Politika për të izoluar Iranin dështoi

Publikuar në Shta. 2, 2023, 12:11 p.m.

Në një intervistë për kanalin al-Mayadin, Ali Ekber Velajeti, Këshilltar i Udhëheqësit të Revolucionit Islamik iranian, Ajetullah Sejjid Ali Hamenei bëri deklarata të rëndësishme.

Në një intervistë me kanalin al-Mayadin, këshilltari i Ajetullah Sejjid Ali Hamenei, Udhërrëfyesit të Revolucionit Islamik të Iranit, theksoi se anëtarësimi i përhershëm i Iranit në grupin ekonomik në zhvillim global BRICS ofron një mundësi të rëndësishme për zhvillimin e tregtisë së jashtme dhe lidhjet me aktorët kryesorë ekonomikë globalë.

Ali Ekber Velajeti, Këshilltari i Lartë i Ajatollah Khameneit për Marrëdhëniet Ndërkombëtare, vlerësoi shkallën e pjesëmarrjes së Iranit në grupin BRICS në një intervistë me kanalin e lajmeve al-Mayadin dhe u tha se politika e izolimit të Iranit ka dështuar përfundimisht dhe ata që përpiqen të izolojnë një tjetër vend kanë ngritur një barrierë rreth vetes.

Ali Ekber Velajeti u shpreh kështu: "Vendet e rajonit i besojnë më pak Amerikës sepse adoptojnë politika të ndryshme në politikën e jashtme. Nga ana tjetër, ata vendosën në krye të politikës së tyre të jashtme politikën e shikimit nga lindja dhe krijimit të më shumë aleancave dhe bashkëpunimit me vendet e rajonit."

Ja teksti i plotë i kësaj interviste:

Al-Mayadin: Si mund t'i japë fund apo dobësojë anëtarësimi në BRICS projektin e izolimit të Iranit?

Velajeti: Natyrisht, kjo pyetje nuk është e saktë. Republika Islamike e Iranit nuk ka qenë asnjëherë e izoluar dhe ka ndjekur komunikimet dhe ndërveprimet e saj me vende të ndryshme në korniza të ndryshme. Jemi dëshmitarë të zhvillimeve serioze rajonale dhe ndërkombëtare në këtë fushë, veçanërisht me adoptimin e politikës së shikimit nga lindja dhe nga fqinjët, e cila u vu në dukje nga lideri suprem i Revolucionit dhe u ndoq seriozisht nga qeveria.

Ne sot jemi dëshmitarë të dështimit të politikave të SHBA-së dhe aleatëve të saj për të izoluar Republikën Islamike të Iranit, dhe këto politika të pasuksesshme bëhen më të dukshme me anëtarësimin zyrtar të Iranit në Organizatën e Shangait dhe tani në BRICS. Vendet e rajonit i besojnë më pak Amerikës sepse adoptojnë politika të ndryshme në politikën e jashtme. Nga ana tjetër, në krye të politikës së tyre të jashtme vendosën politikën e shikimit nga lindja dhe krijimit të më shumë aleancave dhe bashkëpunimit me vendet e rajonit.

Prandaj, politika e izolimit të Iranit ka dështuar përfundimisht dhe ata që përpiqen të izolojnë një vend tjetër, në radhë të parë kanë ndërtuar një barrierë rreth vetes. Republika Islamike e Iranit ka qenë nën rrethim ekonomik dhe politik që nga fillimi i revolucionit, por askush nuk mund të pretendojë se Irani është i izoluar për shkak të vendimit të Amerikës dhe mbështetësve të saj dhe se nuk ka marrëdhënie ekonomike apo joekonomike me botën, përveç me të!?

Amerikanët dhe aleatët e tyre u përpoqën që në fillim të përdorin fjalën izolim për Iranin, por nuk arritën. Natyrisht, duhet të theksoj po ashtu se me këtë reputacion që ka fituar Irani, sot ka zhvilluar marrëdhëniet e tij zyrtare me botën.

Për sa i përket rëndësisë së BRICS, duhet theksuar se ky grup ka një kapacitet dhe potencial të lartë ekonomik pasi strehon gjysmën e popullsisë së botës. Nga kjo pikëpamje, është parë se Irani mund të luajë një rol të rëndësishëm në ndërtimin e kapaciteteve të reja, përmirësimin e marrëdhënieve me vendet anëtare, zgjerimin e ndërveprimeve ekonomike dhe politike dhe se izolimi që amerikanët dhe perëndimorët kanë komunikuar dhe pretenduar për Iranin nuk ka dhënë asnjë rezultat për armiqtë.

Al-Mayadin: Cili është ndikimi i anëtarësimit të njëkohshëm të Iranit dhe disa vendeve si Arabia Saudite, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Egjipti në BRICS? A mund të ketë kjo ngjarje një reflektim pozitiv në marrëdhëniet rajonale të vendeve të Azisë Perëndimore?

Velajeti: Prania e fuqive ekonomike si Rusia, Kina dhe India në BRICS konfirmon faktin se pjesëmarrja dhe anëtarësimi i Republikës Islamike të Iranit në këtë grup ka përmirësuar pozicionin politik dhe ekonomik të Iranit. Siç u përmend më herët, një nga efektet e anëtarësimit mund të jetë neutralizimi i sanksioneve. Ndërsa anëtarësimi i Iranit në BRICS tregon vendosmërinë e Republikës Islamike për të vendosur marrëdhënie konstruktive me botën, tregon dështimin e planit të izolimit që Amerika dhe arroganca globale ndjekin gjithmonë. Sot, Republika Islamike e Iranit është shumë më e fortë se në të kaluarën dhe luan një rol jashtëzakonisht konstruktiv dhe pozitiv në rajon dhe në botë, me diplomaci aktive në çdo fushë.

E rëndësishme është që formimi i poleve të reja të pushtetit në botë dhe bashkëjetesa e fuqive të mëdha rajonale mund të jetë efektive në dobësimin dhe përfundimin e qendrës së dollarit. Kjo është një çështje të cilën ne e shohim në vendosmërinë dhe vullnetin e vendeve më shumë sesa në të kaluarën.

Kjo ngjarje tregon se ka një bashkëpunim dhe solidaritet më serioz në mes të vendeve të përmendura dhe Republikës Islamike të Iranit dhe është e qartë se do të forcojë edhe marrëdhëniet dypalëshe në zhvillim në rajon.

Al-Mayadin: Si e vlerësoni qëndrimin e Amerikës ndaj këtyre zhvillimeve? Sipas jush, çfarë veprimesh ka ndërmarrë Amerika për të ngadalësuar zhvillimin e marrëdhënieve të Iranit me fuqitë në zhvillim të botës dhe cili është reagimi i Iranit ndaj këtyre veprimeve?

Velajeti: Amerikanët definitivisht nuk janë të kënaqur me këtë fenomen të ri dhe marrëdhëniet dhe politikën e jashtme të Iranit me vendet e rajonit dhe ata do të vazhdojnë armiqësinë e tyre. Ky veprim dhe anëtarësimi i Iranit në BRICS do të dobësojë dhe neutralizojë lojën që SHBA-ja i imponoi botës duke zëvendësuar dollarin me ar pas Luftës së Dytë Botërore në sytë e vëzhguesve ekonomik.

BRICS zhvillon institucionet e saj të brendshme për të rritur dhe integruar fuqinë ekonomike efektive në nivel global. Objektivi parësor i këtyre institucioneve është të mbështesin progresin e planeve zhvillimore të anëtarëve të tyre dhe të forcojnë pozicionet e tyre rajonale dhe ndërkombëtare. Krijimi i institucioneve financiare të pavarura nga institucionet perëndimore mund të konsiderohet si suksesi më i rëndësishëm i BRICS në promovimin e afrimit dhe avantazhi i tij më i rëndësishëm në strukturën e re të ekonomisë globale.

Një nga avantazhet e anëtarësimit në grupin BRICS, veçanërisht për Iranin, është përfitimi nga kapaciteti i Bankës BRICS nën emrin Banka e Re për Zhvillim. E njohur si një bankë zhvillimi shumëkombëshe, kjo bankë ka një sistem njoftimi pagesash për vendet anëtare dhe do të zëvendësojë SWIFT-in, sistemin financiar të komunikimit ndërbankar global.

Një tjetër synim i BRICS është të ndajë dollarin, i cili është valuta e tregtuar në tregtinë botërore, dhe të krijojë një fond rezervë valutore ndërkombëtare të bazuar në monedhat e vendeve anëtare. Anëtarësimi i përhershëm i Republikës Islamike të Iranit në grupin ekonomik në zhvillim global BRICS ofron një mundësi të rëndësishme për zhvillimin e tregtisë së jashtme dhe lidhjen me lojtarët kryesorë në ekonominë globale, dhe këto mundësi duhet të shfrytëzohen mirë.

Një nga qëllimet më të rëndësishme të agjendës së BRICS-it është dollarizimi i shkëmbimeve ndërkombëtare midis anëtarëve. Tashmë kanë kaluar gati 80 vjet që nga sistemi monetar Bretton Woods, një nga marrëveshjet e rëndësishme midis vendeve kryesore të botës, e nënshkruar në vitin 1944 dhe pranimit të dollarit si monedhë rezervë botërore. Me këtë marrëveshje u krijua një sistem i ri monetar në të cilin në vend të arit përdorej dollari si valutë ndërkombëtare e vlefshme në botë.

Që nga ajo kohë, Amerika e ka forcuar vendin e saj në ekonominë botërore, por me kalimin e kohës dhe kalimin e botës nga një sistem unipolar në një sistem shumëpolar, fuqia e dollarit u ul dhe deri më sot vendet e fuqishme të rajonit po përpiqen të krijojnë një sistem të ri ekonomik duke formuar organizata si Shangai dhe BRICS dhe kjo punë po kryhet me sukses.Burimi : Al Mayadeen