Lidhja Arabe kritikon Serbinë, Kosovën për vendimin për të zhvendosur ambasadat në Kuds

Publikuar në Shta. 8, 2020, 12:33 a.m.

Sekretari i Përgjithshëm i Lidhjes Arabe gjykoj  si të pavlefshëm një vendim të fundit të mbështetur nga SHBA nga Serbia dhe Kosova për të lëvizur ambasadat e tyre në territoret e okupuara palestineze nga Tel Aviv në Jerusalem,  al-Kuds.

Të premten, Kryeministri Izraelit Benjamin Netanyahu tha se Tel Avivi dhe Prishtina kishin rënë dakord të vendosnin lidhje diplomatike dhe Kosova, së bashku me Serbinë, do të hapin ambasadën e saj në Jerusalemin e pushtuar, al-Kuds.

Vërejtjet erdhën menjëherë pasi presidenti i SHBA Donald Trump bëri një njoftim të ngjashëm në Uashington, ku ai u takua me udhëheqësit e Serbisë dhe Kosovës ndërsa ranë dakord të normalizonin lidhjet ekonomike midis tyre.

Vendimi erdhi rreth tre vjet pasi Uashingtoni, në një lëvizje mjaft provokuese, njohu qytetin si "kryeqytetin" e Izraelit.

Në një deklaratë të Shtunën, Sekretari i Përgjithshëm i Lidhjes Arabe Ahmed Aboul Gheit tha se lëvizja nga dy shtetet e Ballkanit ishte në kundërshtim me vendimin e Kombeve të Bashkuara, të drejtën ndërkombëtare dhe rezolutat e Këshillit të Sigurimit që ndalojnë vendet të lëvizin ambasadat e tyre në Jerusalem al-Kuds që konsiderohet i okupuar.

Rezoluta 478 e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara, e ka miratuar më 20 Gusht 1980, ndalon vendet të krijojnë misione diplomatike në Jerusalem,  al-Kuds.

Ahmed Gheit theksoi pozicionin e fortë të Lidhjes Arabe që e konsideron Jerusalemin, al-Kuds si një nga çështjet e statusit përfundimtar për t'u negociuar midis palestinezëve dhe izraelitëve.

Ai argumentoi se injorimi i vendimeve ndërkombëtare dhe parapëlqimi i rezultateve të negociatave janë të gabuara dhe të paligjshme, dhe pengojnë rëndë shanset për të arritur një paqe të vërtetë bazuar në të ashtuquajturën zgjidhje me dy shtete përgjatë kufijve para vitit  1967.

Muajin e kaluar, presidenti i SHBA gjithashtu ndërmjetësoi një marrëveshje midis Izraelit dhe Emirateve të Bashkuara Arabe që do të çonte në një normalizim të plotë të marrëdhënieve diplomatike midis të dy palëve.Burimi : IQNA