Përtej Saif al-Quds: Lufta e afërt e "Izraelit"

nga Kerim Şarara | Publikuar në Maj 24, 2022, 1:45 a.m.

Beteja e Saif al-Quds solli një ndryshim në operacionet e Rezistencës dhe të ardhmen e Boshtit të Rezistencës. Çfarë ndryshoi gjatë luftës dhe si planifikon "Izraeli" të luftojë luftën e ardhshme? Nëse shpërthen një luftë më e gjerë, strategjia e Izraelit do të jetë një strategji sulmuese që do të përfshijë përdorimin e forcave tokësore.

Është folur shumë pas betejës së Saif al-Kuds, të cilin izraelitët e quajnë “Rojtari i mureve” (edhe pse emri nuk është vjetëruar). Saif al-Quds ose Shpata e Jerusalemit ishte jo më pak se një ndryshim i lojës për zhvillimet në rajon, duke krijuar një çarje të re në armaturën izraelite dhe duke filluar një ndryshim paradigme në marrëdhëniet rajonale dhe ndërkombëtare.

Ndërsa ngjarjet e Sheik Jarrahut u shpalosën dhe zemërimi u ngrit kundër praktikave jonjerëzore, të paligjshme dhe të paturpshme koloniale të "Izraelit", u shtuan edhe sulmet e Izraelit në Mesxhid al-Aksa, dhe bashkë me to, rezistenca popullore dhe përleshjet kundër forcave pushtuese izraelite u shtuan. Për herë të parë, me fillimin e ultimatumit të Rezistencës që forcat izraelite të tërhiqeshin nga Sheikh Jarra dhe oborri i Mesxhid al-Aksa, pati një konflikt të plotë midis Rezistencës dhe popullit, me përfundimin e Rezistencës pas lëshimit të raketave, okupimi nuk u respektua dhe nuk u largua nga territori i pushtuar dhe u formua uniteti.

Ndërsa grupet e Rezistencës Palestineze vepruan në harmoni të plotë, populli palestinez doli në rrugë dhe u ngrit kundër shtypjes së Forcave pushtuese izraelite (IOF).

Rëndësia e këtyre ngjarjeve nuk ishte e kufizuar në unitetin palestinez të përkthyer në një shpresë të përtërirë për çlirim. Për herë të parë, ne kemi parë gjithashtu deklarata të liderëve të Rezistencës që sinjalizojnë unitet midis grupeve rajonale të Rezistencës.

Me fjalë të thjeshta, një luftë e zgjatur në Gaza dhe dhunimi i vazhdueshëm i Xhamisë Al-Aksa mund të rezultojë që "Izraeli" të luftojë në fronte të shumta.

Ky nuk ishte një zhvillim i thjeshtë me të cilin duhej të përballeshin vendimmarrësit izraelitë, pasi ishin në rrezik vetë shtyllat mbi të cilat qëndronte "Izraeli" si një ent politik: imigrimi, vendbanimi dhe siguria. Për t'u përgatitur për luftën e pashmangshme të ardhshme, ekspertët dhe vendimmarrësit izraelitë duhej të formulonin strategji për të adresuar dobësitë e zbuluara nga lufta e Saif al-Quds.

Beteja mbi narrativat është vendimtare në promovimin e mbështetjes ose kritikës për një ngjarje të caktuar. Në këtë shembull, të rinjtë pro-palestinez në mbarë botën përdorën praninë e tyre në mediat sociale për të rritur ndërgjegjësimin për shtypjen e "Izraelit" ndaj popullit palestinez dhe zhvendosjen e tyre me forcë të popullit të Sheikh Jarrah.

Pavarësisht përpjekjeve të hapura të mediave sociale perëndimore për të kufizuar shpërndarjen e tyre të llogarive të llogarive pro-palestineze, me Facebook dhe Instagram që kufizojnë aksesin e tyre në përmbajtjet pro-palestineze, konsensusin rreth brutalitetit izraelit gjatë luftës dhe "Izraelit" që synon mediat e huaja në lidhje me lufta balancon ekuilibrin në Palestinë.

Ky sukses ishte pjesërisht për shkak të faktit se njerëzit në mbarë botën filluan të përdorin TikTok, një platformë kineze mbi të cilën Perëndimi nuk kishte asnjë kontroll dhe kështu nuk mund ta përdorte për të formuar një konsensus kundër Rezistencës. Kështu, përmbajtja video dhe foto e Forcave pushtuese izraelite (IOF) që synojnë civilët dhe infrastrukturën civile nuk mund të injorohen më dhe kjo situatë ka zhvendosur opinionin publik botëror kundër makinës së luftës izraelite.

Si rezultat i këtij ndryshimi në opinionin publik botëror, vendimmarrësve izraelitë iu bënë sugjerime për të rritur më tej praninë e “Izraelit” në mediat sociale dhe për ta rregulluar atë si një “shumëzues force”.

Strategjia e sigurisë

Një nga shqetësimet kryesore të "Izraelit" është ruajtja e sigurisë dhe se izraelitët që jetojnë në territoret e pushtuara e ndjejnë këtë siguri. Pa këtë siguri, nuk do të kishte migrim në territoret e pushtuara, "Izraeli" nuk mund të ndërtonte vendbanime në territoret e pushtuara. dhe të zgjerojë praninë e saj koloniale, as nuk mund të përballonte të mbijetonte.

Një nga shtyllat e fuqisë së Izraelit është se duke ndërtuar mure ose duke u mbyllur me një kube të figurshme hekuri, ai jep përshtypjen e të qenit një kështjellë e pathyeshme, duke anuluar kështu çdo synim, në mënyrë që të mund të ruajë ekzistencën e tij tërësisht me faktorin e frikës.

Përfundimi kryesor që Rezistenca nxori nga Beteja e Seyfül Jerusalemit ishte se legjenda e Kupolës së Hekurt dhe ndjenja e sigurisë që ndjenin kolonët izraelitë, veçanërisht ata që jetonin në kufirin e Gazës, ishin zhdukur. Fakti që raketat e Rezistencës u lëshuan për të dhënë goditje të vërteta mbi vendbanimet dhe qytetet izraelite thellë në territorin e pushtuar, do të thoshte se kolonët duhej të luftonin me diçka të re: raketat po binin rreth e qark dhe mund të përballeshin me vdekje ose lëndime të rënda në çdo moment; Kupola e Hekurt nuk mund t'i mbronte më dhe në sytë e tyre qeveria dhe ushtria e tyre i kishin dështuar.

Një kërcënim i dytë me të cilin duhej të përballeshin vendimmarrësit izraelitë ishte i dyfishtë:

- Zgjatja e luftës mes hezitimit për të nisur operacionet tokësore për shkak të shterimit të rezervave të Kupolës së Hekurt dhe rrezikut të pësimit të humbjeve të mëdha.

- Mundësia e zhvillimeve në frontin verior me pjesëmarrjen e Libanit dhe Hezbollahut në luftë.

Fronte të shumta

Përballë perspektivës së "Izraelit" duke luftuar në fronte të shumta, Forcat pushtuese izraelite (IOF) kanë vendosur të nisin stërvitjen e tyre më të madhe ushtarake ndonjëherë, e cila pritej të zhvillohej majin e kaluar, por u shty për shkak të betejës për Saif al-Quds.

E thënë thjesht, edhe sipas mentalitetit ushtarak izraelit, okupimi nuk mund t'i rezistojë qasjes me shumë fronte dhe ka pasur mjaft vështirësi për t'u marrë vetëm me frontin e Libanit apo Gazës. Për të mos përmendur një nga problemet kryesore me të cilat përballen vendimmarrësit izraelitë është se okupimi nuk mund të mbajë një luftë për një kohë të gjatë dhe mund të duhet të luftojë në fronte të shumta.

Nëse shpërthen një luftë më e gjerë, strategjia e "Izraelit" do të jetë një strategji fyese që do të përfshijë përdorimin e forcave tokësore, duke e bërë të pashmangshme shkallën e lartë të viktimave në Forcat pushtuese izraelite (IOF). Sipas fjalëve të Aviv Kochavit, Shefit të Shtabit të Forcave pushtuese izraelite (IOF), strategjia që do të zbatohet nga "Tel Avivi" do të jetë "ekspozo gjerësisht, godit gjerësisht dhe shkatërro gjerësisht". Kjo do të thotë se forcat izraelite pushtuese do të kërkojnë sulme të njëkohshme me intensitet të lartë në disa fronte duke përdorur epërsinë ajrore për të siguruar parandalimin dhe për të shkaktuar viktima maksimale civile.

Strategji joushtarake

Jashtë strategjisë ushtarake të “Izraelit”, shqetësimi i tij i menjëhershëm janë grupet e Rezistencës që mund të mobilizojnë territoret e pushtuara në Gaza. Prandaj, një nga qëllimet e tij është të përdorë mjetet dhe ndikimin që ka në dispozicion për të dobësuar grupet e Rezistencës që veprojnë në Gaza duke përdorur një qasje trepalëshe:

1- Ndalimi i transferimit të parave nga Katari në Gaza: Në pamundësi për të përdorur ndonjë ndikim kundër Iranit, "Izraeli" po përpiqet të përdorë ndikimin e tij mbi Katarin për të frenuar frontin e Gazës, për të kufizuar ndikimin e Hamasit jashtë Gazës dhe për të ndaluar përdorimin e krahut të tij mediatik.

2- Të kërkojë ndihmën e Egjiptit për të ushtruar presion mbi grupet e Rezistencës duke bllokuar rindërtimin në Gaza dhe duke mbyllur kalimet në Gadishullin Sinai.

3- Parandalimi i lejimit të banorëve të Gazës për të punuar në pjesë të tjera të territorit të pushtuar.

Një tjetër shqetësim kryesor i Izraelit, përveç Gazës, është Rezistenca Libaneze. Një strategji që ekspertët izraelitë kanë miratuar gjatë muajve të fundit është të ushtrojë presion të brendshëm mbi Rezistencën për të dobësuar bazën popullore, ose, siç e tha një Major i Forcave Rezervë izraelite: "zgjidhja" për posedimin e raketave precize nga Hezbollahu nuk është më. kërcënimet ushtarake, por "zgjidhja e komunitetit ndërkombëtar dhe ajo qëndron në aftësinë e 'Izraelit' për të shfrytëzuar krizën e brendshme të paprecedentë në Liban për të arritur dëme fatale në statusin e organizatës". (Ose do t'i detyrojë ata të marrin përsipër Libanin dhe të paguajnë një çmim shumë të lartë).

Ndërsa gjërat përparojnë, ekziston mundësia që lufta e ardhshme të mos kufizohet vetëm në kornizën palestineze, me premtimin e një përgjigje të unifikuar ndaj shkeljes së Palestinës dhe Xhamisë Al-Aksa nga drejtuesit e Boshtit të Rezistencës. Dhënia fund iluzionit të sigurisë izraelite dhe të kolonëve është diçka që mund të shkaktojë një eksod të prapambetur nga Palestina dhe t'i japë fund mjerimit të popullit të saj për shtatë vitet e fundit.

Ekziston një shprehje e vjetër që thotë se pronari i tokës është ai që e mbron atë. Ndoshta lufta e ardhshme do t'i tregojë botës se cilët janë pronarët e vërtetë të tokës: ata që janë të rrënjosur në tokë dhe janë gati të japin jetën për ta mbrojtur atë në çdo mënyrë të mundshme.Burimi : Al Mayadeen