Akti i solidaritetit: Muslimanët marrin pjesë në meshat katolike nëpër Francë, Itali

  • None
Publikuar në Gus. 4, 2016, mesnatë

Muslimanët  marrin pjesë në meshë në Kishën e Shën Palit të Romës, në Kishën Trastevere, Itali, të dielën në shenjë solidariteti pas sulmit në kishë, në  Francë, në të cilën u vra një prift i moshuar.

Në një gjest solidariteti pas vrasjes së tmerrshme të një prifti francez, muslimanët të dielën morën pjesë në meshat katolike në kishat dhe katedralet nëpër Francë dhe më gjerë.

Gazetarët në vendngjarje thanë  se në mes të 100 deri  200 muslimanë u mblodhën në  katedralen gotike në Rouen, vetëm pak kilometra nga Saint-Étienne-du-Rouvray, ku prifti 85-vjeçar Jacques Hamel u vra nga dy sulmuesit adoleshentë në të martën.

Ne jemi shumë të prekur, tha Kryeipeshkvi Dominique Lebrun për transmetuesin BFMTV. Është një gjest i rëndësishëm i vëllazërisë. Ata na kanë thënë, dhe unë mendoj se ata janë të sinqertë, se nuk është Islami i cili vrau Jacques Hamel.

Jashtë kishës, një grup i muslimanëve janë duartrokitur kur ata shpalosën një flamur: Dashuri  për të gjithë. Urrejnë për asnjë.

Tubime të ngjashme ndërfetare u përsëriten edhe në vende të tjera në Francë, si dhe në Italinë fqinje.

Në  Katedralën ikon të Parisit, Notre Dame, Dalil Boubakeur, rektori i Xhamisë së Parisit, ka thënë në mënyrë të përsëritur se muslimanët duan të jetojnë në paqe.

Situata është serioze, tha ai për BFMTV. Ka ardhur koha që do të jetojmë së bashku në mënyrë që të mos të  ndahemi.

   

Vlerat e përbashkëta

 

Në Itali, sekretari i përgjithshëm i Konfederatës Islamik të Italisë,  Abdullah Cozzolino, foli nga altari në Kishën e Shën Gennaro. Ai tha se ka pasur një nevojë për dialog, për afirmimin e vlerave të përbashkëta të paqes,  solidaritetit,  dashurisë, respektin  për një Zot, të mëshirshëm dhe të dhembshur.

Tre imamë gjithashtu morën  pjesë në meshë në Kishën e Shën Marisë në lagjen Trastevere të Romës, veshur veshjen e tyre fetare tradicionale,  hynë në shenjtërore dhe u ulën në rreshtin e parë.

Muhammed bin Muhammed, anëtar i Unionit të Komuniteteve Islamike në Itali, ka thënë se ai i bëri thirrje besimtarëve muslimanë në predikimin e tij në Namazin e Ditës së Xhuma, për të raportuar  për të gjithë ata që mund të dëmtojnë qëllimisht shoqërinë.  Unë jam i sigurt se nuk janë ata në mesin e besimtarëve të cilët janë të gatshëm të flasin.

Xhamitë nuk janë një vend në të cilin fanatikët radikalizohen. Xhamitë bëjnë të kundërtën e terrorizmit: Ata përhapin paqen dhe dialogun, shtoi ai.  

Ministri i Jashtëm, Paolo Gentiloni falënderoi italianët muslimanë  për pjesëmarrjen e tyre, duke thënë se muslimanë janë duke i treguar komuniteteve të tyre rrugën e guximit kundër fundamentalizmit. 

Ashtu si në Francë, Italia është duke e rritur mbikëqyrjen e xhamive. Ministri i Brendshëm,  Angelino Alfano i tha Senatit këtë javë se autoritetet po shqyrtojnë financimin e  xhamisë dhe duke punuar me komunitetin Islamik për të siguruar që imamët në Itali, të predikojnë në italisht dhe të jenë të vetëdijshëm për strukturën ligjore të Italisë.Burimi : ASSOCIATED PRESS