OKB:Pun oni me të rinjtë për të parandaluar përdorimin e drogës

Publikuar në Korrik 2, 2019, 4:33 p.m.

Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara,  Antonio Guterres, në mesazhin e tij në Ditën Ndërkombëtare kundër abuzimit me drogën dhe Trafiqeve të Paligjshme, 26 qershor, 2019, theksoi nevojën për të punuar me të rinjtë për të parandaluar përdorimin e drogës dhe për të ndihmuar ata të bëjnë një jetë të shëndetshme .

Problemi botëror i drogës është një nga çështjet më sfiduese me të cilat përballemi.  Prandaj, parandalimin dhe adresimin e sfidave të drogës në të gjithë kompleksitetin e tyre është thelbësore, globale, e sanksionuar në Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm.

Ai shtoi: "Prioritetet kombëtar  mund të ndryshojnë, por komuniteti ndërkombëtar ndan një qëllim të përbashkët për të mbrojtur sigurinë e njerëzve dhe mirëqenien, ndërsa përpiqet për përparimin dhe dinjitetin e të gjithë."

"Unë e mirëpres temat e Ditës Ndërkombëtare kundër abuzimit me drogën dhe Trafiqeve të Paligjshme -" shëndet për drejtësi, drejtësi për shëndetin "- duke nënvizuar rëndësinë e një qasje që përfshin shëndetin, të drejtat e njeriut, drejtësinë penale dhe institucionet e shërbimit social.

Kjo përgjigje gjithëpërfshirëse çoi politikën e drogës të nisur nga qeveria ime kur isha kryeministër i Portugalisë dy dekada më parë. "

"Në fillim të këtij viti, në Komisionin mbi Drogat , Shtetet Anëtare të angazhuar për të" punuar së bashku për të përgjigjet në të drejta dhe të shëndetit të bazuar droga në mënyrë që njerëzit të mund të jetojnë me  shëndet, dinjitet, paqe, me siguri dhe prosperitet. "

"U bëj thirrje të gjitha qeverive që të jetojnë deri në këtë zotim. Kjo do të thotë godet trafikun e drogës dhe të atyre që përfitojnë nga mjerimi njerëzor, duke përfshirë edhe nga rritjen e bashkëpunimit ndërkombëtar dhe inteligjencës ndarjen përgjatë gjithë zinxhirit të furnizimit të drogës.

Kjo gjithashtu do të thotë të drejta të njeriut bazuar, parandalimit, trajtimit dhe rehabilitimit të shërbimeve gjininë dhe moshën e ndjeshme për përdorimin e drogës dhe HIV, ofrohet pa stigmatizimit apo diskriminim.

Kjo gjithashtu do të thotë qasje të zbatimit të ligjit që mbrojnë njerëzit nga dhuna dhe shfrytëzimi kriminal. "

"Familjet, shkollat ​​dhe komunitetet  do të luajnë  rol të rëndësishëm, sidomos në mbështetjen e të rinjve të cilët mund të ndikohen nga abuzimi i drogës me pasoja të tmerrshme dhe të gjata që zgjasin. Le të punojmë me të dhe për të rinjtë për të parandaluar përdorimin e drogës dhe për të ndihmuar të rinjtë të bëjnë një jetë të shëndetshme, me forcë dhe elasticitet. "

"Në këtë Ditë Ndërkombëtare, le të tregojmë përkushtimin tonë për të përmbushur premtimin tonë për të siguruar shëndetin dhe drejtësinë për të gjithë."