Komuniteti Islamik i B dhe H shpjegoi se çfarë do të duhet të bëjnë besimtarët kur të arrinin në xhami

Publikuar në Maj 9, 2020, 12:07 a.m.

Udhëzimi i Rijasetit  për Komunitetin Islamik  në Bosnje dhe Hercegovinë për rihapjen e xhamive në vendin tonë, i miratuar në seancën e tij të 30 Prillit 2020, hyn në fuqi nesër.

Ky udhëzim parashikon hapjen e xhamive, domethënë për xhaminë, ne mesditë dhe ikindi, në përputhje me rekomandimet dhe rregulloret në fuqi të autoriteteve kompetente dhe udhëzimet e mëparshme të Rijasetit për respektimin e masave mbrojtëse gjatë qëndrimit në xhami.

Drejtori i Drejtorisë për Cështje Fetare të Bashkësisë Islame, Riad Ismail ef. Smajloviç sqaroi se udhëzimi theksoi përkushtimin e bashkësisë islame që përhapjen e përditshme dhe aktivitetet e tjera në xhami dhe xhami mund të organizohen, por në përputhje me rregulloret në fuqi të autoriteteve shtetërore kompetente për pandeminë e virusit.

- Kjo do të thotë që  Bashkësia Islamike qëndron në atë që organet shtetërore miratojnë si rregullore për sjelljen e të gjithë qytetarëve, përfshirë myslimanët - tha Smajlovic.

Ai tha  se gjatë hapjes së xhamive, duhet të respektohen të gjitha udhëzimet e hershme të Rijasetit për masat e dezinfektimit dhe mbrojtjen e personalit dhe shëndetit të të tjerëve me të cilët u nda hapësira.

- Bashkangjitur këtij udhëzimi do të jetë një udhëzim vizual se çfarë të aplikoni kur të mbërrini në xhami, nga përdorimi i një maskë mbrojtëse, dezinfektimi i duarve, këpucët pas hyrjes, respektimi i distancës fizike dhe të cilëve personat janë të ndaluar të vijnë nga grupet e rrezikut të trajtuara me rregullore të shtetit - shpjegoi Smajlovic. duke i udhëzuar besimtarët të përmbahen nga lëkundja para dhe pas kryerjes së lutjes.

Gjithashtu, besimtarët do të duhet të përdorin sexhade  personale dhe tespih, të shmangin përdorimin e abdesthanes  dhe të përdorin çanta të veçanta për këpucë kur të mbërrijnë në xhami. Udhëzimet vizuale do të theksohen në të gjitha xhamitë.

Smajloviç theksoi se Udhëzimi nuk trajton numrin e lejuar të besimtarëve të cilëve u lejohet hyrja në xhami, por përcakton një detyrim për të respektuar distancën e lejuar, në bazë të së cilës është e mundur të përcaktohet se sa persona mund të qëndrojnë në një hapësirë ​​të caktuar.

- Kemi ambiente më të mëdha, kur bëhet fjalë për qendrat islamike dhe ato më të vogla, siç janë masxhidet të  cilat janë të kufizuara nga distanca fizike e personave që në një numër të caktuar mund të jenë brenda ambienteve - tha Smajlovic, duke kujtuar edhe një herë detyrimin e besimtarëve për të mbajtur trupin e nevojshëm distancë.

Rijasetit  ende nuk e ka deklaruar të fillojë të kryejë namazin e akshamit, jacine  teravine dhe sabahun.

- Ne do të ndjekim vendimet e autoriteteve shtetërore dhe do të marrim vendime lehtësuese në përputhje me rrethanat. Ne shpresojmë që do të jetë, shpresoj, gjatë Ramazanit - tha Smajlovic.