Macron: Franca po lufton ekstremizmin islamik, jo Islamin

Publikuar në Nën. 8, 2020, 1:04 a.m.

Macron tha se gazeta britanike e kishte akuzuar atë për "stigmatizimin e myslimanëve francezë për qëllime elektorale dhe për nxitjen e një klime frike dhe dyshimi ndaj tyre"

Një artikull i opinionit thotë se dënimi i Macron i "separatizmit islamik" rrezikon të nxisë një "mjedis armiqësor" për myslimanët francezë

Presidenti francez Emmanuel Macron ka thënë se vendi i tij po lufton "separatizmin islamik, kurrë Islamin", duke iu përgjigjur një artikulli të Financial Times që ai pretendoi se e ka cituar gabimisht dhe që atëherë është hequr nga faqja e internetit e gazetës.

Në një letër për redaktorin botuar të Mërkurën, Macron tha se gazeta Britanike e kishte akuzuar atë për "stigmatizimin e Myslimanëve Francezë për qëllime elektorale dhe për nxitjen e një klime frike dhe dyshimi ndaj tyre".

"Unë nuk do të lejoj askënd të pretendojë se Franca, ose qeveria e saj, po nxit racizëm kundër myslimanëve," tha ai.

Një artikull i opinionit i shkruar nga një korrespondent i Financial Times botuar të martën pretendonte se dënimi i Macronit i "separatizmit islamik" rrezikonte nxitjen e një "mjedisi armiqësor" për myslimanët francezë.

Artikulli më vonë u hoq nga faqja e internetit e gazetës, u zëvendësua me një njoftim që thoshte se ai kishte "gabime faktike".

Presidenti francez ndezi protesta në të gjithë botën myslimane pas vrasjes së muajit të kaluar të mësuesit Samuel Paty - i cili i kishte treguar klasës së tij një karikaturë të Muhamedit - duke thënë se Franca kurrë nuk do të hiqte dorë nga ligjet e saj që lejojnë karikaturat blasfemuese.

 

Islami ndalon përshkrimet e Muhamedit.

 

Pas protestave dhe bojkotit të mallrave franceze në të gjithë botën, Macron i tha rrjetit Al-Jazeera gjatë fundjavës se ai e kuptonte që karikaturat mund të ishin tronditëse për disa.

Por duke rrëfyer një valë sulmesh islamike në Francë që nga viti 2015, Macron paralajmëroi në letrën e tij këtë javë se kishte akoma "terrene edukate" për ekstremizmin në Francë.

"Në rrethe të caktuara dhe në Internet, grupe të lidhura me Islamin radikal po u mësojnë fëmijëve tanë urrejtjen për republikën, duke i bërë thirrje që të mos marrin parasysh ligjet e saj," shkroi ai.

“Kjo është ajo që Franca po lufton kundër ... urrejtjes dhe vdekjes që kërcënon fëmijët e saj - kurrë kundër Islamit. Ne jemi kundër mashtrimit, fanatizmit, ekstremizmit të dhunshëm. Jo një fe ”.



Burimi : Arab News