Kryeministri:Izraeli lidhjet ‘jo në agjendë’ për Tunizinë

Publikuar në Dhj. 20, 2020, 4:18 p.m.

Tunizia nuk ka në plan të përputhet me vendimin e Marokut për të njohur Izraelin, tha Kryeministri Hichem Mechichi, duke këmbëngulur se vendosja e marrëdhënieve me shtetin hebre nuk ishte "në rendin e ditës".

Javën e kaluar, Maroku u bë vendi i katërt në Lidhjen Arabe që njohu Izraelin që nga gushti, në një stuhi marrëveshjesh diplomatike të ndërmjetësuara nga Presidenti në largim i SHBA-ve, Donald Trump.

Emiratet e Bashkuara Arabe, Bahreini dhe Sudani gjithashtu kanë normalizuar kohët e fundit lidhjet me Izraelin si pjesë e një shtytje që dobëson frontin e bashkuar më parë të botës Arabe mbi luftën e palestinezëve për shtetësinë.

"Ne e respektojmë zgjedhjen e Marokut, Maroku është një vend vëlla që e duam shumë", tha Mechichi për transmetuesin France 24 në një intervistë të hënën vonë.

Por, ai tha, "për Tunizinë, çështja nuk është në rendin e ditës."

Mechichi tha se ai nuk ishte afruar nga administrata Trump për këtë çështje.

"Çdo vend ka realitetin e tij, të vërtetën e vet dhe diplomacinë e tij, të cilën e konsideron më të mirë për njerëzit e tij," tha ai.

Algjeria fqinje mori një pamje më pak bamirëse të marrëveshjes së arritur me Marokun rival, nën të cilin Uashingtoni njohu sovranitetin e Marokut mbi rajonin e diskutueshëm të Saharasë Perëndimore në këmbim që Rabati të normalizonte lidhjet me Izraelin.

Algjeria, e cila mbështet lëvizjen e pavarësisë Polisario në Saharanë Perëndimore, tha se lëvizja ishte pjesë e "manovrave të huaja që synojnë të destabilizojnë Algjerinë.Burimi : Arab News