Aktivisti islamik i Azerbajxhanit dhe studiuesi i muxhahidinëve filloi grevën e urisë

Publikuar në Qershor 13, 2022, 10:48 p.m.

Kreu i burgosur i Lëvizjes së Unionit të Myslimanëve të Republikës së Azerbajxhanit, Hyxhetylislam Haxh Tali Bakirzade, hyri në një grevë urie të pacaktuar për të kundërshtuar mosrespektimin e kryer nga hetuesit e Organizatës për Luftën kundër Krimit të Organizuar të Republikës së Azerbajxhanit.

Kreu i burgosur i Lëvizjes së Unionit të Myslimanëve të Republikës së Azerbajxhanit, Hyxhetylislam Haxh Tali Bakirzade, hyri në një grevë urie të pacaktuar për të kundërshtuar mosrespektimin e kryer nga hetuesit e Organizatës për Luftën kundër Krimit të Organizuar të Republikës së Azerbajxhanit.

Sipas lajmit të burimeve të lajmeve të lidhura me aktivistët islamikë të Republikës së Azerbajxhanit, Haxhi Tali Bakirzade kërkoi dënimin dhe gjykimin e autorëve të përdhosjes së shenjtërisë fetare gjatë marrjes në pyetje të personave islamikë në qendrën e paraburgimit të Azerbajxhanit. Ministria e Punëve të Brendshme të Republikës së Azerbajxhanit, Organizata për Luftën kundër Krimit të Organizuar.

Kleriku azerbajxhanas e përshkroi atë që bëri si "goditje deri në martirizim" dhe deklaroi se nuk do ta ndalte goditjen e tij derisa të bjerë dëshmor, "nëse autorët e mosrespektimit të Allahut nuk dënohen".

Pasi ky dijetar revolucionar, një nga aktivistët e famshëm të Pro-rezistencës së Republikës së Azerbajxhanit, hyri në grevë urie, të rinj të tjerë islamikë në burgjet e Republikës së Azerbajxhanit iu bashkuan grevës së urisë.

Në këtë kontekst, i burgosuri Xhebbar Xhebbarov nga fshati Nardaran, i cili njihet për besimtarët e tij, gazetari fetar Polad Aslanov, i cili po ashtu ndodhet në burg, dhe Abbas Hüseyin, një nga aktivistët e burgosur të lidhur me Lëvizjen për Bashkim Mysliman të Republika e Azerbajxhanit, ishin ndër të burgosurit fetarë që bashkëpunuan me Haxh Tali Bakirzade.

Së fundmi, një prej besimtarëve azerbajxhanë rreth gjykatës ku u gjykua Razi Himmetov, anëtar i kësaj lëvizjeje, u arrestua nga policia e Bakut. Në këtë kontekst, u bë e ditur se Ministria e Punëve të Brendshme e Republikës së Azerbajxhanit, Administrata e Luftimit të Krimit të Organizuar-BANDOTDEL, bëri përpjekje çnjerëzore dhe brutale.

Oficerët e Ministrisë së Punëve të Brendshme të Republikës së Azerbajxhanit, Departamenti i Luftimit të Krimit të Organizuar-BANDOTDEL, gjatë arrestimit dhe torturimit të islamistëve, ofenduan edhe Allahun e Plotfuqishëm, dhe kjo shkaktoi reagimin e popullit mysliman të Republikës së Azerbajxhanit.

Mayil Karimov, një nga islamistët e arrestuar, shpjegon:

“Agjencia kundër Krimit të Organizuar-BANDOTDEL madje më hoqi të brendshmet. Ata donin të ngacmonin me polic. U kërkova që të mos e bënin këtë duke vënë emrin e Allahut. Më shanin dhe më rrihnin vazhdimisht. Ata theksuan se nuk duhet të shkojmë në gjykata për të empatizuar me të arrestuarit. Ata hoqën dorë nga ngacmimet seksuale me kushtin që unë të mos ndërhyja në gjykata. Por ata më paralajmëruan se nëse do të të kapnim përsëri nëpër gjykatë, këtë herë nuk do të mund të ikje. "

Ky i burgosur tjetër, Suleiman Ali Ekberov, tha:

"Torturuesit dhe oficerët e BANDOTDEL-it po e thërrisnin njëri-tjetrin 'Haxhi'. Nuk e di nëse ata e thoshin këtë për të na nënçmuar apo sepse ata në të vërtetë ishin haxhinj dhe njerëz që luteshin. Kur pasi më ofenduan, ju thashë, ‘Edhe ju jeni musliman, jeni shiit, shikoni çfarë keni bërë!', ata bërtitën ‘Mos na fol për shiizmin! Mos e quani veten rrejshëm Shia!’ Kur i përmenda emrin e Zotit, disa edhe mallkuan Zotin.”

Autoritetet e Republikës së Azerbajxhanit hezitojnë të reagojnë duke i konsideruar si krim ofendimet e oficerëve dhe hetuesve të burgjeve ndaj të shenjtëve fetare, bazuar në laicitetin e strukturës politike në vend.

Në dy vitet e pas Luftës së Dytë të Karabakut, pasi u shtuan ndërhyrjet e regjimit sionist dhe u aktivizuan elementët vehabistë në qeverinë e Bakut, u rritën edhe presionet ndaj pjesës fetare të Republikës së Azerbajxhanit. Megjithëse seksionet fetare të Republikës së Azerbajxhanit morën pjesë vullnetarisht në luftën për çlirimin e Karabakut nga pushtimi i Armenisë, kjo situatë u mohua dhe regjimi sionist filloi të rrisë efektivitetin e tij në strukturat ushtarake dhe të sigurisë të këtij vendi, me pretekstin. të shitjes së armëve ushtrisë së Republikës së Azerbajxhanit gjatë Luftës së Dytë të Karabakut. Aq sa ky aktivitet u përhap anormalisht dhe çoi në kriza identiteti dhe politike në Republikën e Azerbajxhanit.