Kuadri konceptual i zgjedhjeve presidenciale në Iran

nga Waseem Shehzad | Publikuar në Qershor 13, 2021, 3:57 a.m.

Sistemi politik i Iranit shpesh analizohet nga mediat perëndimore dhe të ashtuquajturit ekspertë të tyre në një kornizë thjesht laike dhe të përqendruar në perëndim. Në një farë mase, ky keqlexim i sistemit islamik funksionon në favor të Iranit. Kjo është një nga arsyet pse regjimet e NATO-s nuk kanë arritur të përmbysin sistemin islamik në Iran për mbi 42 vjet.

Kurdoherë që mbahen zgjedhje në Republikën Islamike të Iranit,analizat e perëndimorve imitojn  keqinterpretimet e Mavlanës në qendër të perëndimit. Poezia dhe metaforat krejtësisht të përqendruara në Kur'an të këtij dijetari janë hequr gjithmonë nga natyra e tyre origjinale Islame nga këndvështrimet laike perëndimore.

Sistemi politik i Iranit shpesh analizohet nga mediat perëndimore dhe të ashtuquajturit ekspertë të tyre në një kornizë thjesht laike dhe të përqendruar në perëndim. Në një farë mase, ky keqlexim i sistemit islamik funksionon në favor të Iranit. Kjo është një nga arsyet pse regjimet e NATO-s nuk kanë arritur të përmbysin sistemin islamik në Iran për mbi 42 vjet.

Vlerësimit perëndimor të realiteteve në terren gjithmonë iu mungon origjinaliteti dhe nuk është i rrënjosur në paradigmën islamike shoqërore të Iranit. Prandaj, për të kuptuar realisht procesin zgjedhor dhe bazën e tij në Iran, është e nevojshme të dilni jashtë kuadrit neo-kolonial.

Duke pasur parasysh sa më sipër, ne do të dëshironim të vlersonim zgjedhjet presidenciale në Iran si një institucion shoqëror dhe program politik i Revolucionit Islamik. Regjimet perëndimore dhe mediat e tyre kryesisht përqendrohen në minimin e procesit të përgjithshëm të zgjedhjeve në Republikën Islamike. Duke folur strategjikisht, atyre nuk u intereson kush janë kandidatët, as çfarë përfaqësojnë.

Ekzistenca e një procesi zgjedhor brenda një sistemi islamik të qeverisjes që është sekular dhe nuk i nënshtrohet vlerave dhe dogmave perëndimore është një sfidë në planin civilizues kundër rendit aktual global. Sepse privon regjimet perëndimore nga pretendimet e tyre për të përfaqësuar rrugën progresive që njerëzimi duhet të ndjekë.

Ashtu si vendet e tjera aktuale në histori, Irani ka një sistem të bazuar në institucione dhe qëllime. Kauza islamike është faktori kryesor i formësimit të institucioneve të tyre. Organet perëndimore të propagandës vazhdimisht e mohojnë këtë fakt në mënyrë që ta bëjnë të paligjshëm Iranin në nivelin rajonal. Ky është një qëllim shumë i rëndësishëm gjeopolitik i regjimeve të NATO-s.

Sidoqoftë, ekspertë më të sofistikuar anti-iranianë pajtohen se jeta politike e Iranit është e decentralizuar dhe një shqyrtim i përgjithshëm i zgjedhjeve në Iran tregon se zgjedhjet kanë provuar të jenë një impuls shoqëror dhe funksionojnë si një debat i brendshëm mbi qeverisjen.

Zgjedhjet përfshihen në sistemin e qeverisjes si një platformë publike diskutimi islamik shoqëror. Prandaj, një farë njohjeje me epistemologjinë islame është e nevojshme për të kuptuar problemet zgjedhore të Iranit, të cilat shumica e burimeve perëndimore i injorojnë për shkak të përtacisë intelektuale ose arrogancës së pastër. Perëndimorët supozojnë se proceset zgjedhore në të gjithë botën duhet të ngjajnë me modelet dhe normat perëndimore. Barra e njeriut të bardhë është e gjallë dhe lëkundet në shumë fusha të jetës.

Edhe nëse zgjedhjet në Iran, si në shumë pjesë të botës, kanë të bëjnë me çështje të qeverisjes që ndikojnë në jetën e përditshme të qytetarëve të zakonshëm, në Iran ato janë gjithashtu një sistem formimi i kuadrove dhe një formë e "ixhtihadit" kolektiv për çështje të caktuara publike. Irani nuk është një demokraci laike; Populli i tij ka bërë sakrifica të mëdha për të siguruar që Irani të mbetet një Republikë Islamike.

Që nga Revolucioni Islamik, qeveria Islame në Iran asnjëherë nuk ka anuluar apo madje shtyrë zgjedhjet. Edhe kur u sulmuan nga Saddam Hussein midis viteve 1980 dhe 1988, zgjedhjet u mbajtën në kohë. Lufta e përgjakshme e Sadamit u mbështet nga të gjitha fuqitë perëndimore dhe BRSS, si dhe regjimet arabe. Dy blloqet rivale të Luftës së Ftohtë punuan së bashku kundër sistemit Islamik të qeverisjes në një shfaqje të rrallë bashkëpunimi.

Kur Imam Khomeini (r.a.) u pyet për të anuluar zgjedhjet gjatë luftës së mbështetur nga SHBA kundër Iranit Islamik, ai nuk pranoi. Zgjedhjet u mbajtën rregullisht dhe në kohë.

Një studim i vitit 2010 nga Dr. Ansia Khaz Ali tregon se pas Revolucionit, pjesëmarrja në jetën socio-politike të Iranit përmes zgjedhjeve u rrit në mënyrë dramatike.

Prandaj, zgjedhjet e ardhshme presidenciale në Iran nuk janë të pazakonta. Meqenëse politika, si kudo tjetër, synon të zgjidhë çështjet lokale para së gjithash, është një proces i zakonshëm zgjedhor në Iran, para së gjithash, që synon zgjidhjen e problemeve të brendshme.

Analizimi i duhur i zgjedhjeve të Iranit politikisht kërkon një vetëdije të hollësishme të çështjeve të brendshme politike të Iranit dhe tendencave shoqërore. Shumica e mediave të jashtme, përfshirë Crescent International, kanë një koncept të kufizuar të çështjeve të brendshme të Iranit. Nëse një media e huaj nuk është e sinqertë në lidhje me të, kjo do të thotë që po ndjek zgjedhjet e ardhshme presidenciale, duke ndjekur një axhendë të caktuar, ose, në rastin më të mirë, ka mungesë të ndershmërisë intelektuale.

Prandaj, pasqyra jonë e zgjedhjeve iraniane është e kufizuar në një analizë të spektrit të përgjithshëm të kandidatëve sesa në programet specifike politike dhe fushatat zgjedhore të kandidatëve.

Spektri i kandidatëve në zgjedhjet e ardhshme presidenciale zbulon faktin se që nga Revolucioni Islamik, shoqëria iraniane dhe sistemi i saj administrativ kanë arritur të kultivojnë një bllok të madh politikanësh nga shtresa të ndryshme strategjike të njerëzve.

Kandidatët për president Ibrahim Reisi, Muhsin Rizai, Said Jalili, Ali Riza Zekani, Sayyid Emir-Huseyin Kadizade-Hashimi, Abdunnasir Himmeti dhe Muhsin Mehr-Alizade zbulojnë të gjithë faktin se kapitali njerëzor i lëvizjes islamike në Iran prodhon udhëheqës kompetentë. Lista, e aprovuar nga Këshilli i Gardianëve të Kushtetutës (Shura-yi Nigahban), u botua më 25 maj.

Disa emra të njohur si Zëvendës Presidenti Ishak Xhihangiri, ish Kryetari i Parlamentit Ali Larijani dhe ish Komandanti i Gardës Revolucionare Hysein Dehgan nuk u përfshinë në listë.

Analiza e sfondit të kandidatëve tregon për faktin se institucionet e ndryshme qeverisëse të Iranit kanë krijuar një mjedis në të cilin liderët me pikëpamje të ndryshme gjejnë hapësirë ​​politike për të reflektuar në pikëpamjen e tyre të procesit të Revolucionit Islamik në Iran. Edhe një vëzhgues i njëanshëm, por disi i arsyeshëm nuk do ta karakterizonte peizazhin politik të Iranit si monoton.

Një analizë objektive e procesit zgjedhor në Iran që nga Revolucioni Islamik tregon se zgjedhjet funksionuan si një procedurë vetë-pastrimi e procesit që filloi me Revolucionin e vitit 1979 dhe është ende në vazhdim.

Vëzhgimi i shtypit iranian dhe platformave të mediave sociale menjëherë zbulon faktin se zgjedhjet në Iran nuk kishin të bënin kurrë me zëvendësimin e sistemit islam të qeverisjes. Narrativa e "përmbysjes" së sistemit islamik nuk ka asnjë lidhje me Iranin dhe kufizohet në shoqërinë iraniane të mërgimit, e cila nuk ka asnjë ndikim ose mbështetje të brendshme. Ata mbështeten nga gjyshërit e tyre të huaj përmes patronazhit financiar.

Duke mbajtur parasysh konceptet themelore të mësipërme, nga këndvështrimi ynë, çështja kryesore e brendshme politike në zgjedhjet e ardhshme presidenciale në Iran është zbatimi i strategjisë së zhvillimit ekonomik të përshkruar nga Udhëheqësi dhe Waliyy-e-Faqih Imam Khamenei.

Ekonomia e rezistencës përqendrohet rreth idesë së "menaxhimit të konsumit bazuar në promovimin e konsumit të produkteve vendore paralelisht me zhvillimin cilësor të prodhimit vendas". Kjo strategji ekonomike nuk është zbatuar ende plotësisht, por zbatimi i saj fillestar e ka mbrojtur Iranin që të mos i nënshtrohet një prej regjimeve më të egëra të sanksioneve ekonomike në botë.

Një segment më i gjerë i shoqërisë iraniane tani e kupton që ndikimi ekonomik do të jetë mjeti kryesor i presionit të Perëndimit kundër Iranit. Edhe nëse hiqen disa sanksione themelore ekonomike, shumica e analistëve e kuptojnë se do të jetë një masë e përkohshme. Regjimet e NATO-s nuk do të pranojnë kurrë një sistem të pavarur islamik të qeverisjes, në Iran apo diku tjetër. Edhe nëse nuk ka luftë të drejtpërdrejtë konvencionale kundër Iranit, lufta ekonomike do të vazhdojë të jetë zgjedhja kryesore kundër Republikës Islamike. Me këtë në mendje, mund të themi se kandidati presidencial që do të marrë më shumë vota do të jetë ai që do të bindë publikun e gjerë se sanksionet do të thyejnë efektet jo përmes marrëveshjeve me fuqitë e huaja, por duke forcuar prodhimin vendas industrial në Iran.

Duke gjykuar nga lista e të nominuarve, njerëzit me përvojë në menaxhimin e organizatave të lidhura me financat dhe që kanë një ndikim në ekonominë e brendshme reale do të kenë një shans më të mirë.

Në javët e ardhshme, ne i këshillojmë lexuesit tanë t'u kushtojnë vëmendje kandidatëve me një program konkret ekonomik brenda kornizës së paradigmës së ekonomisë rezistente.

Irani ka arritur ndikim të pamohueshëm gjeopolitik dhe parandalim ushtarak. Ekonomia mbetet zona kryesore në luftën e Republikës Islamike me armiqtë e saj.

Kandidati, ekipi i fushatës së të cilit arrin të dalë me një metodologji të kuptueshme dhe realiste të bazuar në strategjinë e ekonomisë së rezistencës ka më shumë gjasa të zgjidhet.

Por procesi zgjedhor islamik i Iranit ka një histori plot të papritura. Prandaj, ju këshillojmë që të keni kujdes. Por një gjë është e qartë: për të marrë një pamje realiste të zgjedhjeve në Iran, lexuesit duhet të jenë seriozisht skeptikë ndaj perspektivës së mediave perëndimore për zgjedhjet iraniane. Kjo perspektivë është gjithmonë e njëanshme dhe e përqendruar në një axhendë specifike.Burimi : Crescent International / Medya Şafak