Si i zbut faturat e popullit ekonomia publicistike në Republikën Islamike të Iranit

nga Ali Abadi | Publikuar në Jan. 6, 2023, 2:57 p.m.

“Kjo do të thotë se ndihma mujore që i jep këtij personi shteti iranian është më e madhe se shpenzimet e këtij shtetasi për shërbime të ndryshme. Kjo gjendje është jashtëzakonisht e rrallë në të gjithë botën, duke përfshirë vendet e zhvilluara perëndimore dhe ato të pasura arabe. Krahas këtyre shërbimeve, shteti ofron ndihmë për qytetarët e tij edhe në sektorët e arsimit, sigurimeve shoqërore dhe argëtimit.”

Kohët e fundit, lexova një artikull të shkrimtarit islamik irakian dhe autorit të shumë veprave, Ali Al-Mumin, në të cilin ai i referohet ndihmës që populli iranian merr nga shteti.

Postimi në llogarinë e Ali al-Mumin në Telegram përshkruan përvojën e një të riu irakian që mori nënshtetësinë iraniane përmes nënës së tij [i]. Ky burrë, i cili është i martuar dhe ka tre fëmijë, jeton në Mashhad të Iranit.

Ky person bëri një krahasim të kushteve të jetesës në Iran me rezidencën e mëparshme të autorit irakian, tre vjet në Suedi-Stokholm dhe dy vjet në Dubai, Emiratet e Bashkuara Arabe.

Ky shtetas i dyfishtë thotë se shteti iranian ofron ndihmë financiare për çdo qytetar në vlerën prej 300,000 divizione (afërsisht 8 dollarë) në muaj. Meqenëse ai ka pesë anëtarë të familjes së tij, ai merr 1,500,000 divizione në muaj, që është e barabartë me 40 dollarë. Kjo shumë është e mjaftueshme për të mbuluar shpenzimet e të gjitha shërbimeve të ofruara nga shteti. Këto shërbime përfshijnë:

1- Tarifa e energjisë elektrike pa ndërprerje: 120,000 divizione (3,02 dollarë) në muaj.

2- Fatura e ujit: 80,000 divizione në muaj, pra 2,10 dollarë.

3- Tarifat e gazit të lëngshëm, pra gazi që kalon në sistemin e tubacioneve të shtëpisë. (Iranianët nuk janë të njohur me gjëra të tilla si gazi në shishe.): Një mesatare prej 110,000 ndarje në muaj, që është e barabartë me 3 dollarë.

4- Tarifat e telefonisë fikse, abonimit dhe përdorimit të matur lokal dhe kombëtar: 30,000 divizione në muaj, ose 80 cent.

5- Tarifa e Wi-Fi të pakufizuar: 90,000 divizione në muaj, që është 2,60 dollarë.

6- Tarifa e telefonit celular me tre linja për veten, gruan dhe djalin e madh: 90,000 divizione mesatarisht në muaj, ose 2,60 dollarë.

7- Tarifa e pakufizuar e internetit për tre linja celulare për veten, gruan dhe djalin e madh: 60,000 divizione në muaj, ose 1,80 dollarë.

8- Çmimi i subvencionuar i naftës për makinat e tyre (mbush rezervuarin katër herë): Mesatarisht 420,000 divizione në muaj, që është e barabartë me 11 dollarë.

Benzina kushton 8 cent për litër. Qeveria iraniane jep 60 litra në muaj për çdo makinë personale me një vlerë të zbritur prej 1500 divizione për litër, që është vetëm 4 cent. Megjithatë, blerja e benzinës me çmim të subvencionuar prej 8 cent për litër nuk është me racion.

9- Pagesa e sigurimit shëndetësor për pesë persona: 300.000 divizione në muaj, pra 8 dollarë. Sigurimi mbulon të gjitha operacionet, trajtimet, mjekimet, rrezet X dhe procedurat e tjera mjekësore.

Në këtë rast, shuma totale që ky qytetar paguan çdo muaj për të përballuar të gjitha shpenzimet e tij si rrymë, ujë, gaz, komunikim, internet, sigurime shëndetësore, benzinë ​​është afërsisht 1.300.000 divizione, ose 34 dollarë.

Kjo do të thotë se ndihma mujore që i jep këtij personi shteti iranian është më e madhe se shpenzimet e këtij shtetasi për shërbime të ndryshme. Kjo gjendje është jashtëzakonisht e rrallë në të gjithë botën, duke përfshirë vendet e zhvilluara perëndimore dhe ato të pasura arabe. Krahas këtyre shërbimeve, shteti ofron ndihmë për qytetarët e tij edhe në sektorët e arsimit, sigurimeve shoqërore dhe argëtimit.Burimi : Medya Şafak