Haxhinjt nga Indonezia me praninë më të madhe në Medine

  • Disa haxhinjt nga Indonezia në Medine
Publikuar në Tet. 3, 2016, 10:01 p.m.

Rijad:

 

Haxhinjt nga Indonezia formuar numrin më të lartë në mesin e atyre që kanë lëvizur aktualisht nga Meka në Medine.

Shumica e haxhinjve vizitojnë Medinen  pas Haxhit. Megjithatë, ata që ulen në Medine më parë fluturojnë nga Xhida pas shtegtimit të tyre.

Sipas statistikave të ofruara nga Institucioni Civil i Guides në rajon, një total prej 16,720 haxhinjve nga Indonezia ishin të pranishëm në Medine përveç 259,709  haxhinjve që ishin të pranishëm në Medinë të shtunën.

Të shtunën, rreth 27.598  haxhinj erdhën në Medine për të vizituar Xhaminë e Pejgamberit (a.s.), pas kryerjes së haxhillëkut  në Mekë.

Aktualisht, ka një total prej 136,403  haxhinjve pas 123,275  haxhinjve të  mbetur në Medine të dielën.

Reth 68 nga 168,000 indonezianëve haxhinj nga Indonezia kanë vdekur në Mekë gjatë këtij sezoni të Haxhit.

Vetëm pesë ditë përpara ritualit fundit Haxhit, më 10 shtator 2016, katër haxhinj nga Indonezia vdiqën  në Mekke.

Sipas të dhënave shëndetësore  dhe nga Ministria e Informacionit, katër  haxhinjt janë identifikuar, ata janë Sikan bin Bait Sabut, 59 vjeç, Nana Supena Binti Uba R., 64, Budiyanto bin Lihan Suliman, 57, dhe Suhaimi bin Jamain Abdul Gafur, 62.

Katër haxhinjt kanë vdekur nga shkaqe natyrore, të tilla si sëmundje të frymëmarrjes, sëmundjet e zemrës dhe problemet e presionit të gjakut, tha  Agjencia e Lajmeve  e Indonezisë  Antara.

Rreth 94 për qind e haxhinjve kanë  ardhur për Haxh nga ajri, ndërsa 5 për qind ardhur nga toka, dhe pjesa tjetër nga deti.

Numri i përgjithshëm i haxhinjve ka qenë më i ulti në tre vitet e fundit, për arsye të punimeve që janë duke u zhvilluar në dy qytetet e shenjta, Meke dhe Medine.Burimi : Arab News