Pse nuk ndodhi “Fundi i historisë”?

nga Darko Lazar | Publikuar në Shk. 8, 2022, 7:04 a.m.

Kjo është vetëm një nga një seri ngjarjesh në vitet e fundit që u kujtuan amerikanëve se ujërat e cekëta të Gjirit ofronin një mjedis ideal për anije të vogla sulmi të shpejta, por nuk ishin të përshtatshme për luftanijet e mëdha dhe të ngadalta amerikane. Sipas të gjitha llogarive, marina shumë miliarda dollarëshe e Amerikës do të shndërrohet në rosa që notojnë [objektivat e lehta] në këtë luftë kaotike me ujë të cekët.

Në vitin 1989, kur u bë e qartë se kolapsi i Bashkimit Sovjetik ishte i pashmangshëm, elitat perëndimore patën mundësinë të mendonin shumë. Studiues të tillë si Francis Fukuyama shpallën "Fundin e Historisë", ndërsa politikanët përgatiteshin për të futur në një epokë të re të përcaktuar nga një rend liberal global.

Për Fukuyama, fundi i BRSS-së nënkuptonte gjithashtu se sfiduesi i fundit ideologjik i liberalizmit ishte eliminuar. Ai parashikoi një botë në të cilën mendimi perëndimor do të bëhej universal dhe demokracitë e stilit perëndimor dhe tregjet e lira do të zgjeroheshin pa pengesa.

"Nuk ka rëndësi se çfarë mendimesh të çuditshme kanë njerëzit në Shqipëri apo Burkina Faso," tha Fukuyama, "sepse ne jemi të interesuar në atë që, në një farë kuptimi, mund të quhet një trashëgimi e përbashkët ideologjike!"

Lajmi i keq për këtë shkollë mendimi është se tre dekadat e fundit kanë vërtetuar se "mendimet e çuditshme" të njerëzve në shumë cepa të botës kanë vërtet rëndësi.

Një pikë kthese

Gjatë gjithë historisë, perandoritë janë karakterizuar nga tre tipare kryesore: brutaliteti, gjakderdhja dhe nderi. Zgjerimi i tyre shoqërohet gjithmonë me humbje të mëdha jetësh të justifikuara tradicionalisht nga pretendimet për supremaci kulturore dhe politike. Fukuyama dhe të tjerë si ai kanë shpallur komplekse superioriteti, duke i mbuluar këto humbje me delikatesë me "vlerat" e demokracive perëndimore si transparenca, racionaliteti dhe, natyrisht, të drejtat e njeriut.

Por ashtu si perandoritë e lashta, perëndimi bashkëkohor e pranon historinë ashtu siç u përshtatet. Ajo dështon të pranojë faktin se përpjekjet për të pushtuar kombet gjithmonë do të rezultojnë të kundërta dhe se kjo në mënyrë të pashmangshme do të çojë në një riorganizim të rendit global. Historia nuk mbaron kurrë - është një përparim i vazhdueshëm drejt kombeve ku çdo brez i ri dëshiron që fëmijët e tyre të rriten.

Perandoritë kurrë nuk janë shqetësuar për të kuptuar këtë koncept të rezistencës. Dhe elitat e tyre nuk kanë qenë kurrë në gjendje të lidhen me "mendimet e çuditshme" të njerëzve të zakonshëm që preferojnë të vdisnin duke luftuar sesa të jetonin si vartës.

Prandaj, është shumë e vështirë për një perandori të pranojë humbjen, apo edhe që hegjemonia e saj është në rënie të lirë. Por për ata që kanë lindur dhe janë rritur nën hijen e përhershme të bombardimeve, sanksioneve dhe diktateve amerikane, pushtimet e dështuara të SHBA-së në Afganistan dhe Lindjen e Mesme duhet të shihen si një pikë kthese.

Ditët e Fitores kanë kaluar

Nga një këndvështrim historik, hegjemonia globale amerikane ishte një ngjarje jetëshkurtër. Kjo epokë zgjati pak më shumë se 30 vjet dhe u përcaktua nga luftëra të vazhdueshme që kulmuan në të ashtuquajturën 'Lufta kundër Terrorit'. Fushat kryesore të betejës ishin Afganistani, Iraku, Siria dhe Jemeni, dhe në të gjitha këto, SHBA humbi. Çdo narrativë për të kundërtën është thjesht propagandë perëndimore dhe produkt i arrogancës perandorake, i paaftë për të përballuar një krizë ekzistenciale.

Është e rëndësishme të theksohet këtu se tërheqja e Amerikës nga Afganistani është shumë më tepër se kaq. Është një pranim i njohur se strategjia e SHBA-së në Azinë Qendrore dhe Lindjen e Mesme ka dështuar. E thënë thjesht, amerikanët nuk e humbën vetëm Afganistanin; Ata janë gati të humbasin edhe Lindjen e Mesme.

Pjesa më e madhe e kësaj ka të bëjë me ngritjen e Kinës, Rusisë dhe Iranit. Por rënia e hegjemonisë amerikane nxitet edhe nga refuzimi i Uashingtonit për të pranuar se bota ka ndryshuar rrënjësisht.

Tani është një sekret i hapur se të ashtuquajturat aleanca të Uashingtonit në Lindjen e Mesme janë të vjetruara. Përkundrazi, ato përfaqësojnë për një Amerikë në rënie rrezikun për t'u tërhequr në një luftë rajonale që ata as nuk mund ta kontrollojnë dhe as nuk mund ta ëndërrojnë ta fitojnë. Ndërkohë, monarkitë e Gjirit dhe amerikanët për 'Izraelin'; u bënë një aktor jo i besueshëm dhe i paparashikueshëm që nuk mund të hiqte dorë nga ditët e tyre të lavdisë në vitet 1990.

Lojërat Mashtruese të Luftës

Pavendosmëria e Uashingtonit e ka ekspozuar plotësisht veten në një sërë dështimesh, duke përfshirë disa incidente në Gji.

Një nga më të dukshmet prej tyre u shfaq në fund të tetorit kur forcat detare të SHBA-së u përpoqën të rrëmbenin një cisternë iraniane të naftës nën maskën e zbatimit të regjimit të sanksioneve të Uashingtonit.

Përpjekja u bllokua me shkathtësi nga Korpusi i Gardës Revolucionare Islamike të Iranit. Pamjet video treguan personelin e Ushtrisë së Gardës Revolucionare (IRGC) duke përdorur helikopterë dhe skafë për të marrë kontrollin e cisternës, e cila po ndiqej nga shkatërruesit e raketave të drejtuara të klasës Arleigh Burke dhe një interceptues i shpejtë.

Në një moment, një skaf i IRGC-së vjen midis destrojerit amerikan dhe cisternës. Videoja tregon një mitraloz të kalibrit të madh që synon pozicionet e betejës së anijes amerikane dhe i aftë të depërtojë lehtësisht në tre milimetrat e armaturës së shkatërruesit. Dhe kështu, ndjekja përfundon.

Kjo është vetëm një nga një seri ngjarjesh në vitet e fundit që u kujtuan amerikanëve se ujërat e cekëta të Gjirit ofronin një mjedis ideal për anije të vogla sulmi të shpejta, por nuk ishin të përshtatshme për luftanijet e mëdha dhe të ngadalta amerikane. Nga të gjitha llogaritë, flota miliarda dollarëshe e Amerikës do të shndërrohet në rosa që notojnë [objektivat e lehta] në këtë luftë kaotike me ujë të cekët.

Por këto nuk janë saktësisht zbulime të reja për politikëbërësit në Uashington. Amerikanët kanë provuar një luftë me Iranin për dekada dhe rezultatet gjithmonë përfshijnë humbje katastrofike të SHBA-së.

Në vitin 2002, gjenerallejtënant Paul Van Riper dha dorëheqjen nga komanda pasi ushtria amerikane kreu një nga lojërat më të mëdha të luftës në historinë e saj për të ndihmuar amerikanët të mposhtin armiqtë e tyre të "Lindjes së Mesme".

Gjatë stërvitjeve, të cilat kushtuan rreth 200 milionë dollarë, Riper ishte në komandë të "ushtrisë së botës së tretë të teknologjisë së ulët". Kur flota amerikane hyri në Gji, Riper udhëzoi varkat e tij të vogla të bënin rrathë në dukje pa qëllim përpara se të fillonte një sulm të befasishëm që fundosi një pjesë të konsiderueshme të marinës amerikane.

Atyre iu desh të ndalonin luftën dhe anijet amerikane "u rikthyen"; Një shans të tillë e kishin vetëm forcat amerikane. Kjo ndodhi në vitin 2002, dhe që atëherë Shtetet e Bashkuara vetëm janë dobësuar, ndërsa Irani është bërë jashtëzakonisht i fortë.

Mënyra e Mbijetesës

Ndërsa disa rryma politike në Perëndim pajtohen se duhet të ndryshojnë kurs dhe të fillojnë negociata serioze për rolin e Shteteve të Bashkuara në të ardhmen e botës, shumica ende i përmbahen doktrinave radikale ideologjike dhe ushtarake.

Ky dallim pikëpamjesh jo vetëm përshpejton shembjen e rendit unipolar, por edhe vonon dialogun e bazuar në respektin e ndërsjellë në vend të versionit klasik të diplomacisë amerikane, "ose bëni si të themi ne ose..."

Pra, cila është strategjia e SHBA-së për këto sfida të paprecedentë? Dhe a veprojnë politikëbërësit në Uashington me supozimin se Shtetet e Bashkuara janë ende superfuqia e vetme në botë?

Veprimet e administratës së tanishme Biden tregojnë se ata nuk kanë asnjë strategji reale. Shtëpia e Bardhë e formon planin e saj të lojës ndryshe sipas situatave të reja.

Retorika e tyre injoron faktin që SHBA-ja është regresuar më tej në skenën globale, si ekonomikisht ashtu edhe ushtarakisht. Megjithatë, në veprimet e Bidenit shumë të ngjashme me paraardhësin e tij, administrata aktuale po shtyhet të braktisë strukturat e saj të vjetra koloniale. Prania ushtarake amerikane në Afganistan ishte e rëndësishme. Të tjerë do të kenë të njëjtin fat së shpejti.Burimi : Medya Şafak