Greqi: Xhamia e parë moderne në Athinë do të hapet në tetor

Publikuar në Shta. 28, 2020, 1:44 a.m.

Xhamia e parë e re  do të hapet muajin tjetër në Athinë. Hapja do të sjellë një fundin  e një procesi  14 vjeçar me projektin e vonuar nga çështjet ligjore dhe kundërshtimin nga grupet nacionaliste greke.

Sipas Katherimini, "Legjislacioni që lejon ndërtimin e xhamisë u miratua në vitin 2006 nën Ministren Marietta Giannakou", por projekti ngeci pasi ministrja u largua nga zyra. Tre vjet më vonë, Zëvendës Kryeministri Theodoros Pangalos dhe Ministrja e Arsimit Anna Diamantopoulou u përpoqën të ringjallnin projektin, por përsëri ai u vonua sepse toka duhej transferuar nga ushtria greke në shtet.

Grupet politike të ekstremit të djathtë dhe nacionalistët grekë brenda Kishës Ortodokse më pas ushtruan presion mbi nëpunësit civilë dhe politikanët e përfshirë në projekt duke sjellë çështje ligjore kundër tyre. Presioni gjithashtu bëri që firmat e ndërtimit që kishin shprehur interes në tërheqjen e kontratës "midis shqetësimeve të dëmtimit të mundshëm të imazhit të tyre publik dhe frikës se mos tërhiqeshin nëpër gjykata".

Legjislatura Greke votoi vazhdimisht në favor të ndryshimeve  për të lejuar që projekti të ecte përpara dhe udhëheqja Ortodokse Greke gjithashtu mbështeti projektin. Këshilli i Shtetit gjithashtu votoi për të vazhduar me projektin në vitin 2011.

Pas mbështetjes së institucioneve të zakonshme Greke, kundërshtarët vendosën më pas të pushtonin vendin ku do të ndërtohej xhamia, duke pretenduar se do t'i merrnin ato në emër të popullatës së pastrehë të qytetit.

Në  vitin 2015, qeveria e majtë SYRIZA erdhi në pushtet, por përsëri projekti ngeci sepse partnerët e koalicionit të SYRIZA, grekët e Pavarur nacionalistë, i bënë presion qeverisë që të mos shkonte përpara me ndërtimin e xhamisë. Përfundimisht, Kryeministri i SYRIZA-s, Alexis Tsipras urdhëroi ministrin e atëhershëm të punëve të jashtme, Ioannis Amanatiadis, të shtynte përpara projektin.

Deri në vitin 2019, mandati i SYRIZA po mbaronte dhe më 7 qershor 2019, ministri për çështjet fetare, Kostas Gavroglou, vendosi të përuronte zyrtarisht xhaminë. Sidoqoftë, xhamia edhe njëherë është ulur bosh që nga ajo kohë.

Në gusht 2020, disa myslimanë grekë shprehën shqetësimin se xhamia nuk do të hapet si pjesë e një hakmarrje politike nga Greqia pas vendimit të Turqisë për të ri-shndërruar muzeun Hagia Sophia në Stamboll në një xhami.

Sidoqoftë, zyrtarët grekë tani thonë se xhamia më në fund do të hapet në fillim të tetorit. Katherimini raportoi gjithashtu se Turqia "po kërkon rihapjen e Xhamisë historike Fethiye në Agora Romake, sipas deklaratave zyrtare të bëra nga Presidenti Rexhep Tajip Erdogan."Burimi : Ahval