Greqia mbylli Sallën e Lutjeve të Myslimanëve pranë Athinës

Publikuar në Korrik 21, 2020, 1:25 a.m.

Greqia po mbyll një nga sallat më të vjetra të lutjeve myslimane në zonën më të madhe metropolitane të Athinës.

Duke thënë se objektit i mungon një licencë për të operuar, Ministria e Arsimit dhe Cështjeve Fetare dha një njoftim 15-ditor për të pastruar ambientet në Pire, një qytet port 12 kilometra  nga qendra e qytetit të Athinës.

"Ne jemi të trishtuar për të njoftuar se kemi marrë një urdhër mbylljeje për një nga sallat më të vjetra të lutjeve të kryeqytetit ... pa asnjë shans për të negociuar me ministrinë," tha Shoqata Myslimane e Greqisë në një deklaratë për shtyp.

Salla e lutjeve Al Andalus funksionon që nga viti 1989, sipas shoqatës.

"Ne besojmë se pranimi dhe njohja po evoluojnë në shoqëri," thuhet në njoftimin për shtyp, sipas Agjencisë Anadolu. "Kjo është arsyeja pse ne e konsiderojmë këtë mbyllje të papritur një veprim simbolik në emër të qeverisë që dëshiron të shtypë shprehjen fetare kur nuk vjen nga feja mbizotëruese."

Greqia ka një popullsi të konsiderueshme muslimane, duke përfshirë një çerek milion muslimanë në metropolinë Athinë.

Pakica myslimane turke në Greqi është ankuar se ushtrimi i tyre i fesë është i ngulfatur, duke përfshirë të drejtën për të zgjedhur myftinjtë e tyre dhe administratorët e pasurive të devotshme myslimane (Vakufet) , në vend se ato të caktuar nga shteti.

Qershorin e kaluar, pas vitesh vonesash, një xhami e re e hapur nominalisht në Athinë, por deri më tani i mungon imami, kështu që nuk është akoma e hapur për adhurim, duke lënë Athinën kryeqytetin e vetëm në Evropë pa një xhami zyrtare.

Në dhjetor, zyrtarët e shtetit thanë që duheshin tre muaj të tjerë për të emëruar personel të ri dhe për të bërë rregullimet e nevojshme për xhaminë, të vendosur për të strehuar 350 adhurues.Burimi : IQNA