Prokurori suedez thotë që përdhosja e Kur’anit nuk është një krim urrejtjeje

Publikuar në Nën. 22, 2020, 12:22 a.m.

Një prokuror suedez tha se përdhosja e Kur’anit duke djegur ose shkelmuar librin nuk është krim i urrejtjes në vetvete.

Kjo vjen ndërsa hetimet për dy protesta anti-islamike, të cilat kishin shkaktuar protesta myslimane në Malmo, u hoqën.

Autoritetet suedeze kanë vendosur të mbyllin hetimet paraprake në veprimet e një partie politike të ekstremit të djathtë, e cila shkaktoi trazira në qytetin e Malmo në gusht.       Anëtarët e Stram Kurs  u dyshuan për nxitje të urrejtjes kundër një grupi etnik. Por prokurorët thanë se djegia dhe goditja e kopjeve të Librit të Shenjtë të Islamit nuk përbën një krim urrejtjeje, raportoi RT.

Dy ngjarjet e diskutueshme u zhvilluan të premten, 28 Gusht. Djegia u organizua dhe u filmua në lagjen Emilstorp, ndërsa aksioni i shkelmimit ndodhi pak më vonë në sheshin Stortorget. Policia suedeze përfundimisht arrestoi tre anëtarë të partisë nën dyshimin e nxitjes së urrejtjes. Videot e dy protestave zemëruan komunitetin mysliman lokal, duke shkaktuar protesta në qytet.

Ndërsa përdhosjet e Kur'anit në vetvete nuk përbënin një krim urrejtjeje, disa nga brohoritjet që mund të dëgjoheshin gjatë seancës së shkeljes mund të konsideroheshin si të tilla, i tha prokurori i Malmo Sofia Syren të hënën gazetës Sydsvenskan. Por hetuesit dështuan të identifikojnë se kush i bërtiti këto, duke e bërë ndjekjen të pamundur. Kështu që javën e kaluar seancat u mbyllën.

Personi që nxiti për të ndotur Kur'anin në Malmo, nuk mori pjesë personalisht në to. Rasmus Paludan, kreu i Stram Kurs, u ndalua të hynte në Suedi për dy vjet para protestave dhe u arrestua për shkeljen e saj para se të mund të bashkohej me anëtarët e partisë.

Javën e kaluar ai u mor në paraburgim përsëri në Paris, ndërsa po përgatitej të vinte në skenë edhe një tjetër djegie të Kur'anit pranë Harkut të Triumfit. Ai u urdhërua të largohej nga Franca.Burimi : IQNA