SPECIALE: Përgjigje ndaj mendimit disfatist (7): Nëse do të kishte një Konfederatë Arabe...

Publikuar në Maj 22, 2024, 1:07 a.m.

Nëse do të kishte vetëm një shtet arab apo një konfederatë arabe më të lirshme, në vend të shumë shteteve, ky shtet nuk do të mund t'i shpëtonte përgjegjësive të tij kombëtare dhe të shikonte qiellin sikur të ishte vetëm një nga shumë të huajt e ngecur në një ashensor të ngushtë! Një revolucionar palestinez duhet të jetë në të njëjtën kohë edhe pan-arab! Nëse do të kishte një Konfederatë Arabe...

Në vitin 1964, një grua e quajtur Catherine Genovese u vra në Nju Jork. Ajo u shty dhe u godit disa herë me thikë gjatë 30 minutave që bërtiti për ndihmë. Por asnjë nga dyzet ose më shumë njerëz që panë përvojën e hidhur nuk kishte ndërhyr për ta ndihmuar.

Ky incident nxiti dy psikologë, Latane dhe Darley, të kryenin një sërë eksperimentesh për të kuptuar pse askush nuk e ndihmoi Genovese. Në fillim, ata kërkuan një numër njerëzish që nuk dyshonin të merrnin pjesë në një anketë të rreme shkencore për të përcaktuar preferencat e tyre individuale për lojërat dhe enigmat. Por ndërkohë që në sallën e testimit po plotësoheshin pyetësorët përkatës, psikologët organizuan një situatë të rreme emergjence në dhomën tjetër. Nga një regjistrues zëri u dëgjuan tinguj të një aksidenti dhe më pas u dëgjua një grua duke qarë: "O Zot, këmba ime! Nuk mund ta lëviz! O kyçi i këmbës... Nuk mund ta heq këtë gjë nga vetja!" (burimi: Psikologjia Sociale , Robert Feldman, Prentice Hall, Inc., 1995, faqet 18, 22-24 dhe 247). Psikologët vëzhguan reagimet e pjesëmarrësve.

Pas dhjetëra eksperimentesh, ajo që ata zbuluan fitoi autoritetin e në ligji shkencor dhe u konfirmua disa qindra herë gjatë dekadës së ardhshme. Njerëzit ndihmonin në raste urgjente, por ata ndihmonin shumë më tepër kur ishin vetëm sesa kur ishin me të tjerët. Në një eksperiment, kur kishte vetëm një kalimtar dhe një "viktimë", kalimtarët e rastit erdhën në shpëtim në 85 për qind të rasteve. Kur kishte dy kalimtarë dhe një "viktimë", 62 për qind e kalimtarëve u përpoqën të ndihmonin. Por, kur numri i dëshmitarëve okularë u rrit në pesë, vetëm 31 përqind donin të ndihmonin "viktimën" (f.247).

Sigurisht, mjedisi, kultura, rreziku dhe mundi i kërkuar për të ndihmuar mund të ndikojnë në përqindjet e përmendura më sipër, por parimi bazë i quajtur Parimi i Shpërndarjes së Përgjegjësisë ndoshta do jetë i vlefshëm në të dyja rastet.

Sipas librit të lartpërmendur, "shpërndarja e përgjegjësisë është tendenca e njerëzve për të ndjerë se përgjegjësia për të ndërmarrë veprime ndahet midis të pranishmëve. Ndërsa numri i njerëzve që janë dëshmitarë të një situate emergjente rritet, ndjenja e përgjegjësisë së individëve zvogëlohet dhe personi ka më pak gjasa të ndihet i detyruar të ndihmojë”.

Tani nëse e ndryshojmë emrin e viktimës (Catherine Genovese) në Palestinë dhe i ndërrojmë dëshmitarët okularë nga dyzet persona në njëzet e disa shtete arabe, a do të zbatohej i njëjti parim në këtë rast? A ju duket e njohur situata tani?

Historia jonë moderne tregon se është kështu! Duket se sa më shumë shtete arabe të ketë, aq më shumë ka gjasa që Palestina apo Libani Jugor të përdhunohen publikisht – pasi asnjë nga këto shtete nuk do të zgjasë dorën.

Po u'a tërheq vëmendjen, kjo çështje nuk ka të bëjë me dobësimin strategjik, politik dhe ushtarak që po përjetojmë për shkak të ndarjes së arabëve. Bëhet fjalë për situatën e teprimit që luan rolin e një elementi psikologjik disfatist në luftën kundër lëvizjes sioniste: Kjo formë e ndarjes bënë që çdo shtet arab të pretendojë para popullit të tij se Palestina është çështje e të gjithëve, përveç tij. Në këtë mënyrë, ndjenja e përgjegjësisë mund të transferohet lehtësisht te të tjerët dhe të lehtësohet detyrimi për të ndërhyrë. Pse po më shikon kur ka kaq shumë njerëz përreth?

Ky mosveprim do të ishte i pamundur nëse do të kishte ekzistuar një shtet i vetëm arab apo musliman. Për shembull, pavarësisht gabimeve të tij të shumta, kalifi i fundit osman Abdulhamid refuzoi t'ia dorëzonte Palestinën lëvizjes sioniste me urdhër të fuqive koloniale, ndoshta sepse ai kurrë nuk mund të shpëtonte nga përgjegjësia për këtë. Palestina ishte vetëm përgjegjësi e shtetit të tij. Ai nuk mund të pretendonte se një shtet tjetër islamik të jepte Palestinën. Nuk kishte asnjë shtet tjetër përgjegjës për Palestinën!

Arsyetimi i paraqitur në publikun egjiptian nga mediat zyrtare përpara marrëveshjes së Camp David ishte se Egjipti ishte i lodhur duke mbajtur i vetëm barrën e konfliktit arabo - sionist për vite me radhë. Zëra të ngjashëm dëgjohen sot nga çdo shtet arab i cili mbron paqen me "Izraelin", duke përfshirë edhe udhëheqjen e Organizatës për Çlirimin e Palestinës, e cila për të justifikuar Oslon dhe marrëveshje të tjera tradhtare me "Izraelin", përdor pretendimin se "palestinezët kanë mbetur vetëm".

Arsyeja e kësaj është se të menduarit e fokusuar vetëm në Palestinë është domosdoshmërisht disfatist. Sepse po të kemi parasysh vetëm Palestinën, është e pashmangshme të shtypemi nën matematikën e pushtetit politik midis nesh dhe “Izraelit”. Atëherë marrëveshjet boshe si Rezoluta 242 ose Oslo do të dukeshin të arsyeshme. Nga ana tjetër, të menduarit me potencialin e plotë arab në mendje është gjithashtu domosdoshmërisht anti - disfatist. Një revolucionar palestinez duhet të jetë në të njëjtën kohë edhe pan-arab.

Mirëpo, nëse kjo analizë është e saktë, del në pah një lidhje tjetër midis ndarjes arabe dhe ekzistencës së "Izraelit", pra midis rajonalizmit arab (Kutriye) dhe pushtimit të Palestinës. Për më tepër, si rezultat i ndarjes arabe, i njëjti qëndrim disfatist në kontekstin palestinez është adoptuar nga shtetet arabe lidhur me përgjegjësitë e tyre ndaj rrethimit vdekjeprurës të Irakut, sanksioneve që synojnë Libinë dhe Sudanin, sulmin ndaj fabrikës Al-Shifa në Sudan, dhe shumë shembuj të tjerë. Nëse do të kishte vetëm një shtet arab apo një konfederatë arabe më të lirshme, në vend të shumë shteteve, ky shtet nuk do të mund t'i shpëtonte përgjegjësive të tij kombëtare dhe të shikonte qiellin sikur të ishte vetëm një nga shumë të huajt e ngecur në një ashensor të ngushtë!

Por pavarësisht se a jemi të ndarë apo jo, kur bëhet fjalë për çështje të mëdha si Palestina, Libani Jugor, rrethimi i Irakut, sanksionet ndaj Libisë apo Sudanit, apo edhe çështja e unitetit arab, ata me ndërgjegje politike do të sillen gjithmonë sikur ishin të vetmit spektatorë. Natyrisht, në situata të tilla madhore, një person nuk mund të bëjë gjithçka i vetëm dhe lloji i ndihmës së nevojshme mund të jetë afatgjatë dhe shumë i ndryshëm. Megjithatë, për shkak të faktit se askush nuk mund të bëjë gjithçka i vetëm, nëse duam të jemi efektivë, TË GJITHË duhet të sillemi sikur të ishim e vetmja audiencë rreth nesh. Ndoshta atëherë, kur të rrethohemi nga të gjitha anët nga ujqërit e kësaj bote dhe kalimtarët të bëhen viktima një nga një, ne nuk do të ndihemi të justifikuar të bëjmë lëshime absurde ndaj kolonialistëve të vjetër dhe të rinj.Burimi : Free Arab Voice