Lufta kundër terrorizmit duhet të jetë një kërkesë globale

  • None
Publikuar në Qershor 30, 2014, mesnatë

Një dijetar tunizian theksoi se përballja me terrorizmin duhet të kthehet në një kërkesë globale.


    Duke folur për agjencinë IKNA, Sejjid Imadeddin Hamrouni, i cili kryeson Institutin e Ehl-ul-Bejtit në Paris, tha se të gjitha vendet duhet të kontribuojnë në luftën kundër terrorizmit.


    Ai shtoi se duke kontribuar në zhvillimin ekonomik, social dhe kulturor është zgjidhja përfundimtare për luftimin e terrorizmit.


    I pyetur për të ashtuquajturin Shteti Islam i Irakut dhe Sirisë (ISIL) grup terrorist,  Sejjid Imadeddin Hamrouni tha se grupi militant, i cili është themeluar në bazë të ideologjisë Selefiste, është i dënuar të dështojë.


    Ai tha se Perëndimi dhe disa vende rajonale si Arabia Saudite, Emiratet e Bashkuara Arabe, Turqia dhe Jordania janë duke e mbështetur financiarisht dhe me logjistikë ISIL-in. 


     Dijetari tunizian shtoi se regjimi cionist dhe Franca mbështesin grupin terrorist, duke siguruar atë me armë, trajnim, ndihmë logjistike dhe me shërbim të fshehtë.


      Ai theksoi se e ardhmja e Irakut do të jetë në duart e popullit irakian dhe se mënyra e vetme për fitoren e irakianëve është uniteti kombëtar dhe solidariteti.


     Gjatë ditëve të fundit, militantët e ISIL-it në Irak, të cilët janë aleat me besnikët e ish-regjimit Baathist të Irakut, kanë bërë kërdi në vend duke kryer krime mizorive kundër popullit. 


     Militantët pushtuan sipërfaqe të mëdha toke në Irakun e veriut, duke përfshirë qytetet Mosul, qyteti i dytë më i madh-i vendit, dhe Tikrit, vendlindja e ish diktatorit Baathist Sadam Huseinit.  


     Ndërkohë, forcat e ushtrisë irakiane kanë larguar jashtë militantët e ISIL-it nga një rreth i madh pranë qytetit të Bakubah në provincën Dijala.


      Në vende të tjera në fjalën e tij, Sejjid Imadeddin Hamrouni e ka përmendur krizën që po vazhdim në Siri dhe theksoi se vendet si Arabia Saudite, Turqia dhe Franca të cilat kërkojnë shpërbërjen e Irakut dhe Sirisë dhe dobësimin e Irakut do të jenë humbësit përfundimtar të luftës në Siri.


     Siria është kapluar nga dhuna vdekjeprurëse që nga muaji mars i vitit 2011. Mbi 160.000 njerëz thuhet se janë vrarë dhe miliona të tjerë janë zhvendosur për shkak të dhunës së nxitur nga terroristët tekfiristë të përkrahur nga të huajt.