Kryetari Rouhani: Irani i gatshëm të ndihmojë në forcimin e armëpushimit Azerbajxhan-Armeni

Publikuar në Dhj. 13, 2020, 9:03 a.m.

Kryetari iranian Hassan Rouhani njoftoi gatishmërinë e vendit për të luajtur një rol në ndihmën për të forcuar armëpushimin midis Azerbajxhanit dhe Armenisë dhe për të stabilizuar rajonin.

Ai i bëri komentet në takimin e tij me Ministrin e Punëve të Jashtme të Azerbajxhanit,  Jeyhun Bayramov,  të mërkurën.

Duke iu referuar pozicioneve të qarta të Republikës Islamike të Iranit në konfliktin e Nago-Karabakut dhe mbështetjes për integritetin territorial të Republikës së Azerbajxhanit, Rouhani shprehu kënaqësinë me përfundimin e luftës midis dy vendeve dhe çlirimin e territoreve të okupuara të Azerbajxhani dhe vendosja e një armëpushimi.

Ai vuri në dukje planin e Iranit për t'i dhënë fund konfliktit Nago-Karabak duke dërguar një të dërguar special në Rusi, Azerbajxhan dhe Armeni dhe njoftoi gatishmërinë e vendit për të luajtur një rol konstruktiv në ndihmën për të forcuar armëpushimin midis dy vendeve dhe për të vendosur stabilitetin në rajon.

Duke theksuar nevojën për të përdorur kufijtë e Iranit dhe Azerbajxhanit për të zhvilluar bashkëpunimin ekonomik dhe tregtar, Presidenti iranian tha, "Me përfundimin e epokës Trump në Shtetet e Bashkuara dhe ardhjen në pushtet të administratës së re në këtë vend, ne ndjehemi që vendet do të kenë kushte më të mira për bashkëpunim ".

Rouhani më tej njoftoi gatishmërinë e Iranit për të marrë pjesë në rindërtimin e zonave të çliruara të Azerbajxhanit, duke thënë, "Duke pasur parasysh afërsinë e të dy vendeve dhe objektet në dispozicion në Iran, pjesëmarrja e Iranit në rindërtimin e zonave të prekura nga lufta e Nago-Karabak do të të jetë në të mirë të të dy vendeve ".

Duke iu referuar marrëveshjeve të mëparshme midis Iranit dhe Azerbajxhanit, duke përfshirë projektin hekurudhor Rasht-Astara, Presidenti theksoi nevojën për të përshpejtuar zbatimin dhe funksionimin e marrëveshjeve.

"Kushtet janë të vendosura për zbatimin e projekteve të bashkëpunimit të përbashkët të rënë dakord midis dy vendeve, duke përfshirë digën Khoda Afarin dhe ndërtimin e një termocentrali," tha ai, duke shtuar, "Të dy vendet mund të zhvillojnë më tej bashkëpunimin e tyre në fushat e industri, shkencë, farmaci dhe sektorë të tjerë ".

Rouhani i quajti marrëdhëniet me vendin mik dhe fqinj të Azerbajxhanit të mira dhe vëllazërore, duke thënë, "Vullneti i Republikës Islamike të Iranit është të zhvillojë marrëdhënie me         Republikën e Azerbajxhanit dhe ne shpresojmë të përdorim mundësinë për të krijuar kushte të reja ndërkombëtare për të zhvillojnë më tej marrëdhëniet midis dy vendeve ".

Duke vlerësuar mbështetjen e Republikës Islamike të Iranit për integritetin territorial të Azerbajxhanit, Jeyhun Bayramov, nga ana e tij, tha, "Ne e konsiderojmë Iranin si mikun dhe fqinjin tonë të mirë, dhe vullneti i Presidentit dhe zyrtarëve Azerbajxhanas është zhvillimi gjithëpërfshirës i marrëdhëniet me Iranin ".

Duke iu referuar çlirimit të territoreve të okupuara të këtij vendi dhe ringjalljes së 132 km të kufirit me Iranin, ai shtoi,      "Kufiri i Azerbajxhanit me Iranin është një kufi i miqësisë dhe zhvillimit dhe ne besojmë se ringjallja e këtyre kufijve mund të krijojë projekte bashkëpunimi për të dy vendet ".

Ai theksoi zhvillimin dhe thellimin e marrëdhënieve me Iranin në fushat politike, ekonomike dhe tregtare, duke thënë,   "Zbatimi i projektit hekurudhor Rasht-Astara do të rrisë bashkëpunimin ekonomik dhe tregtar midis dy vendeve".

Bayramov shprehu shpresë që me kushtet e reja ndërkombëtare dhe heqjen e pengesave ekzistuese të shkaktuara nga sanksionet e SH.B.A., projektet e përbashkëta të bashkëpunimit midis dy vendeve do të zbatohen dhe funksionojnë shpejt.

Ministri i Punëve të Jashtme të Azerbajxhanit gjithashtu dënoi vrasjen e shkencëtarit iranian Martir Muhsen Fakhrizadeh, duke theksuar, "Vrasja e një shkencëtari nuk është e pranueshme në asnjë mënyrë dhe ne e dënojmë ashpër këtë veprim."Burimi : Mehr News Agency