Media e Pakistanit: Revolucioni Islamik një ngjarje e madhe historike

Publikuar në Shk. 7, 2019, 3:27 a.m.

Një kanal kryesor i lajmeve pakistanez në gjuhën Urdu thotë se Revolucioni Islamik është një ngjarje e madhe në histori që transformoi gjithë shoqërinë iraniane.

Kanali televiziv Dunya dhe raporti i saj ekskluziv thanë se rreth 40 vjet më parë, Imam Humejni, themeluesi i Revolucionit Islamik, u kthye në kryeqytetin Iranian, në Teheran, në shkurt, pas një mërgimi 15-vjeçar dhe themeloi Republikën Islamike në Iran.

Ai tha se Revolucioni Islamik kishte rrëzuar regjimin diktatorial të Shahut dhe i kishte dhënë fund shekujve të monarkisë në Iran. Raporti tha se Revolucioni Islamik nuk ishte vetëm një ngjarje e madhe për Iranin, por për të gjithë rajonin që ndryshoi tërë rrjedhën e historisë.

Ai shtoi se Revolucioni Islamik ishte rezultat i luftës së gjatë të popullit të shtypur iranian. Raporti vazhdoi duke thënë se Imam Humeini kishte udhëhequr popullin iranian në një kohë të vështirë dhe fitoi në formën e Revolucionit Islamik, pavarësisht kundërshtimit të fortë nga fuqitë botërore.

Raporti tha se nën presionin e madh të popullit, Muhammed Reza Pahlavi, i mbështetur nga SHBA, duhej të largohej nga vendi me anëtarët e familjes së tij.

Ai shtoi se më 1 shkurt 1979, kur Imam Humeini u kthye nga mërgimi, ai u prit nga miliona iranianë. Raporti tha se kthimi i Imam Humeinit ishte një fitore e madhe e popullit iranian dhe ngjarja ka habitur të gjithë botën.

Ai tha se njerëzit e Iranit u mërzitën me regjimin e Shahut dhe nuk ishin të kënaqur me shpërndarjen e pabarabartë të pasurisë në shoqërinë iraniane dhe qeverinë diktatoriale në vend. Ai tha se Shahu e konsideroi veten një liberal dhe e quajti Islamin një pengesë në përparimin e Iranit, e cila nuk ishte e pranueshme për popullin iranian.

Ai tha se trazirat që filluan në vitin 1977 kishin çuar në një Revolucion Islamik të plotë që krijoi qeverinë islamike në Iran.

Gazetari vuri në dukje se njerëzit e Iranit e kishin quajtur Shahun një diktator civil dhe një sundimtar të korruptuar dhe madje e quajti atë një kukull të SHBA-ve. Ai tha se kapitalizmi ka krijuar shumë vështirësi ekonomike në Iran para Revolucionit Islamik.

Ai tha se Imam Humeini gjatë mërgimit të tij ishte më afër popullit të Iranit sesa Shahu dhe mesazhi i Imam Humeinit kalonte nëpër tërë shoqërinë iraniane.

Ai tha se Shahu u përpoq për të frenuar revoltën në Iran, por përfundimisht duhej të dorëzohej përpara Revolucionit Islamik.

Fitorja e Revolucionit Islamik, si të gjitha vendet e tjera, është vërejtur gjithashtu në Pakistan nga Ambasada Iraniane dhe qendrat kulturore të saj, ndërsa shoqëria civile gjithashtu organizon shumë programe me këtë rast.Burimi : IRNA