‘Muslimanët në Rusi do te përbëjnë 30% të popullsisë deri në 2034’

Publikuar në Jan. 9, 2021, 2:36 a.m.

Muslimanët do të përbëjnë 30 përqind të popullsisë së Rusisë deri në vitin 2034, tha myftiu i madh i vendit të hënën.

Duke folur në një konferencë në Moskë, Shejh Ravil Gainutdin tha se numri i muslimanëve në Rusi është në rritje me kalimin e çdo dite.

"Sipas parashikimeve të ekspertëve, 30 përqind e popullsisë së Rusisë do të përbëhet nga myslimanë pas 15 vjetësh," tha Gainutdin.

Ai kujtoi se gjatë festivalit fetar të Kurban Bajramit të vitit të kaluar, më shumë se 320,000 myslimanë erdhën në xhami në Moskë për të kryer lutjet e tyre, duke thënë se ky ishte një "rekord".

Duke vënë në dukje se numri i atyre që kryejnë lutje gjatë festivaleve Islame janë rritur në krahasim me vitet e mëparshme, Gainutdin tha se ai ishte një tregues i numrit në rritje të muslimanëve në vend.

Ai gjithashtu tha se kishte nevojë për dhjetëra xhami të reja në qytetet e mëdha të Rusisë.

Në një intervistë vitin e kaluar me Anadolu Agency, Gainutdin tha se komuniteti mysliman në Rusi ishte 25 milion i fortë dhe vazhdon të rritet.

Arsyeja e rritjes është kryesisht për shkak të dy faktorëve: niveli i lartë i lindjeve në mesin e familjeve myslimane dhe përmes ardhjes së njerëzve nga Azia Qendrore, shtoi ai.

Shumica e myslimanëve në vend jetojnë në Moskë dhe zona të tjera të mëdha metropolitane si Shën Petersburg dhe Yekaterinburg, sipas Gainutdin.

Aktualisht, 6.5% e popullsisë ruse është myslimane.Burimi : Anadolu Agency