Pozicioni i grave iraniane në numër

Publikuar në Jan. 12, 2023, 1:01 a.m.

Ka rreth 10 milionë pjesëtare femra vetëm në Ushtrinë Basij [Forca e Mobilizimit] të Iranit me një popullsi prej 85.03 milionë banorë. 75% e studentëve të universitetit janë gra. Për më tepër, gratë në Iran mbajnë 25.2% të të gjitha posteve qeveritare në të gjitha nivelet, duke përfshirë pozitat e larta, të mesme dhe menaxhim të thjeshtë. Janë më shumë se 1000 gra që shërbejnë si gjyqtare në vend.

Ka rreth 10 milionë pjesëtare femra vetëm në Ushtrinë Basij [Forca e Mobilizimit] të Iranit me një popullsi prej 85.03 milionë banorë. 75% e studentëve të universitetit janë gra. Për më tepër, gratë në Iran mbajnë 25.2% të të gjitha posteve qeveritare në të gjitha nivelet, duke përfshirë pozitat e larta, të mesme dhe menaxhim të thjeshtë. Janë më shumë se 1000 gra që shërbejnë si gjyqtare në vend.

Gratë në Iran janë lidere në shëndetësi, arsim, mjedis, sipërmarrje, media dhe sport, si dhe pozita të larta në vendimmarrje.

Gratë iraniane janë përgjegjëse për 40% të pozitave të larta ekzekutive në Organizatën e Mjedisit. Më shumë se 2390 gra shërbejnë në bordet e kompanive të bazuara në njohuri. Sportistet femra kanë fituar 3302 medalje në garat e fundit sportive ndërkombëtare dhe kanë fituar një kuotë në Lojërat Olimpike dhe Paralimpike. Në mbi 45 festivale ndërkombëtare të filmit kryesojnë regjisoret dhe aktoret femra. Gjithashtu, pjesëmarrja e grave në teknologjinë e informacionit është rritur me 31.5% vitin e fundit…”Burimi : Medya Şafak