Të vrarë në fushëbetejë 15-20 për qind e evropianëve që kan shkuar në luftë

Publikuar në Dhj. 9, 2016, 3:21 a.m.

Nga 5 mijë xhihadistë nga vendet evropiane, të cilët vlerësohet të ketë shkuar në Siri dhe Irak, një e treta e tyre u kthye në Evropë dhe është e mundur që disa prej tyre të kenë planifikuar sulme, paralajmërim në një raport nga ana e Bashkimit Evropian.

Bazuar në të dhënat e raportit, thuhet se rreth 1,750 xhihadistët janë kthyer në Evropë.

Ka dy lloje të “luftëtarëve të huaj terrorist”, të cilët janë kthyer.

“Shumica prej tyre kthen vullnetarisht, ndërsa të tjerët dërgohen me mision të veçantë, e kjo po shkakton shqetësim dhe kjo mund të jetë një kërcënim për sigurinë”, thuhet në raport.

Gra nga vendet evropiane dhe fëmijët, që janë lindur atje mund të sjellin të ashtuquajturin shtetin e  Kalifati Islamik nga Iraku dhe Siri, për shkak se është e mundur që ata të jenë radikalizuar.

Ai gjithashtu thekson se evropianët që kanë shkuar në luftë, mes 15 dhe 20 për qind kanë vdekur në fushëbetejat dhe 50 për qind mbetën në fushën e betejës, e cila është midis 2,000 dhe 2,500 evropianëve.