Greqia mbylli zyrtarisht një nga xhamitë më të vjetra

Publikuar në Korrik 28, 2020, 12:27 a.m.

Greqia ka mbyllur zyrtarisht një nga sallat e saj më të vjetra të lutjeve për muslimanët në zonën më të madhe të Athinës, tha një raport të xhuman.

Salla e lutjeve u mbyll pas një njoftimi 15-ditor të lëshuar nga Ministria e Arsimit dhe çështjeve fetare për të pastruar ambientet në Pireaus - vetëm 12 kilometra larg kryeqytetit grek.

Organi fetar zyrtar dha vendimin në qershor pasi pretendoi se salla e lutjeve Al Andalus - e cila kishte funksionuar që nga viti 1989 - i mungon një licencë.

Greqia vlerësohet se strehon një çerek milion muslimanë në Athinë , i vetmi kryeqytet evropian pa një xhami zyrtare.

Ndërsa një xhami e re u hap qershorin e kaluar, asaj i mungon imami - i cili duhet të miratohet nga autoritetet greke - dhe si rezultat nuk është e hapur për adhurim.

Pakicat muslimane kanë akuzuar zyrtarët grekë për ngecjen e emërimeve të personelit që do të bënin rregullimet e nevojshme që xhamia  të funksionojë.

"Ne jemi  trishtuar kur jemi njoftuar se kemi marrë një urdhër mbylljeje për një nga sallat më të vjetra të lutjeve të kryeqytetit ... pa asnjë shans për të negociuar me ministrinë,"  tha Shoqata Myslimane e Greqisë në një njoftim për shtyp në fund të qershorit.

Shoqata akuzoi qeverinë greke se dëshiron të "shtypë lirine  fetare  nga feja mbizotëruese".

Feja mbizotëruese në Greqi është Krishterimi, me afro 90 përqind të popullsisë së saj i përkasin bashkësisë së Kishës Ortodokse Lindore.

"Ne besojmë se pranimi dhe njohja po evoluojnë në shoqëri ... Kjo është arsyeja pse ne e konsiderojmë këtë mbyllje të papritur një veprim simbolik në emër të qeverisë që dëshiron të shtypë shprehjen fetare kur nuk vjen nga feja mbizotëruese," muslimani turk tha grupi i pakicave.

Në mungesë të një xhamie zyrtare, muslimanët në Greqi janë lutur në xhami të destinuara me vite, brenda bodrumeve, apartamenteve me qira, depove  dhe garazhe. Edhe këto hapësira kanë qenë më parë në shënjestër të grupeve islamafobike.

Në vitin 2017, pasi u njoftuan planet e ndërtimit për xhaminë e Athinës, një grup prej 15 burrash me rroba të stilit ushtarak menjëherë pushtuan zonën, duke varur flamuj Grekë në mure dhe dhe duke e shpallur atë një "vend të nxehtë për Grekët".