Kardinali gjashtë vjet burg për abuzimin e fëmijëve

Publikuar në Mars 14, 2019, 12:56 a.m.

Pell është zyrtari më i lartë i Vatikanit i cili ka qenë subjekt i ngacmimeve seksuale në gjykatën Australiane.

Pell dënohet për pesë vepra seksuale në ambientet e kishës të kryer 22 vjet më parë mbi djemtë 13-vjeçarë.  EPA-EFE

Kardinal dhe ish "arkëtar i Vatikani" George Pell u dënua me gjashtë vjet burg për abuzim seksual të dy djemve të cilët në vitet e nëntëdhjetave këndonin në korin e kishës në Katedralen e Shën Patrick në Melburn.

Pell shtatëdhjetë e gjashtë vjeçar është zëdhënësi më i lartë i Vatikanit, i cili ka qenë subjekt i ngacmimeve seksuale në gjykatën australiane.

"Sipas mendimit tim, sjellja juaj është e përhumbur nga arroganca e habitshme," tha kryetari Peter Kidd gjatë një vendimi që zgjati më shumë se një orë. Ai gjithashtu beson se faji moral i Pell-it është i dyfishtë në të dyja rastet.

Kidd ka vendosur një periudhë tre-vjeçare dhe tetë-mujore, në të cilën lirimi nuk do të jetë i mundur, dhe Pell do të regjistrohet si një shkelës seksual për pjesën tjetër të jetës së tij.

Sulmi fyese

Pell u dënua për pesë vepra seksuale në ambientet e kishës të kryera 22 vjet më parë mbi djemtë 13-vjeçarë që këndonin në korin e Kishës  Shën Patrickut dhe e kërcënuan atë me 50 vjet burg.

Sulmet ndaj dy djemve u zhvilluan pas Meshës së dieles në fund të vitit 1996 dhe fillim të vitit 1997 në dhomë dhe korridor në Katedralen e Shën Patrickut në Melburn, ku Pell ishte kryeipeshkëv.

"Episodi i parë përfshinte një sulm seksual të dhunshëm ndaj dy viktimave", tha Kidd.

Gjatë dënimit u bë shumë e  qartë për mënyrën se si dënimi është i bazuar ekskluzivisht në krimet për të cilat është dënuar Pell dhe se si ajo nuk duhet të përdoret si një "kokë turku".

"Unë nuk jam këtu për të gjykuar Kishën Katolike," tha ai.

Krime vdekjeprurëse

Gjyqtari Kidd shpjegoi se dënimi ka marrë parasysh "krime të tmerrshme" që ka kryer Pell, dhe moshën e tij të avancuar dhe faktin se "çoi ndryshe një jetë të përsosur."

"Ndoshta nuk do të jetoni aq gjatë sa të dilni nga burgu", tha ai.

Juria e shpalli fajtor Pellin më 11 dhjetor të vitit të kaluar, pas një gjyqi katër javësh, dhe aktgjykimi është shpallur në shkurt të këtij viti, pas një urdhëri gjykate që ndalon mbulimin mediatik të gjykimit Pellit përmbysi arbitri Kidd.

Kardinali mohoi të gjitha akuzat dhe pretendoi se ishte i pafajshëm.

Papa Francesku në dhjetor e tërhoqi në heshtje Kardinallin Pell, këshilltari i tij, dhe vendi i tij do të zëvendësohet nga një tjetër kardinal nga grupi C-9 përbërë nga nëntë kardinalëve nga të gjitha kontinentet që si ndihmë reformuese për Papën, Selin e   Shenjtë.