Xhumaja e parë në xhaminë e Athinës

Publikuar në Nën. 10, 2020, 3:23 a.m.

Lutjet e së premtes u mbajtën për herë të parë në xhaminë e parë të sponsorizuar nga shteti të kryeqytetit grek, e cila u hap këtë javë pas vonesave për vite me radhë.

Projekti për të ndërtuar një xhami në Athinë ka zgjatur rreth 14 vjet dhe u ndoq nga protestat, polemikat politike dhe vonesat në këtë vend shumë të krishterë ortodoks. Parlamenti përfundimisht miratoi ndërtimin e tij në gusht, 2016.

Xhamia, e ndërtuar në një zonë kryesisht industriale të kryeqytetit, tani do të sigurojë një vend adhurimi zyrtar për komunitetin musliman të Athinës, i cili përbëhet kryesisht nga migrantë dhe vizitorë. Deri më tani komuniteti kishte përdorur dhoma informale për lutje të vendosura në vende të tilla si dyqane dhe bodrume të papërdorura, të cilat nganjëherë çuan në tension dhe protesta nga banorët e tjerë lokalë.

Anëtarët e komunitetit mysliman thanë se xhamia e re, megjithëse ishte shumë e përsosur, ishte të paktën një fillim.

"Gjatë gjithë kësaj kohe ne jemi lutur nën tokë. Kjo është një ditë e shkëlqyer për ne," tha Anna Stamou, një përfaqësuese e Shoqatës Myslimane të Greqisë. Ajo tha se xhamia kishte     "shumë disavantazhe dhe çështje që duhet të zgjidhen", duke përfshirë një kapacitet të vogël, "por ky është një fillim shumë i fortë."

Stamou vendosi popullsinë myslimane të Athinës në rreth gjysmë milioni njerëz dhe vuri në dukje se kapaciteti i xhamisë së re, me 300 burra dhe 50 gra, ishte shumë i vogël.

"Por kjo është si një themel simbolik dhe institucion që është një zyrtar," tha Stamou, sipas AP. Nuk do të ofrojë shërbime për të gjithë, ne tashmë e dimë këtë. Por ky është një fillim i mirë ".

Kufizime të mëtejshme mbi numrin e njerëzve të lejuar në të gjitha vendet e adhurimit në Greqi aktualisht zbatohen për shtunës, masa të tipit bllokim po vendosen në të gjithë vendin, që do të thotë vendet e adhurimit, duke përfshirë kishat dhe xhamitë, mund të mbajnë shërbime pa praninë e besimtarëve.Burimi : IQNA