OKB: Mbi 820 milionë njerëz që vuajnë nga uria

Publikuar në Tet. 26, 2019, 2:43 a.m.

Pas gati një dekade progresi, numri i njerëzve që vuajnë nga uria është rritur ngadalë gjatë tre viteve të fundit, me rreth një në çdo nëntë njerëz globalisht vuajnë nga uria sot. raporti i ri u publikua të hënën 15 korrik 2019.

Ky fakt nënvizon "sfidën e madhe" për arritjen e objektivit Zero te Uritur,  Zhvillimit të Qëndrueshëm (SDGs) deri në vitin 2030, sipas Sigurisë Ushqimore dhe të Ushqyerit në Botë 2019.

Teksti i plotë i raportit që është marrë nga Agjencia e Lajmeve të Republikës Islamike (IRNA) përmes Qendrës së Informacionit të Kombeve të Bashkuara (UNIC) në kryeqytetin iranian është si më poshtë:

Raporti, nisur në margjinat e Forumit Politik të Nivelit të Lartë (HLPF) - monitorimi kryesor i monitorimit të platformës së OKB-së mbi veprimet e Shteteve për SDG-të - që aktualisht janë duke u zhvilluar në Nju Jork, thyen statistikat sipas rajonit dhe tregon se uria është rritur pothuajse 20 për qind në nën-rajonet e Afrikës, zona të cilat gjithashtu kanë përhapjen më të madhe të kequshqyerjes.

Megjithëse përhapja e urisë në Amerikën Latine dhe Karaibe është ende nën shtatë për qind, ajo po rritet ngadalë. Dhe në Azi, kequshqimi prek 11 përqind të popullsisë. Megjithëse Azia jugore përjetoi përparim të madh gjatë pesë viteve të fundit, pothuajse 15 përqind, është ende nënregioni me mbizotërimin më të lartë të kequshqyerjes.

"Veprimet tona për të trajtuar këto trende shqetësuese do të duhet të jenë më të guximshme, jo vetëm në shkallë por edhe në aspektin e bashkëpunimit multisektorial", tha kreu i Organizatës së Kombeve të Bashkuara për Ushqimin dhe Bujqësinë (FAO), Fondi Ndërkombëtar për Zhvillimin e Bujqësisë (IFAD) Fondi i Fëmijëve i OKB-së (UNICEF), Programi Botëror i Ushqimit (WFP) dhe Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) u nxitën në parathënien e tyre të përbashkët në raport.

Uria po rritet në shumë vende ku rritja ekonomike është duke mbetur, sidomos në vendet me të ardhura mesatare dhe ato që mbështeten shumë në tregtinë ndërkombëtare të mallrave primare.

Raporti vjetor i OKB-së gjithashtu zbuloi se pabarazia e të ardhurave po rritet në shumë vende ku uri është në rritje, duke e bërë atë edhe më të vështirë për të varfrit, të pambrojtur ose të margjinalizuar për t'u përballur me ngadalësimet ekonomike dhe rëniet.

"Ne duhet të nxisim transformimin strukturor të të varfërve dhe gjithëpërfshirës duke u përqendruar tek njerëzit dhe vendosjen e komuniteteve në qendër për të zvogëluar dobësitë ekonomike dhe për t'u vendosur në rrugën e duhur për t'i dhënë fund urisë, pasigurisë ushqimore dhe të gjitha formave të kequshqyerjes", thanë udhëheqësit  e OKB.

 

Pasiguria e ushqimit

 

Edicioni i këtij viti i raportit merr një vështrim më të gjerë në ndikimin e pasigurisë ushqimore - përtej urisë.

Për herë të parë paraqet një tregues të dytë për monitorimin e Objektivave të Zhvillimit të Qëndrueshëm (SDG) 2.1 në Prevalencën e Pasigurisë së Mesme ose të Vështirë të Ushqimit, që tregon se 17.2 përqind e popullsisë së botës, ose 1.3 miliardë njerëzve, ushqim dhe ushqim të mjaftueshëm ".

"Edhe nëse ato nuk janë domosdoshmërisht duke vuajtur nga uria, ata janë në rrezik më të madh të formave të ndryshme të kequshqyerjes dhe shëndetit të dobët", sipas raportit.

Kombinimi i niveleve të moderuara dhe të ashpra të pasigurisë ushqimore sjell vlerësimin për rreth dy miliardë njerëz, ku në çdo kontinent gratë janë më pak ushqim të pasigurt se meshkujt.

Për më tepër, ngadalësimet ekonomike ose rëniet ekonomike pakësojnë në mënyrë disproporcionale sigurinë ushqimore dhe të ushqyerit, ku pabarazitë janë më të mëdha.

"Pabarazia e të ardhurave rrit gjasat e pasigurisë ushqimore të rënda dhe ky efekt është 20 përqind më i lartë për vendet me të ardhura të ulëta krahasuar me vendet me të ardhura të mesme", thuhet në raport.

Raporti përfundon me udhëzime se cilat politika afatshkurtra dhe afatgjata duhet të ndërmerren për të mbrojtur sigurinë ushqimore dhe të ushqyerit gjatë episodeve të trazirave ekonomike ose në përgatitjen e tyre, siç janë integrimi i shqetësimeve të sigurisë ushqimore dhe të ushqyerjes në përpjekjet për zvogëlimin e varfërisë, dhe transformime strukturore përfshirëse.Burimi : IRNA