Luftërat Ajrore: Mbi 13,000 civilë të vrarë në sulmet e SHBA-ve në Irak, Siri që nga viti 2014

Publikuar në Nën. 22, 2020, 12:56 a.m.

Një grup vëzhgues ka marrë të dhëna ushtarake amerikane në pothuajse të gjitha rastet e dëmtimit civil dhe viktimave në Irak dhe Siri, sipas të cilave deri në 13,000 civilë u vranë nga forcat amerikane gjatë gjashtë viteve të fundit.

Për herë të parë që kur koalicioni i udhëhequr nga SH.B.A. filloi të ashtuquajturën luftë kundër Daesh në Irak dhe Siri në 2014, ushtria lëshoi ​​ekskluzivisht koordinatat gjeografike për gati të gjitha rastet e konfirmuara të dëmtimit civil dhe vdekjeve në të dy vendet.

Sipas të dhënave, të marra nga grupi vëzhgues, Airwars, numri i përgjithshëm i civilëve të vrarë nga forcat e koalicionit të udhëhequra nga SH.B.A. gjatë luftës është diku në kufijtë prej 8,310 deri në 13,187.

Ish zëdhënësi i koalicionit të udhëhequr nga SH.B.A. Myles Caggins i tha grupit të organizatës me bazë në Britani se arsyeja kryesore pas vendimit për të lëshuar këto të dhëna tani ishte transparenca.

"Ne marrim çdo pretendim për viktima civile me sinqeritetin, shqetësimin dhe zellin më të madh," tha ai. "Ne e shohim shtimin e vendndodhjeve gjeografike si një dëshmi e transparencës."

Të dhënat tregojnë se kur dhe ku ka ndodhur një ngjarje e veçantë dhe thjeshton procesin e përcaktimit se cilët individë janë prekur nga një sulm specifik, sipas Airwars.

Nga 344 incidente "të besueshme" të dëmit civil të regjistruar, 341 janë konfirmuar përmes këtyre të dhënave, tha ai.

Tre të tjerët u përjashtuan nga ushtria për arsye të ndryshme të tilla si vazhdimi i hetimeve dhe përfshirja e informacionit të ndjeshëm.

Grupi vëzhgues tha se shumë nga këto incidente janë konfirmuar përmes llogarive të dorës së parë, të tilla si fotot dhe videot e postuara në internet nga dëshmitarët.

Kjo provë e re tani mund të sigurojë një mundësi për civilët e prekur në Irak dhe Siri, për të ndjekur pretendimet e tyre për kompensim nga Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj, të cilët u bashkuan me një fushatë sulmesh ajrore kinse kundër Daesh në gusht 2014.

Një paaftësi për të provuar sulmin e saktë ose vendndodhjen e një sulmi që shkaktoi viktima civile, deri më tani ka paraqitur një pengesë të madhe për ata që kërkojnë të ndjekin pretendimet.

Duke cituar një raport nga Pentagoni, Airwars tha se vetëm gjashtë pagesa "ex gratia" u ishin bërë irakianëve në 2019.

SH.B.A. dhe aleatët e saj të 68 kombeve, është akuzuar vazhdimisht për shënjestrimin dhe vrasjen e civilëve.

Koalicioni lëshoi ​​një raport vitin e kaluar, duke pranuar se ka vrarë mbi 1300 civilë në 34,514 sulme midis gushtit 2014 dhe fundit të majit 2019 në Irak dhe Siri.

"Gjatë kësaj periudhe, ajo" vlerëson të paktën 1,319 civilë janë vrarë pa dashje nga sulmet e koalicionit, "tha raporti.

Koalicioni i udhëhequr nga SH.B.A. ka qenë, megjithatë, kryesisht i paaftë për të përmbushur qëllimin e tij të deklaruar për të eleminuar Daesh-in.Burimi : IQNA- PRESS