Franca do të inspektojë dhjetëra xhami

Publikuar në Dhj. 7, 2020, 10:52 p.m.

Qeveria franceze ka nisur një valë masive "masive dhe të paparë" për të luftuar atë që ai e quan "ekstremizëm" fetar, ka thënë Ministri i Brendshëm Gerald Darmanin, duke shtuar se 76 xhami dyshohen për "separatizëm".

Darmanin të enjten shkroi në Twitter intervistën e tij me radion RTL, duke shkruar:

“Në ditët në vijim, do të kryhen kontrolle në këto vende të adhurimit. Nëse ndonjëherë këto dyshime konfirmohen, unë do të kërkoj mbylljen e tyre. ”

Ai gjithashtu tha se 66 migrantë të padokumentuar të dyshuar për "radikalizim" ishin deportuar.

Qeveria e Presidentit Emmanuel Macron u është përgjigjur disa sulmeve vdekjeprurëse në javët e fundit me një premtim për të goditur atë që Darmanin ka thënë se është "armiku brenda".

Në tetor, Macron paraqiti një plan për të trajtuar atë që ai e quajti "separatizëm islamik", pasi ai e përshkroi Islamin si një fe në krizë në të gjithë botën - komente që zemëruan myslimanët në Francë dhe globalisht.

Franca është shtëpia e popullsisë më të madhe të pakicave myslimane në Evropë, dhe disa kanë frikë se do të ndëshkohen kolektivisht pas një serie sulmesh në muajt e fundit.

Më 20 tetor, 202O, Franca urdhëroi mbylljen e përkohshme të një xhamie jashtë Parisit si pjesë e një goditje ndaj njerëzve që dyshohen se nxisin urrejtje, pas vrasjes së mësuesit Samuel Paty, i cili kishte treguar karikaturat e tij klasike ofenduese të Profetit Muhamed (as).

Franca ka mbyllur gjithashtu dy organizata - bamirësia myslimane BarakaCity dhe një grup i të drejtave civile që monitoron krimet e urrejtjes - Kolektivi kundër Islamofobisë në Francë (CCIF); të dy kanë hedhur poshtë akuzat e qeverisë se ata kishin lidhje "radikale".Burimi : Al Jazeera