Lideri i Revolucionit Islamik: Bota është në prag të transformimit, SHBA do të dobësohet

Publikuar në Shta. 17, 2023, 12:29 p.m.

Ajatollah Khamenei u takua me mijëra njerëz nga provincat Sistan dhe Balochistan të Iranit dhe provincat e Khorasanit Jugor, të hënën në Teheran. Udhëheqësi i Revolucionit Islamik Ayatollah Sejjid Ali Khamenei u shpreh se bota është në prag ose në fillim të një transformimi që përfshin dobësimin e fuqive arrogante.

Në një takim të mbajtur me mijëra njerëz nga Sistani dhe Balochistani dhe provincat e Khorasanit Jugor në Teheran të hënën, ai u shpreh se "fuqia arrogante e Amerikës dhe e disa vendeve evropiane është dobësuar dhe do të dobësohet edhe më tutje".

Udhëheqësi i Revolucionit Islamik tha se SHBA po punon në linjat etnike dhe sektare në Iran për të krijuar një krizë në vend.

Lideri i Revolucionit Islamik u shpreh se: "Sipas informacioneve që kemi marrë, qeveria amerikane krijoi një grup krize për të hetuar pikat që ata mendonin se mund të përdoreshin për të krijuar një krizë në Iran", duke shtuar në vazhdim se: "Duke menduar dhe studiuar, ata arritën në përfundimin se kishte disa pika krize në Iran: dallimet etnike, dallimet fetare dhe çështja e gjinisë dhe gruas që duhej të provokohej për të krijuar një krizë."

Ajatollah Khamenei përdori një fjalë të urtë të famshme persiane për të shprehur iluzionin, duke thënë: "Ky është programi i Amerikës, por devetë shohin farat e pambukut në ëndrrat e tyre".

Gati një vit më parë, Irani u trondit nga një koktej veprimesh subversive, duke përfshirë kryengritje në emër të të drejtave të grave, pasi një vajzë e re nga Kurdistani iranian u rrëzua në një stacion policie dhe më vonë vdiq në spital.

Incidenti u përdor nga elementë subversivë në Sistan, Balochistan dhe Kurdistan për të shkaktuar trazira që zgjasin me muaj. Ashtu si Kurdistani iranian, i cili është kryesisht kurdë dhe sunitë, Sistani dhe Balochistani gjithashtu ka një popullsi të konsiderueshme Baloch dhe Suni.

Ajatollah Khamenei tha: "Armiku është serioz në armiqësinë dhe planifikimin e tij, por edhe ne jemi shumë serioz në përballjen me armikun."

Armiku ka vënë në shënjestër dy pika kryesore, njëra është bashkimi kombëtar dhe tjetra siguria kombëtare dhe ne duhet të qëndrojmë kundër këtij plani të armikut.

Sipas Ajatollah Khameneit, uniteti do të thotë të lëmë mënjanë dallimet fetare, politike, grupore dhe etnike kur interesat e kombit janë në rrezik.

"Të gjithë njerëzit nga grupe të ndryshme etnike dhe fetare duhet të bashkohen. Ky unitet është i rëndësishëm sepse ka drejtim të qartë." - tha ai.

Për sa i përket sigurisë, ai tha se “ata që kërcënojnë sigurinë kombëtare janë armiqtë e kombit, ata punojnë për armikun pavarësisht nëse e kuptojnë apo jo”.

'Transformimi i madh'

Ajatollah Khamenei tha se ka një ndryshim të madh në botë dhe se vendet e rajonit nuk duhet të qëndrojnë indiferente, siç bënë gjatë periudhës koloniale apo pas Luftës së Parë Botërore.

"Linjat kryesore të këtij transformimi përbëhen nga disa gjëra: Para së gjithash, dobësimi i fuqive arrogante të botës. Fuqia arrogante e Amerikës është dobësuar dhe po vazhdon të dobësohet.Një linjë tjetër kryesore e këtij evolucioni është shfaqja e fuqive të reja rajonale dhe globale."

"Ata vetë thonë se treguesit e fuqisë amerikane në botë, siç është ekonomia, janë në rënie. Një nga treguesit më të rëndësishëm të fuqisë amerikane ishte ekonomia e fortë amerikane, thonë se kjo është në rënie."

Ajatollah Khamenei tha se një linjë tjetër është mundësia e ndërhyrjes së Shteteve të Bashkuara në shtete të tjera.

"Amerika ka ndërhyrë në qeveri të ndryshme, por tani kjo situat është në rënie. Sot Amerika duhet të krijojë një luftë të unifikuar për të goditur qeveritë që dëshiron të godasë, e cila është shumë e kushtueshme për të dhe në fund nuk do të funksionojë."

Udhëheqësi i Revolucionit Islamik e përshkroi dështimin e SHBA-së në Siri dhe ikjen e saj poshtëruese nga Afganistani si dy shembuj të dukshëm të rënies së fuqisë amerikane.

Sa i përket rënies së Evropës, situata nuk është më e mirë.

Udhëheqësi u shpreh se: "Në ditët e sotme dëgjon se vendet afrikane të cilat janë nën ndikimin francez, po revoltohen njëra pas tjetrës kundër Francës."

“Fuqitë perëndimore, të udhëhequra nga Amerika dhe më pas Evropa, sot nuk i kanë fuqitë e tyre të vjetra, po dobësohen dhe kjo dobësi po rritet vazhdimisht. Fuqitë e reja po ngriten çdo ditë; ky është një ndryshim i madh global."

Ajatollah Khamenei po ashtu tha: "Kur themi se armiku po dobësohet, kjo nuk do të thotë se ai nuk mund të thur komplote, të veprojë në mënyrë armiqësore dhe të sulmojë, ai mund të sulmojë."

“Ata janë të zënë duke bërë plane, ne nuk duhet të flemë, nuk duhet të jemi neglizhent."

Ajatollah Khamenei tha se planet e SHBA-së nuk janë vetëm për Iranin. Ai tha se Uashingtoni ka plane në rajon edhe për Irakun, Sirinë, Libanin, Jemenin, Afganistanin dhe madje edhe vendet e Gjirit Persik, të cilët janë miqtë e tij të vjetër dhe tradicional.

Së bashku me Pejgamberin, kundër pabesimtarëve

Udhëheqësi u shpreh se: "Duhet të kemi kujdes që të mos devijojmë, të mos gabojmë dhe të mos e ngatërrojmë të drejtën me të gabuarën."

"Kurani na ka dhënë një standard. Kurani thotë: "Muhamedi është i Dërguari i Allahut dhe ata që janë me të..."* A jemi me Pejgamberin apo nuk jemi? Kjo është rruga, ka një shenjë për këtë. :“...Dhe ata që janë me Të (janë) të ashpër ndaj jobesimtarëve...”* Nëse e sheh se rruga që ne ndjekim është një rrugë që kënaq jobesimtarët, dije se nuk je i ashpër ndaj jobesimtarëve. Pra, ju nuk jeni me të Dërguarin e Allahut, ju nuk jeni me Pejgamberin."

Ajatollah Hanenei tha: "Ne duhet të përqendrohemi. Duhet të dimë se çfarë bëjmë dhe çfarë themi. Fjalët që themi nuk duhet t'i shërbejnë planit të armikut dhe të plotësojnë enigmën e tij. Kjo është shumë e rrezikshme."

"Duhet të jemi të kujdesshëm për të parandaluar që kjo të ndodhë. Nëse jemi të kujdesshëm, armiku nuk mund të bëjë asgjë."

*Kuran, Surja Fetih, ajeti 29Burimi : Press Tv