Lufta e fshehtë, e paligjshme biologjike e Izraelit kundër arabëve

nga Kit Klarenberg | Publikuar në Nën. 4, 2022, 3:20 p.m.

Për dekada të tëra, përdorimi i armëve biologjike të ndaluara gjatë Nakba u mbajt i fshehur në arkivat e Izraelit. Zbulimet e fundit kanë hedhur dritë jo vetëm mbi këtë krim lufte sionist, por edhe motivin e keq që qëndron pas tij.

Në shtator, u botua një punim akademik shumë zbulues që ekspozonte detajet e një operacioni të fshehur më parë nga milicitë sioniste gjatë Nakbes (ose "Katastrofës") 1948, në të cilin armët kimike dhe biologjike u përdorën për të helmuar palestinezët, ushtritë arabe ndërhyrëse dhe qytetarë të shteteve fqinje me tifo, dizenteri, malarie dhe sëmundje të tjera.

Duke punuar në mënyrë të fshehtë, militantët sionistë derdhën sasi të mëdha bakteresh infektive në puse dhe ujësjellësa që furnizonin me ujë fshatrat, qytetet dhe qytetet, në kundërshtim të drejtpërdrejtë me Protokollin e Gjenevës të vitit 1925, i cili ndalon rreptësisht "përdorimin e metodave bakteriologjike të luftës".

Epidemitë lokale të krijuara nga kjo fatkeqësi e shkaktuar nga njeriu ndihmuan shumë pushtimin me forcë të territorit palestinez nga milicitë e armatosura hebreje me kapjen e tyre të përhershme, ndërkohë që penguan përparimin e ushtrive arabe që avanconin.

Lufta biologjike dhe themelimi i Izraelit

Lufta e vitit 1948 është studiuar mirë dhe ndikimi i saj, kryesisht shpërngulja e përhershme e qindra mijëra palestinezëve në Nakba jehon ende sot. Megjithatë, kuptimi i konfliktit deri më tani ka qenë i paplotë.

Përveç referencave të paqarta për fushatën e luftës biologjike në ditarët dhe autobiografitë e udhëheqësve dhe militantëve sionistë të asaj epoke, dhe një artikull akademik të vitit 2003, përdorimi i këtyre substancave ilegale nuk është zbuluar kurrë më parë.

Në një kthesë ironike të fatit, blitzkrieg biologjik sionist u shtyp me aq sukses sa dokumente të shumta shumë inkriminuese që i referohen emrit të operacionit - "Hidh bukën tënde", një citat biblik nga Eklisiastiu 11:1, në të cilin hebrenjtë u drejtohen "të hedhin bukë mbi ujë, sepse pas shumë ditësh do ta gjesh sërish” – rrëshqiti censuruesit e qeverisë pa u shlyer.

Me sa duket, edhe ata nuk ishin në dijeni të këtij krimi lufte që pasoi shfarosjen kimike të miliona hebrenjve, që thotë shumë.

Doli se ky boshllëk në të dhënat historike ishte krijuar dhe ruajtur qëllimisht. Siç vë në dukje gazeta, në ditarët e kryeministrit të parë të Izraelit, David Ben-Gurion, dy ditë përpara se të shpërthente lufta më 15 maj 1948, një militant sionist shpenzoi kohët e fundit disa mijëra dollarë për "materiale biologjike". Sidoqoftë, kjo u censurua nga shtypi i Ministrisë së Mbrojtjes kur vëllimet u botuan në 1982.

"Përdorim serioz dhe i fuqishëm"

Ky mbulim vazhdon deri në ditët e sotme, edhe në vetë gazetën. Autorët – Benny Morris i Universitetit Ben-Gurion dhe Benjamin Z. Kedar i Universitetit Hebraik të Jerusalemit – duket se kanë mundime të pakësojnë rëndësinë e “Hidh bukën tënde”, duke treguar për viktimat relativisht të pakta të shkaktuara nga përpjekja si shenjë e "joefektiviteti" i tij.

Një analizë e tillë zhvlerëson një interpretim alternativ të qartë, domethënë, se numri relativisht i ulët i vdekjeve ishte synuar në fakt. Kjo ishte për shkak të objektivit të mbajtur prej kohësh sionist për të rrëmbyer tokën e rezervuar për arabët sipas planit të ndarjes së OKB-së të vitit 1947 – sipas të cilit Palestina e Detyrueshme do të ndahej në gjysmë midis shteteve të veçanta arabe dhe hebraike – dhe pjesëve të vendeve fqinje arabe, pa masakër masive. dhe kështu mohohet në mënyrë të besueshme.

Duke përforcuar këtë teori, gazeta zbulon se furnizimet me ujë të disa fshatrave, qyteteve dhe qyteteve arabe ishin në shënjestër të militantëve sionistë edhe para luftës, dhe se lufta biologjike u pa nga militantët sionistë në atë kohë se kishte qenë thelbësore në kapjen e përhershme. i tokës palestineze dhe dëbimi i banorëve vendas.

Merrni për shembull helmimin sionist të një ujësjellësi jetik në Kabri, një burim kryesor uji për vendbanimet e afërta palestineze, të cilin autorët e gazetës e quajnë "përdorimi më serioz dhe më i fuqishëm" i armëve biologjike gjatë Luftës së 1948, pavarësisht se ndodhi përpara konflikti filloi zyrtarisht.

Epidemitë e prodhimit dhe zhvendosjet

Qyteti historik verior i Akrës, të cilin OKB-ja e caktoi si pjesë të një shteti të ardhshëm arab, varej shumë nga ujësjellësi për ujë. Morri i banorëve të tij thuhet nga Morris dhe Kedar se ka qenë "tashmë i lëkundur" kur furnizimet lokale u helmuan, për shkak të pushtimit të fundit nga sionistët e Haifës aty pranë, kryeqytetit të rajonit.

Ajo rënie e qytetit bëri që pjesa më e madhe e popullsisë së tij të ikte dhe të banonte në Akër, e cila ishte shkëputur nga qendrat e tjera rajonale kryesore dhe Libani fqinj. Kjo, e kombinuar me tërheqjen e afërt të britanikëve – të cilët supozohej se do të mbronin arabët nga sulmi sionist – çoi në “rënien e shpirtrave” mes civilëve. Përhapja e një epidemie tifoje i reduktoi ata në "një gjendje shqetësimi ekstrem", citohet të ketë thënë kryetari i bashkisë së qytetit më 3 maj të atij viti.

Shpejt deri në 13 ditë më vonë, kur forcat sioniste sulmuan qytetin, duke lëshuar një ultimatum brutal nëse banorët e Akës nuk kapitullonin pa rezistencë: "ne do t'ju shkatërrojmë deri në njeriun e fundit dhe plotësisht". Disa orë më vonë, udhëheqësit lokalë u dorëzuan, duke çuar në tre të katërtat e popullsisë arabe të Akës - 13,510 civilës – duke u zhvendosur përgjithmonë.

Muajin pasardhës, një raport i inteligjencës militante sioniste arriti në përfundimin se lëshimi artificial i epidemisë paraprakisht kishte kontribuar ndjeshëm në kolapsin e nxituar të Acre. I njëjti rishikim zbuloi se shpërthimet e tifos dhe "paniku i shkaktuar nga thashethemet për përhapjen e sëmundjes" ishin njësoj "një faktor përkeqësues në evakuimin" e disa zonave palestineze.

Në krye të sigurimit të një norme të ulët vdekjeje atëherë, armët biologjike gjithashtu bënë që spastrimi masiv i palestinezëve të dukej i vetë-inicuar.

Synimi i arabëve të tjerë

Më 26 shtator, operativët sionistë filluan një fushatë të gjerë "ngacmimi me të gjitha mjetet" kundër ushtarëve dhe civilëve në të gjithë Palestinën dhe në tokën e vendeve arabe të përfshira në Luftën e vitit 1948. Dëbimi i pushtuesve të territorit të caktuar për hebrenjtë nga OKB-ja, kapja e Bregut Perëndimor dhe sigurimi i kthimit të refugjatëve të zhvendosur në shtëpi, ishin të gjitha objektivat e projektit sionist.

Militantët sionistë kishin vënë në shënjestër për disa kohë ushtarët arabë me armë biologjike. Në fund të majit të atij viti, ministri i Jashtëm i Egjiptit i dërgoi një kabllogram Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së duke njoftuar arrestimin e fundit të dy "agjentëve sionistë, të cilët pranuan se ishin udhëzuar të kontaminonin burimet nga të cilat trupat egjiptiane në Gaza marrin furnizimin me ujë".

Dyshja pranuan se kishin hedhur mikrobet e tifos dhe dizenterisë në puset e afërta dhe u gjetën se kishin në posedim "disa shishe që përmbanin një lëng që u zbulua se përmbante mikrobet e dizenterisë dhe tifos", si dhe një "kantinë që përmban një lëng me një përqendrim i lartë i mikrobeve të tifos dhe dizenterisë.”

Një ekspozim i tillë i nivelit të lartë nuk bëri asgjë për të penguar ekzekutimin e "Hidh bukën tënde". Në fakt, duke minuar më tej narrativën e zbardhur të Morris dhe Kedarit, shënjestrimi i shteteve fqinje arabe vazhdoi deri në fazat e fundit të luftës, kur fitorja sioniste ishte krejtësisht e pashmangshme.

Në rastin e Libanit, edhe para se të fillonte fushata e "ngacmimit me të gjitha mjetet", agjentët sionistë në Bejrut po kërkonin objektiva të mundshëm për operacione sabotazhi në Liban, duke përfshirë "ura, shina hekurudhore, burime uji dhe energjie elektrike". Ata ishin të etur për të hedhur rrjetën më tej të "Hidh bukën tënde".

Deri në janar 1949, dy muaj përpara se vendi të nënshkruante një armëpushim me sionistët, militantët u ngarkuan të hetonin "burimet e ujit [dhe] rezervuarët qendrorë" në Bejrut dhe "furnizimin e hartave të tubacioneve të ujit" në qytetet kryesore libaneze dhe siriane.

Pas përfundimit të Luftës së vitit 1948, njësia informale e luftës biologjike sioniste u bë Instituti për Kërkime Biologjike në Ness Ziona, Izraeli qendror. Drejtori i parë i saj ishte Alexander Keynan, një ish-militant i cili ishte i përfshirë ngushtë në planifikimin dhe ekzekutimin e "Cast Thy Bread". Është e qartë se puna e tij e shkëlqyer e bëri atë kandidat kryesor për kërkime në strategjitë e ardhshme të luftës biologjike sulmuese.

Paralajmërim nga historia?

Se ku çuan hetimet e Keynan, dhe shkalla e arsenalit biologjik dhe kimik të Izraelit sot, nuk është e sigurt – megjithëse vendi është një nga vetëm 13 nga 184 territoret e njohura nga OKB-ja që nuk është nënshkrues i Konventës së Armëve Biologjike të vitit 1975. dhe një nga vetëm katër shtetet që nuk janë palë në Konventën e Armëve Kimike të vitit 1997.

Natyrisht, kjo mund të sugjerojë që kërkimi i Izraelit në këtë fushë mbetet i vazhdueshëm. Mund të shërbejë gjithashtu si një arsye tjetër për të mbajtur një kapak kaq të ngushtë mbi "Hidh Bukën Tënde" pasi operacioni famëkeq ka ende rëndësi për të tashmen, të cilën autoritetet izraelite dëshirojnë ta mbajnë sekret.

Në nëntor 1998, Sunday Times britanike, duke cituar burime ushtarake izraelite dhe të inteligjencës perëndimore, raportoi se Tel Avivi "po punonte për një armë biologjike që do të dëmtonte arabët, por jo hebrenjtë", duke "shënjestruar viktimat me origjinë etnike".

“Në zhvillimin e ‘etno-bombës’ së tyre, shkencëtarët izraelitë po përpiqen të shfrytëzojnë përparimet mjekësore duke identifikuar gjenet dalluese të mbartura nga disa arabë dhe më pas të krijojnë një bakter ose virus të modifikuar gjenetikisht,” pretendon gazeta.

“Qëllimi është të përdoret aftësia e viruseve dhe baktereve të caktuara për të ndryshuar ADN-në brenda qelizave të gjalla të strehuesit të tyre. Shkencëtarët po përpiqen të krijojnë mikroorganizma vdekjeprurës që sulmojnë vetëm ata që mbajnë gjenet dalluese.

Programi u tha se bazohej në një "institut biologjik" në Ness Iona, shtëpia e Institutit për Kërkime Biologjike. Një shkencëtar në vend u citua të thoshte se bashkëmoshatarët e tij "kishin sukses në përcaktimin e një karakteristike të veçantë në profilin gjenetik të disa komuniteteve arabe, veçanërisht të popullit irakian" dhe se "sëmundja mund të përhapet duke spërkatur organizmat në ajër ose duke i vendosur në ujësjellës.”

Kritikët e denoncuan raportin e Times në atë kohë si një "shpifje gjaku", duke iu referuar mitit të sajuar, antisemitik se hebrenjtë vrasin djem të rinj të krishterë për të përdorur gjakun e tyre në ritualet fetare.

Është e përshtatshme atëherë, që kur më 27 maj 1948, përfaqësuesi i Sirisë 

i dërguar në OKB lexoi kabllogramin egjiptian dërguar sekretarit të përgjithshëm të organit për kapjen e "agjentëve sionistë" që tentonin të helmonin trupat egjiptiane në Gaza, homologu i tij i Agjencisë Hebraike akuzoi se Kajro dhe Damasku "kishin zgjedhur të shoqëroheshin me më të shthururit". tradita e nxitjes mesjetare antisemitike – akuza se hebrenjtë kishin helmuar puset e krishtera.”

Sipas The Palestine Chronicle, dokumentet e zbuluara së fundmi janë një nga shumë krimet historike të luftës të kryera kundër popullit palestinez nga shteti pushtues i atëhershëm në zhvillim, megjithatë pjesa më e madhe e historisë së Nakba mbetet e klasifikuar dhe dalëngadalë po rishfaqet.Burimi : The Cradle