Irani bën thirrje për luftë të plotë kundër islamofobisë në Perëndim mes sulmit të NZ

Publikuar në Mars 16, 2019, 12:54 a.m.

Presidenti iranian Hassan Rouhani thotë se masakra e të premtes së popullit musliman në Zelandën e Re edhe njëherë theksoi nevojën për një luftë të gjithanshme ndërkombëtare kundër islamofobisë të nxitur nga disa qeveri perëndimore.

Në një mesazh të së premtes, presidenti iranian dënoi sulmin "terrorist dhe racist" ndaj adhuruesve myslimanë dhe e përshkroi masakrën si një incident "barbari dhe i dhimbshëm" i cili theu zemrat e të gjithë njerëzve muslimanë në botë, veçanërisht të kombit iranian.

Të paktën një person i armatosur vrau 49 vetë dhe plagosi më shumë se 20 gjatë namazit të së premtes në dy xhami të Zelandës së Re në vrasjen më të keq në masë të vendit, të cilën kryeministri Jacnda Ardern dënoi si terrorizëm.

"Ky krim barbar, që rezultoi me martirizimin dhe lëndimin e disa adhuruesve të pafajshëm dhe të pambrojtur, është një tjetër dëshmi e nevojës për një luftë gjithëpërfshirëse kundër terrorizmit dhe nxitjes së urrejtjes ndaj feve dhe grupeve etnike të tjera dhe islamofobisë e cila është e zakonshme në Perëndim, dhe për fat të keq nxitur nga disa qeveri perëndimore, "tha Rouhani në mesazhin e tij.
"Ky krim tregoi se terrorizmi është ende midis çështjeve të rëndësishme të botës dhe ka nevojë për një luftë të integruar dhe një qasje të bashkuar nga të gjitha vendet kundër dhunës dhe ekstremizmit në çdo pjesë të botës", vuri në dukje ai.

"Republika Islamike e Iranit është ende e angazhuar për luftën vendimtare kundër terrorizmit dhe racizmit dhe është e sigurtë se, falë unitetit dhe solidaritetit të popullit musliman, komplote të tilla të verbër dhe pa qëllime nga armiqtë do të rezultonin në asgjë, përveç turpit të mëtejshëm për ta, " ai shtoi.

Rouhani gjithashtu i bëri thirrje bashkësisë ndërkombëtare, veçanërisht shteteve myslimane, që të tregojnë reagime serioze ndaj këtyre krimeve anti-njerëzore dhe "turpërojnë sponsorët e fshehtë dhe të fshehtë të lëvizjeve të tilla".

Sulmuesi australian pas masakrës, i identifikuar si Brenton Tarrant, transmetoi një pamje të drejtpërdrejtë në Facebook të sulmit mbi një xhami në qytetin e Christchurch, duke pasqyruar vrasjen e luajtur në video-lojëra, pas botimit të një "manifest" në të cilin ai i denoncoi emigrantët, duke i quajtur "pushtues".

Në manifestin e tij, Tarrant tha se e pa Presidentin e SHBA Donald Trump si "simbol i identitetit të bardhë të rinovuar dhe qëllimit të përbashkët".
Në një cikël të së premtes, ministri i jashtëm iranian Mohammad Javad Zarif gjithashtu përmendi vërejtjet islamofobike të Trump dhe tha se sulmi i Zelandës së Re ishte rezultat i "hipokrizisë perëndimore të mbrojtjes së demonizimit të muslimanëve si" liria e shprehjes "."

"Mosndëshkimi në demokracitë perëndimore për të promovuar fanatizmin çon në këtë: banditët izraelitë hyjnë në xhami në Palestinë për të fyer muslimanët; terroristët në NZ flasin për vrasjen e 49 myslimanëve. Hipokrizia perëndimore e mbrojtjes së demonizimit të muslimanëve si 'liria e shprehjes' duhet të përfundojë, "tha ai.

Trump kërkoi të dënonte sulmin e Zelandës së Re

Pavarësisht se është i njohur si burimi i frymëzimit për supremacistin e bardhë pas sulmit terrorist, Trump deri më tani nuk pranoi të denoncohej me masakrat.

Orë pas sulmit, Trump i ofroi "simpatinë dhe urimet më të ngrohta" popullit të Zelandës së Re dhe tha se njerëzit vdiqën "kaq pa kuptim". Ai gjithashtu vuri në dukje se vendi i tij qëndron pranë Zelandës së Re për çdo gjë që mund të bëjë.
Në një cikël të mëvonshëm, ai tha se kishte një bisedë telefonike me Kryeministrin Ardern, gjatë të cilit ai përsëri shprehu solidaritetin e Uashingtonit me Wellingtonin "dhe se çdo ndihmë që SHBA mund të japë, ne qëndrojmë gati të ndihmojmë".

"Ne ju duam Zelanda e Re!" Shtoi ai.
Në reagim, Këshilli për Marrëdhëniet Amerikano-Islamike (CAIR) i bëri thirrje Trump që të dënojë sulmet si një sulm terrorist supremacist i bardhë.

CAIR, organizata më e madhe e përfaqësimit të myslimanëve në SHBA, paralajmëroi se nuk fajëson asnjë person për veprimet e revole, por vuri në dukje kërkimet që tregojnë një rritje të ndjenjës anti-muslimane që prej zgjedhjes së Trump.

Drejtori Ekzekutiv Kombëtar i CAIR Nihad tha se Trump duhet t'i sigurojë muslimanëve se ata janë të mbrojtur dhe se ai nuk do të tolerojë dhunën ndaj komunitetit të tyre.

"Zoti. Trump, fjalët tuaja kanë rëndësi. Politikat tuaja kanë rëndësi. Ato ndikojnë në jetën e njerëzve të pafajshëm në vend dhe në nivel global, "tha Awad në një konferencë shtypi të premten.

'Iranianët nuk janë të habitur'

Në një cicëer tjetër të premten, ministri i jashtëm iranian denoncoi shtetet perëndimore për të promovuar fanatizëm kundër Islamit dhe popullit mysliman, duke përmendur ndalimin musliman të Trump dhe masën e Francës për të ndaluar studentët muslimanë nga veshja e shallit Islam.Burimi : Press Tv