Themeluesi i WikiLeaks, Julian Assange arrestohet në Londër

Publikuar në Prill 13, 2019, 2:59 a.m.

Themeluesi i WikiLeaks ka jetuar në ambasadën e Ekuadorit në Mbretërinë e Bashkuar që

nga viti 2012.

Julian Assange, themeluesi i diskutueshëm i Wikileaks, u arrestua të enjten në Londër me akuza për shkelje të kushteve të lirimit me kusht në një rast të përdhunimit që nuk është më nën hetim. Ai u arrestua më tej në lidhje me një urdhër ekstradimi në emër të Shteteve të Bashkuara, tha Policia Metropolitane.

Programeri 47-vjeçar i kompjuterit u arrestua pasi imuniteti i tij diplomatik ishte ndërprerë në ambasadë, ku ai ishte fshehur për gati shtatë vjet, mes rritjes së mërzisë nga udhëheqësit ekuadorianë dhe britanikë. Zhvillimi gjithashtu e ekspozon atë në ekstradimin në SHBA.

Presidenti ekuadorian Lenin Moreno shpjegoi në një video përse Ekuadori vendosi të përfundojë azilin diplomatik të Assange.

"Sot njoftoj se sjellja e pahijshme dhe agresive e z. Julian Assange, deklaratat armiqësore dhe kërcënuese të organizatës së tij aleate, kundër Ekuadorit, dhe sidomos të shkeljes së traktateve ndërkombëtare, e kanë çuar situatën në një pikë ku azili i z. Aassange është i paqëndrueshëm dhe nuk është më i suksesshëm, "tha ai.

Moreno udhëtoi për në Londër në korrik të vitit të kaluar për të përfunduar një marrëveshje për të hequr mbrojtjen e azilit të Assange me qeverinë e Anglisë, sipas një raporti të Intercept, duke përmendur një burim brenda ministrisë së jashtme të Ekuadorit.