Shpata e Jeruzalemit: Humbja strategjike e regjimit sionist / Si ka ndryshuar ekuacioni i konfliktit?

nga Visam Ebu Shimale | Publikuar në Korrik 1, 2021, 11:36 p.m.

Sepse se konflikti është kthyer në një luftë për zemrën e umetit, rrugën e ngritjes së Profetit dhe kiblën e parë, nga luftërat taktike ose të bëra nga motivet e "hakmarrjes". Kërcënimi i një lufte rajonale mbi Jeruzalemin e okupuar është një e vërtetë e pamohueshme dhe konfirmon se disfata e pushtuesve pas betejës së "Shpatës së Jeruzalemit" u kthye nga taktike në strategjike.

Al-Mayadeen

Rreth një muaj pas betejës së shpatës së Jeruzalemit, mund të konkludohet se regjimi pushtues kishte dy dështime të mëdha, planin e parë taktik dhe atë më të rrezikshmin, strategjik.

Shtatëdhjetë e tre vjet më parë, David Ben-Gurion njoftoi krijimin e "Shtetit të Izraelit" në territoret palestineze. Disa ditë më parë, "Kabineti i Izraelit" mbajti një takim urgjent për të marrë një vendim "kompleks"!

Vendimi i marrë në shqyrtim në atë kohë nuk kishte asnjë lidhje me kërcënimin e luftës, ekzekutimin e operacioneve komplekse, ose analizën e opsioneve kryesore. Tema ishte opsionet e itinerarit për marshimet e kolonëve në Jeruzalemin e pushtuar dhe pasojat e tij. Pas një pune të gjatë dhe të komplikuar, sipas mediave hebraike, u vendos që të lejohej marshimi, por marshimi do të ndryshonte kursin e tij të zakonshëm çdo vit, nuk do të përfundonte me një stuhi në oborret e Mesxhid al-Aksa, dhe vetëm gjysmë ore do të lihej në zonën Bab al-Amud.

Një numër i kufizuar i kolonëve morën pjesë në marshim, shumica e të cilëve ishin të rinj dhe fëmijë. Sidoqoftë, si çdo vit, dhjetëra mijëra njerëz ishin planifikuar të merrnin pjesë. Media "e majtë" izraelite vlerësoi se pjesëmarrësit ishin 700 kolonë, ndërsa "e djathta" tha se numri i tyre ishte 2.500. Shkrimtari sionist Amos Harel e përshkroi këtë turmë jo si turma të anëtarëve të lëvizjes fetare rinore, por si një grusht të vogël bandash Itamar Ben Juffair të mbrojtura nga dhjetëra mijëra ushtarë. "Izraeli" jetoi në një atmosferë të ngjashme me luftën gjatë kësaj periudhe!

Gjatë marshimit u morën vendime të ndryshme ushtarake, duke përfshirë vendosjen e sistemit "Kupola e Hekurt" në rajone të ndryshme. Aeroplanëve që zbritnin në Aeroportin Ben Gurion iu ndryshuan tarifat nga frika se mos shënjestroheshin nga raketat e rezistencës, punonjësit izraelitë të Ministrisë së Drejtësisë në Jeruzalem u evakuuan dhe u bllokua një marshim paralel i kolonëve brenda "zonës së mbrojtjes" të Gazës. Paralelisht, diplomacia amerikane nxiti aleatin e saj "të përkëdhelur" të përmbahet nga ndërmarrja e hapave në Jeruzalemin e okupuar që mund ta tërheqë rajonin në luftëra të reja dhe të kërcënojë "Izraelin" dhe stabilitetin në rajon.

Mësova nga burime private se të dërguarit e kryeministrit të ri izraelit, Naftali Bennett, kontaktoi administratën egjiptiane për t'i dërguar një mesazh Hamasit, se Tel Aviv nuk po kërkon një përshkallëzim dhe se ai i kërkoi Egjiptit të paralajmëronte Hamasin që të mos lëshonte raketa në përgjigje të marshimeve të kufizuara të kolonëve.

Hamasi nuk nisi raketa, por përkundrazi nisi aktivitete "trazirave të natës" dhe nisi balona ndezëse që shkaktuan dhjetëra zjarre dhe vendbanime të shënjestruara në të ashtuquajturën zonë "mbulesa e Gazës".

Një burim i lartë sionist i sigurisë i tha hebraisht "Channel 12" se "Izraeli" i dërgoi letra refuzimi ndërmjetësit egjiptian pas zjarreve në vendbanime, duke pyetur: "Çfarë dëshiron Hamasi? A nuk e ndryshuam kursin e marshimit? A nuk parandaluam manifestimet e provokimit këtu? A nuk e penguam atë të arrinte në lagjet palestineze?"

I njëjti burim, i cili ndoqi konsultat në kabinetin sionist, konfirmoi se qeveria e tij ishte e hutuar dhe e nguruar për t'u përgjigjur.

Ajo që konfirmon këtë përfundim është se ish-kreu i inteligjencës ushtarake sioniste (AMAN), Amos Yadlin, tha se operacioni "Roja e Gardheve" nuk siguroi një parandalues ​​të ri kundër Gazës.

Gjenerali sionist Yum Tov Samia tha se "Izraeli tërhiqet vazhdimisht në turne ku kapet i papërgatitur dhe kjo nuk përfundon mirë", duke shtuar se "Udhëheqja politike po lëkundet para Hamasit".

Rreth një muaj pas betejës së shpatës së Jeruzalemit, mund të konkludohet se pushtimi pësoi dy dështime të mëdha: e para taktike, tjetra plani strategjik më i rëndësishëm dhe i rrezikshëm.

Regjimi okupues donte të arrinte një armëpushim të gjatë me rezistencën e Gazës në një periudhë afatshkurtër, të ndryshonte rregullat e angazhimit të luftës së armatosur në favor të tij dhe të shantazhonte Hamasin duke lidhur marrëveshjen e shkëmbimit të të burgosurve me rindërtimin e Gazës. Këtë nuk e ka arritur dhe nuk do t’a arrij kurrë... Sepse kjo tashmë po bëhet në çdo mënyrë, veçmas nga njëra-tjetra dhe përmes negociatave indirekte, me ndërmjetësimin e Egjiptit, aktorëve rajonalë dhe ndërkombëtarë.

Dështimi i Izraelit është dështimi i tij për të thyer ekuacionin "Gaza-Jeruzalem" të vendosur nga lufta "Shpata e Jeruzalemit". Ekuacioni Gaza-Bregu Perëndimor është zhvendosur nga Gaza - zemra (Jeruzalemi) dhe konflikti Palestinezo-Izraelit në ekuacionin e konfliktit Izrael-rajon me qendër në Jeruzalem. Kjo u shpreh fillimisht nga Sayyid Hassan Nasrallah, Sekretari i Përgjithshëm i Hezbollahut Libanez, dhe më pas i njëjti ekuacion i parandalimit u miratua nga Brigadat Irabe të Hezbollahut, duke paralajmëruar se çdo kërcënim për qytetin e shenjtë do të përbënte një luftë rajonale në të cilën Hezbollah irakian Brigadat do të merrnin pjesë. Ky është i njëjti kontekst që Yahya Sinwar, udhëheqësi i lëvizjes Hamas në Rripin e Gazës, vuri në dukje disa ditë pas betejës "Shpata e Jeruzalemit".

Burime pranë rezistencës palestineze dhe libaneze kanë konfirmuar që Hezbollah është i gatshëm të ndërhyjë në luftën "Shpata e Jeruzalemit" nëse konflikti zgjatet më tej. Kjo pasqyron thellësinë e dështimit strategjik të Izraelit. Përkundrazi, rezistenca arriti një fitore strategjike duke drejtuar qendrën e konfliktit në Jeruzalem dhe Mesxhid al-Aksa, qendra civile, kombëtare dhe fetare e kombeve arabe dhe islamike.

Kjo do të thotë se që kur lufta "Shpata e Jeruzalemit" ka përfunduar, çdo hap "izraelit" në Jeruzalem, qoftë edhe një hap i vogël si marshimi i fundit i "banditëve", nuk mund të hidhet pa llogaritje të imta. Për shkak se konflikti është kthyer në një luftë për zemrën e umetit, rrugën e ngritjes së Profetit dhe kiblen e parë, nga luftërat taktike me motivet e "hakmarrjes". Kërcënimi i një lufte rajonale mbi Jeruzalemin e okupuar është një e vërtetë e pamohueshme dhe konfirmon se disfata e pushtuesve pas betejës së "Shpatës së Jeruzalemit" u kthye nga taktike në strategjike.Burimi : Medya Şafak