Daciç krenohet se një vend tjetër ka tërhequr njohjen e Kosovës

Publikuar në Tet. 4, 2019, 12:26 a.m.

Ministri i Jashtëm i  Serbise, Ivica Daçiç njoftoi të shtunën se deri më tani 14 vende ndryshuan qëndrimin e tyre dhe u tërhoqën, ose ristrukturuan vendimin e saj për të njohur pavarësinë e Kosovës dhe se i fundit  në këtë seri eshte Republikës së Afrikës Qendrore, e cila duke i atribuar lobimit te tij për tërheqjen e njohjes.

Ivica Daçiç i tha Radio Televizionit të Serbisë (RTS) se ai mori një notë diplomatike nga Republika Qendrore Afrikane të premten në mbrëmje, duke deklaruar se ajo nuk e njohu Kosovën si të pavarur.

Sipas tij, Republika e Afrikës Qendrore është një listë e shteteve që, sipas pretendimeve të Prishtinës, e kanë pranuar Kosovën.

"Ne morëm një shënim zyrtar me një letër nga ministri duke thënë se ata më vonë kanë bërë një hetim nëse ka apo jo një vendim. Nuk ka asnjë letër me të cilën Republika e Afrikës Qendrore mori pozitën (për njohjen e Kosovës)," tha Dacic, sipas Hina.

Në mënyrë të ngjashme ata kanë bërë edhe ne Republika e Palaut, Madagaskar, Ishujt Solomon, Lesoto, Suriname, Granada, Unioni i Komoreve, Burundi, Dominica, Sao Tome dhe Principe, Liberia, Guinea-Bissau dhe Papua New Guinea.

Daçiç tha se më pak se 100 vende e njohën Kosovën dhe qëllimi i tij ishte të binte 96, që është gjysma e numrit të përgjithshëm të shteteve anëtare të OKB-së.

"Kur ky numër  bie në 96 dhe më poshtë, unë mund të  them se kam mbaruar atë që kam premtuar," tha Daçiç.

Ai kujtoi se në vitin 2015, kur votoi për pranimin e Kosovës në UNESCO, "92 ose 93 vende votuan për pranimin e Kosovës", ndërsa vitin e kaluar numri i vendeve që votuan për pranimin e Kosovës në Interpol ra në 73.

Kosova shpalli pavarësinë më 17 shkurt  2008 me Deklaratën e miratuar nga Kuvendi i Kosovës dhe ditën e parë u njoh nga Kosta Rika, një ditë pas Shteteve të Bashkuara, Turqisë, Afganistanit, Shqipërisë, Mbretërisë së Bashkuar dhe Francës. Deri më sot, pavarësia e Kosovës është njohur nga më shumë se 100 anëtarë të OKB-së dhe 23 vende anëtare të BE.

Kosova njihet  25 nga 29 vendet anëtare të NATO-s dhe 36 nga 57 anëtarët e Organizatës së Bashkëpunimit Islamik (OIC).