Gjenerali Sylejmani: Rezistenca ontologjike ndaj paradigmës perëndimore

nga Xavier Villar | Publikuar në Mars 27, 2023, 11:15 p.m.

Nuk do të ishte gabim të thuhet se përpjekjet politike të gjeneral Soleimanit janë në përputhje me mendimin revolucionar të përshkruar nga Imam Khomeini: ndërtimi i një identiteti politik musliman autonom, përshtatshmëria e Umetit si horizont politik dhe domosdoshmëria që Islami të jetë politik. Sepse, siç mund ta shohim në Arabinë Saudite apo Azerbajxhan, Islami apolitik është thjesht një element ritual, i lirë nga kapaciteti për të ndryshuar botën.

Në lajmet në mediat kryesore për marrëveshjen, e cila parashikon rivendosjen e marrëdhënieve diplomatike midis Republikës Islamike të Iranit dhe Mbretërisë së Arabisë Saudite pas shtatë vjetësh, anashkalohet një element i rëndësishëm: roli aktiv i gjeneralit Kasim Sylejmani në realizimin e kësaj marrëveshjeje.

Në një artikull të kohëve të fundit, ish-kryeministri i Irakut Adil Abdul Mahdi hodhi dritë mbi rolin e prapaskenave të komandantit të lartë kundër terrorizmit në sigurimin e marrëveshjes së paqes midis Teheranit dhe Riadit; por, kjo çështje nuk ka marrë vëmendjen që meriton.

Gjenerali Sylejmani ka ndërmjetësuar pa u lodhur për të nisur marrëdhëniet diplomatike me sauditët dhe Emiratet e Bashkuara Arabe, të cilët prishën marrëdhëniet me Teheranin pas ekzekutimit të klerikut të lartë shiit saudit Sheikh Nimr al-Nimr në vitin 2016.

Ishte ky ndërmjetësim që çoi në vrasjen e tij nga administrata Trump në Bagdad në janar të vitit 2020. Ky krim i urryer ishte një përpjekje për të parandaluar zgjidhjen diplomatike të konflikteve rajonale.

Sipas raportit të Press TV për vitin 2020, The New York Times zbuloi se gjenerali Sylejmani u takua me zyrtarë të Emirateve të paktën një herë në shtator të vitit 2020 për të ndërmjetësuar për paqen.

Sipas raportit të NYT, pasi amerikanët mësuan për këtë takim, " në Shtëpinë e Bardhë filluan të binin këmbanat e alarmit ".

Sipas raportimeve, gjenerali Sylejmani në të njëjtën kohë bëri përpjekje serioze për të arritur një marrëveshje diplomatike me Arabinë Saudite me ndërmjetësimin e Pakistanit dhe Irakut.

Sipas Abdul Mahdi, gjenerali Sylejmani po planifikonte të takohej me të zyrtarisht gjatë vizitës së tij në Bagdad në janar 2020 dhe të jepte informacion në lidhje me negociatat me sauditët.

Përpjekjet e Iranit të mishëruara në personalitetin e gjeneral Sylejmanit jo vetëm që alarmuan amerikanët, por tronditën edhe regjimin sionist.

Sionistët u ndjenë të kërcënuar nga përpjekjet diplomatike të komandantit të lartë iranian që do të arrinte stabilitetin rajonal brenda-islamik dhe do t'i jepte një goditje hegjemonisë së SHBA-së. Në fund të fundit, kjo u arrit falë ndërmjetësimit të Kinës në Pekin javën e kaluar.

Vizioni i gjeneralit Sylejmani dhe i Republikës Islamike nënvizon një nga parimet thelbësore të Revolucionit Islamik të vitit 1979: thirrjen për unitet midis muslimanëve.

Një nga tiparet kryesore të Revolucionit Islamik siç përkufizohet nga Imam Khomeini është qëndrimi i tij "post-sektar", një përpjekje për të kapërcyer hendekun midis sunizmit dhe shiizmit.

Kjo përpjekje e unitetit islamik është jetike për të kuptuar përfaqësimin e Republikës Islamike për veten si shtëpia politike e të gjithë muslimanëve, si një lloj fuqie e madhe e aftë për të mbrojtur të gjithë komunitetin islam kundër agresionit perëndimor.

Kjo përpjekje e unitetit islamik është pikërisht ajo që SHBA dhe entiteti i paligjshëm sionist janë përpjekur të prishin që nga viti 1979.

Një bashkim islamik i Iranit si qendër politike të tij; Kjo do të nënkuptonte dështimin e agjendave politike sioniste dhe amerikane, diskursi politik i të cilëve tashmë është dobësuar që nga fitorja e Revolucionit Islamik dhe themelimi i mëvonshëm i Republikës Islamike.

Po të ishte Revolucioni i vitit 1979  një revolucion kundër rendit eurocentrik që arriti të zhvendoste hegjemoninë pro-SHBA-së në rajon, përpjekjet e gjeneral Sylejmanit për të arritur marrëveshje diplomatike me sauditët dhe emiratet u përshtatën gjithashtu në kontekstin e të njëjtave parime anti-eurocentriste.

Prandaj do të ishte e drejtë të thuhet se përpjekjet politike të gjeneral Sylejmanit janë në përputhje me mendimin revolucionar të përshkruar nga Imam Khomeini: ndërtimi i një identiteti politik musliman autonom, rëndësia e Umetit si horizont politik dhe domosdoshmëria që Islami të jetë politik. Sepse, siç mund ta shohim në Arabinë Saudite apo Azerbajxhan, Islami apolitik është thjesht një element ritual, i lirë nga kapaciteti për të ndryshuar botën.

Ky ishte kërcënimi që gjenerali Sylejmani përfaqësonte përballë projektit perëndimor (një projekt që përfshinte sionizmin), i cili përfundimisht i kushtoi atij jetën në Bagdad.

Komandanti i madh i luftës kundër terrorizmit ishte një shembull i vullnetit të tij për të ndryshuar rajonin në fushën politike. Projekti i tij i ndryshimit përfshinte rezistencën ndaj paradigmës perëndimore katastrofike ontologjike.

Me fjalë të tjera, paradigma perëndimore i ndan popujt në klasa të ndryshme sipas shkallës së tyre të "njerëzimit". Në krye të kësaj piramide ontologjike janë perëndimorët dhe ata që hyjnë në zinxhirin e ekuivalencës me "perëndimorët": laik, modern dhe liberal.

Qeniet e mbetura janë shtyrë jashtë kategorisë njerëzore brenda kësaj paradigme, një dëbim që i hap rrugën të gjitha llojeve të mizorisë.

Qëndrimi i gjeneral Sylejmanit është ai i një "të shtypuri" - tjetri thelbësor i Perëndimit në një kontekst islam – i cili e pozicionon veten si një agjent dhe hedh poshtë piramidën ontologjike të lartpërmendur të krijuar nga paradigma perëndimore.

Dominimi perëndimor i pengon të shtypurit të bëhen autorë dhe të kthehen në aktorë politikë të pavarur dhe autonom.

Kur gjenerali Sylejmani u shfaq si një rebel i shtypur, kjo i kushtoi atij jetën; sepse projekti i të shtypurve është një projekt kolektiv në të cilin ata e shohin veten si aktorë politikë të aftë për të ndryshuar botën e krijuar dhe formësuar nga Perëndimi.

Projekti i përfaqësuar nga dëshmori i madh i rezistencës është projekti i ndërtimit të një bote tjetër; Edhe pse e shprehur brenda gjuhës islame, kjo është një botë e hapur ndaj solidariteteve të shumta, të cilat ne mund t'i quajmë jashtë Umetit si Venezuela.

Paradigma perëndimore përpiqet t'ua bëjë të pamundur të shtypurve që të kenë ndonjë kuptim politik. Kjo realizohet nëpërmjet një sërë mekanizmash disiplinor.

Prandaj, përpjekjet e gjeneral Sylejmanit u panë si një kërcënim për këtë iniciativë për të mbajtur të shtypurit në zonën e "mungesës".

Gjenerali Sylejmani hodhi themelet për një shqiptim të ri të Revolucionit Islamik; një revolucion epistemik, qëllimi kryesor i të cilit është të ndalojë shtypjen e Perëndimit ndaj shumë të tjerëve.

Prandaj, për të vazhduar rrugën politike të hapur nga gjenerali Sylejmani; dekolonizimi nënkupton ruajtjen e rrugës së autonomisë politike dhe hapjen e botës ndaj formave të ndryshme të qenies brenda saj.Burimi : Press Tv