnë aty pranë në Universitetin Ritsumeikan Azi-Paqësor (APU) dhe punojnë me kohë të pjesshme në hotelet përreth qytetit. Të tjerët kanë ardhur në anije peshkimi dhe kantieret e anijeve që plakja dhe tkurrja e popullsisë lokale nuk mund të plotësojë plotësisht personelin.

Rendet e besimtarve janë rritur vitet e fundit, pasi qeveria ka kërkuar të tërheqë më shumë punëtorë dhe studentë të huaj.

Numri i muslimanëve që jetojnë në Japoni, megjithëse i vogël, është dyfishuar në dekadën e kaluar, nga 110,000 në 2010 në 230,000 në fund të 2019 (përfshirë deri në 50,000 të kthyer në Japoni), sipas Tanada Hirofumi të Universitetit Waseda.

Vendi mburret me më shumë se 110 xhami. Ky është një ndryshim i mirëpritur, vëren Muhamed Tahir Abbas Khan, një profesor në APU dhe kreu i Shoqatës Myslimane Beppu (BMA).

Në vitin 2001, kur ai arriti për herë të parë nga Pakistani si një student i diplomuar, kishte vetëm 24 xhami në vend dhe asnjë të vetme në Kyushu.

Xhamia ne Tokyo, Xhamia Okachimachi, Xhamia Otsuka, Xhamia Nagoya dhe Dar al Arqam Mesxhid  janë vetëm disa nga xhamitë më të njohura dhe më të rëndësishme, sipas bolnews.com.Burimi : IQNA