Mbretëria e Bashkuar "shet armë" në Arabinë Saudite pavarësisht ndalimit të gjykatës, zbulon raporti i ri i BAE

Publikuar në Qershor 28, 2020, 1:06 p.m.

Mbretëria e Bashkuar qëndron e akuzuar për vazhdimin e shitjes së armëve në Arabinë Saudite pavarësisht nga një vendim gjykate që ndalon në mënyrë efektive shitjet e armëve nga  Mbretërinë e Bashkuar.

Gjykimi, i cili u dha një vit më parë zbuloi se ishte "e paligjshme" për qeverinë që lejoi shitjen e armëve në Arabinë Saudite për t'u përdorur në Jemen.

Mbretëria e Bashkuar është e angazhuar në një luftë me Jemenin që ka krijuar krizën më të madhe humanitare në historinë e fundit, sipas Kombeve të Bashkuara.

Koalicioni i udhëhequr nga Sauditët  në Jemen është akuzuar për shkelje të ligjit ndërkombëtar humanitar.

Ekspertë të OKB  kanë thënë se koalicioni mund të jetë përgjegjës për krimet e luftës.

Në një konferencë shtypi në Londër në muajin mars, Col Maliki riafirmoi "angazhimin e koalicionit ndaj dispozitave dhe rregullave të ligjit ndërkombëtar humanitar dhe mbajtjes së shkelësve të rregullave të angazhimit dhe shkelësve të ligjit ndërkombëtar humanitar - nëse ka" në përputhje me ligjet dhe rregulloret e secilit vend në koalicion ", sipas Agjencisë zyrtare Saudite, Press Agency