Papa Françesku u referohet myslimanëve Ujgurë të Kinës si 'të persekutuar' për herë të parë

Publikuar në Nën. 28, 2020, 3:06 a.m.

Në një libër të ri, Papa pranoi Ujgurët e Kinës si një popull 'të përndjekur', një pretendim që Ministri i Jashtem i Kinës e hodhi poshtë si 'të pabazë'.

Papa Françesku për herë të parë i ka quajtur Ujgurët Myslimanë të Kinës një popull "të përndjekur", duke thyer heshtjen e tij për një kohë të gjatë ndaj pretendimeve për shkelje të të drejtave të njeriut në rajonin Xinjiang të Kinës.

"Unë shpesh mendoj për popujt e persekutuar: Rohingya, Ujgurët e varfër, Yazidit - ajo që ISIS bëri me ta ishte me të vërtetë mizore - ose të krishterë në Egjipt dhe Pakistan të vrarë nga bomba që shpërthyen ndërsa ata luteshin në kishë", thotë Papa Francesku në të libër i ri, sipas CNN.

Libri, një bashkëpunim me Austen Iverigh ka 150 faqe me titull , "Le të ëndërrojmë: Rruga drejt një të ardhme më të mirë", u botua të hënën dhe do të dalë në shitje më 1 dhjetor.

Papa Francesku  gjithashtu flet për nevojën për të adresuar pabarazitë politike përmes ndryshimeve ekonomike, sociale dhe politike.

Papa ka folur më parë kundër persekutimit të Rohingyave dhe Jezidive,  por po flet për shtypjen ndaj Ujgurëve mysliman për herë të parë, pas vitesh marrje thirrjesh nga grupet e të drejtave për të pranuar publikisht shkeljet.

Pekini ka hedhur poshtë në mënyrë të përsëritur akuzat si një përpjekje për të diskredituar Kinën, duke pretenduar se kampe janë për "riedukim".

Ministria e jashtme kineze ishte e shpejtë për të hedhur poshtë komentet e Papës si "të pabazuara".

"Qeveria kineze gjithmonë ka mbrojtur të drejtat ligjore të pakicave etnike në mënyrë të barabartë," i tha zëdhënësi i Ministrisë së  Jashtme, Zhao Lijian një konferencë për media.

" Vërejtjet nga Papa Françesku janë të pabazuara."

Grupet e të drejtave thonë se më shumë se një milion Ujgurë mysliman Faqja Kryesore: Lajme: Papa Françesku u referohet myslimanëve Ujgurë të Kinës si 'të persekutuar' për herë të parëBurimi : The New Arab