Kryeministrja e Zelande së Re, Jacinda Arden: Mbajtja e shamisë i jep një ndjenjë sigurie muslimanëve

  • Jacinda Ardern me të shpejt e quajti sulmin si veprim terrorist
Publikuar në Mars 30, 2019, 4:09 a.m.

Kryeministrja e Zelandes së Re  gjithashtu theksoi nevojën për solidaritet me  muslimanët e Zelandës së Re.

Ardern e përshkroi shpejt sulmin si një veprim terrorist.

Kryeministrja e Zelandës së Re, Jacinda Ardern, e cila krijoi një ndjesi rreth mbështetjes botërore dhe solidaritet me myslimanët pas sulmeve të fundit terroriste në dy xhami në Christchurcu, tha se ajo nuk e priste që të vënë shalle të shkaktojë një ndjenjë të tillë të sigurisë në mesin e muslimanëve, raporton Anatolia.

Ardern ishte një mysafire në programin "Projekti" i cili transmetohet Rrjeti 10 TV Australian, por në këtë rast ajo u pyet rreth shaminë gjatë vizitës së komunitetit mysliman në Christchurch.

"Nuk mendoja shumë për këtë, thjesht mendova se ishte e drejtë", shpjegoi Ardern.

Ajo shtoi se ajo ishte në dijeni se shamia shton sigurinë në bashkësinë muslimane, e cila në ato momente ishte e tronditur nga sulmi terrorist.

'Muslimanët kanë nevojë për solidaritet'

"Unë nuk pres që veshjet e mia t'i japin njerëzve një ndjenjë të tillë sigurie", tha Ardern.

Ajo gjithashtu theksoi nevojën për solidaritet në muslimanët e Zelandës së Re.

"Angazhimi im është që të mundësojë njerëzit të ndjehen të sigurt. Ajo  ndikon thellë kur njerëzit nuk ndihen të sigurt. Prandaj, është përgjegjësia ime për të rivendosur ndjenjën e sigurisë", shpjegoi kryeministrja e Zelandës së Re.

Të paktën pesëdhjetë muslimanë u vranë në dy sulme terroriste gjatë namazit të xhumasë në dy xhami, në xhaminë Nur  dhe Linwood në Christchurch.

Kryeministrja Ardern e përshkroi shpejt sulmin si një akt terrorist dhe dërgoi një mesazh të fortë solidarizimi me muslimanët e Zelandës së Re.       Menjëherë pas kësaj, ajo vizitoi komunitetin musliman në atë qytet.

Ajo citoi Profetin Muhamed

Ardern ishte gjithashtu e pranishme në Parkun Hagley në Christchurch shtatë ditë më vonë.

Në një fjalim të shkurtër para namazit të xhumasë, Ardani citoi hadithet e Profetit Muhamed (a.s.)  në të cilën ajo deklaroi se të gjithë besimtarët janë një trup.

"Profeti Muhamed ka thënë:" Besimtarët me njëri-tjetrin tregojnë  respekt, dhembshuri dhe simpati dhe ata janë si një trup Nëse një pjesë e trupit vuan, edhe pjesë të tjera  kanë për t'u bashkuar me atë në dhimbje " Zelanda e Re është me ju. Në trishtim, ne jemi një ", tha Ardern.