Xhamitë në Londër transmetojnë ezanin publikisht për Ramazan gjatë bllokimit të koronavirusit

Publikuar në Maj 15, 2020, 12:45 a.m.

Xhamitë në lindje të Londrës kanë filluar transmetimin e ezanit  publikisht gjatë Ramazanit për të ndihmuar muslimanët të qëndrojnë të lidhur me vendet e tyre të adhurimit gjatë bllokimit nga koronavirusi.

Këshilli Forest Waltham i dha xhamive në lagjen lindore në Londër të Waltham Forest lejen për të transmetuar ezanin nga çatitë ose minaret e tyre gjatë Ramazanit në perëndimin e diellit çdo ditë dhe të premten pasdite rreth orës 13 , kur zakonisht falet namazi i së Xhumas.

Ezani i parë që u transmetua publikisht në perëndimin e diellit të hënën, dhe u pasua nga një mesazh me një rresht në arabisht duke i nxitur muslimanët të "luten në shtëpitë tuaja".

Nisma, në të cilën nëntë xhami kanë marrë pjesë deri më tani, synon t'i mbajë muslimanët të lidhur shpirtërisht me vendet e tyre të adhurimit në një kohë kur ata nuk janë në gjendje t'i ndjekin ata për shkak të kufizimeve që synojnë të frenojnë përhapjen e koronavirusit në Mbretërinë e Bashkuar.

Vëzhgimi i Ramazanit gjatë pandemisë po duket sfiduese për myslimanët jo vetëm në Mbretërinë e Bashkuar, por në të gjithë botën pasi ata qëndrojnë në shtëpi gjatë muajit të shenjtë, kur ata zakonisht marrin pjesë në namazin e Taravis..

Iniciativa është organizuar nga Këshilli i Xhamive i Waltham Forest (WFCOM), i cili thotë se përfaqëson më shumë se 70,000 muslimanë.

Said Looch, sekretari i WFCOM, tha se organizata ishte frymëzuar nga Xhamia Al-Manaar në perëndim të Londrës duke transmetuar ezanin publikisht në perëndimin e diellit gjatë Ramazanit, pasi ajo mori lejen nga Kuvendet e Borough Royal i Kensington dhe Chelsea.

Xhamia Lindore e Londrës dhe Qendra Myslimane e Londrës në rrethin e Whitechapel ishte e para në Mbretërinë e Bashkuar që transmetoi ezanin publikisht kur u hap në vitin 1985. Mund të dëgjohet në publik  gjatë gjithë vitit.