Rendi aktual botëror do të zëvendësohet nga një rend i ri ku SHBA është e izoluar, Azia e fuqishme, Fronti i Rezistencës zgjerohet

Publikuar në Nën. 10, 2022, 12:37 a.m.

Më poshtë është teksti i plotë i fjalimit të Liderit të Revolucionit Islamik gjatë një takimi me studentët të mërkurën, 2 nëntor 2022. Ky takim u mbajt me rastin e Ditës Kombëtare të Studentëve dhe Ditës Kombëtare të Luftimit Kundër Arrogancës Globale. përkujtohen më 13 Aban (4 Nëntor).

Me emrin e Zotit, Mëshiruesit, Mëshirëbërësit. Falënderimi i takon Zotit, Zotit të botëve, dhe paqja dhe bekimet qofshin mbi Zotin tonë, Profetin Muhamed dhe mbi Pasardhësit e tij të Pastër, veçanërisht mbi mbetjet e Zotit që kanë mbetur në tokë.

Mirë se vini të dashurit e mi, të rinjtë tanë, adoleshentët tanë, e keni bërë ambientin në këtë Huseinije shumë të këndshëm. Zemrat tuaja të pastra, shpirtrat tuaj të mbushur me pasion, ndriçojnë mjedisin dhe e bëjnë atë të këndshëm, kudo që të jeni, cilido qoftë ai mjedis që mund të jetë. Kam përgatitur disa tema të lidhura, të cilat do të doja t'i ndaja me ju sot, fëmijët e mi të dashur.

Tema e parë ka të bëjë me datën 13 Aban. Epo, keni dëgjuar shumë për të. 13 Abani është një ditë historike. Është historik dhe arsimor. Kur themi është një ditë historike, do të thotë se në këtë ditë ka pasur ngjarje që do të mbeten në histori, këto ngjarje nuk mund të harrohen dhe nuk duhet të harrohen as.

Ato janë edukative sepse ka pasur reagime si pasojë e këtyre ngjarjeve që na shërbejnë si mësim. Përdorni këto përvoja për të ardhmen e vendit, për të ardhmen tuaj dhe për të ardhmen e kombit tonë. E ardhmja ju takon juve.

Kjo ditë është një ditë e rëndësishme për ne, por [gjithashtu] i shqetëson vërtet amerikanët. Kjo është një ditë që i frustron amerikanët sa herë që përkujtohet. Takimi juaj, ky takim – kur të shfaqet, të jeni të sigurt se amerikanët do të zemërohen nga ky tubim, ky himn, ky kungim. Ata do të shqetësohen prej saj. Pse? Sepse kjo ditë është mishërimi i së keqes së Shteteve të Bashkuara dhe disfatës së saj. Pra, ata që mendojnë se SHBA-ja është një fuqi e paprekshme, kur shikojmë ngjarjet e ndodhura në këtë ditë, bëhet e qartë se [nuk është kështu], se është plotësisht e pambrojtur. Kjo kthehet në një përvojë për ne.

Në këtë ditë kanë ndodhur tre ngjarje, disa prej të cilave janë të lidhura drejtpërdrejt me amerikanët, e të tjera tërthorazi me ta. Një ngjarje ishte internimi i Imam Khomeinit që ndodhi më 13 Aban (4 nëntor), 1964. Pse u dërgua Imam Khomeini në mërgim? Sepse një ligj u ratifikua me urdhër të drejtpërdrejtë të Shahut [Mohamed Reza Pahlavi] në parlamentin e asaj dite. Sipas atij ligji, amerikanëve që ndodheshin në Iran iu dha imuniteti. Kishte rreth dyzet deri në pesëdhjetë mijë amerikanë në Iran - në ushtri, siguri dhe organizata ekonomike. Sipas këtij ligji, nëse këta individë kryenin ndonjë lloj krimi në Iran, ata nuk mund të ndiqen penalisht.

Kështu, për shembull, nëse një amerikan i ndodhte të përplaste dikë teksa drejtonte makinën e tij, sistemi gjyqësor i vendit nuk kishte të drejtë ta ndiqte penalisht. Ky ishte ligji i imunitetit të amerikanëve.

Imam Khomeini nuk e toleroi këtë. Ai mbajti një fjalim të gjatë, zëri i tij [incizim] dhe teksti i këtij fjalimi janë në dispozicion sot. Për shkak të këtij fjalimi, ai u internua për trembëdhjetë vjet. Ne themi trembëdhjetë vjet, sepse revolucioni ndodhi në fund të këtyre trembëdhjetë viteve. Nëse revolucioni nuk do të kishte ndodhur, kjo periudhë mërgimi mund të kishte zgjatur edhe 30 vjet për shkak të kundërshtimit të tij ndaj këtij ligji pro-amerikan. Kjo ishte një ngjarje që lidhej pothuajse drejtpërdrejt me amerikanët.

Ngjarja e dytë ishte vrasja e studentëve. Një numër fëmijësh që ishin rreth moshës tuaj u masakruan para Universitetit të Teheranit. Ata u vranë. Nuk mund të themi numrin e saktë, sepse këto lloj statistikash nuk ekzistonin në atë kohë, por një numër i tyre – edhe një është shumë. Edhe një është shumë - një numër i fëmijëve tanë të dashur u martirizuan para Universitetit të Teheranit. Edhe kjo ngjarje e dytë ka ndodhur më 13 Aban të vitit 1978.

Ngjarja e tretë që ndodhi një vit pas atij incidenti – pas fitores së revolucionit – ishte sulmi i studentëve në Ambasadën Amerikane. Gjatë atij sulmi, u gjetën shumë dokumente që zbuluan komplotet e Shteteve të Bashkuara kundër kombit iranian. [Këto dokumente] janë botuar në shtatëdhjetë e tetëdhjetë vëllime. Ju ndoshta nuk keni kohë t'i lexoni këto libra, [por] ka qenë një kohë që i kam thënë Ministrisë së Arsimit që temat e këtyre librave të përfshihen në tekstet shkollore. Fatkeqësisht, ata nuk e bënë atë. Këto [dokumente] tregojnë se çfarë po bënin amerikanët gjatë kohës që ishin në Iran – domethënë, rreth viteve 1949 ose 1950. Tregon komplotet dhe aktet e tyre të tradhtisë.

Epo, këtu ka një pikë për t'u marrë parasysh në lidhje me sulmin ndaj ambasadës amerikane, të cilën ata në të vërtetë e quajtën një strofkë spiunazhi – dhe në të vërtetë ishte – në deklaratat, reklamat, intervistat e tyre, përfshirë intervistën që ata bënë me mua gjatë udhëtimit tim në. Nju Jorku kur unë isha president, amerikanët e kanë prezantuar këtë ngjarje si fillimin e mosmarrëveshjes midis kombit iranian dhe Shteteve të Bashkuara.

Ata pretendojnë se arsyeja pse amerikanët u ngritën kundër kombit iranian ishte për shkak të asaj që bëtë në ambasadë, dmth sulmuat ambasadën tonë dhe [si rezultat] u krijua një mosmarrëveshje, u krijua një luftë, një armiqësi. u formua.

Ata gënjejnë! Nuk është kjo çështja. Mosmarrëveshja midis kombit iranian dhe SHBA-së filloi më 19 gusht 1953. Më 19 gusht, një qeveri kombëtare ishte në punë. Qeveria e Mosaddeq ishte një qeveri kombëtare dhe çështja që ai kishte me perëndimin ishte rreth naftës. Mosaddeku nuk ishte as 'huxhjat ul-Islam' [klerik] dhe as nuk pretendonte se donte Islamin. Bëhej fjalë vetëm për naftën. Nafta [e vendit] ishte në duart e britanikëve, ai tha se nafta jonë duhet të jetë në duart tona. Ky ishte krimi i tij i vetëm. Amerikanët bënë një grusht shteti, një grusht shteti shumë të çuditshëm.

Ka disa gjëra të paqarta [për atë ngjarje] në mendjen time. Unë isha katërmbëdhjetë vjeç atëherë. Ka një ndryshim të madh mes kohës që ishim 14 apo 15 vjeç dhe adoleshentëve të sotëm. Sot, ju i kuptoni dhe i analizoni gjërat me saktësi, [por] nuk ishte kështu me ne atëherë. Unë e kam lexuar historinë pas saj dhe jam në dijeni të detajeve. Amerikanët u ulën dhe komplotuan kundër Mosaddeq dhe bënë një grusht shteti.

Edhe pse Mosaddeq u besonte amerikanëve - ai u besoi atyre, madje i pëlqente - ai mendoi se qeveria amerikane do ta mbështeste kundër britanikëve, [por] ata i goditën me thikë pas shpine!

Ata dërguan agjentin e tyre, i cili quhej Kermit Roosevelt, në Iran. E kishin koordinuar me anglezët. E dërguan në Iran me një valixhe plot dollarë. Ai shkoi në Ambasadën Britanike - ai nuk shkoi as në Ambasadën Amerikane - ai e koordinoi atë me disa personel ushtarak tradhtar dhe një numër elementësh të lidhur me Britaninë. Ata mblodhën disa banditë, vranë trupat ushtarake dhe krijuan atë grusht shteti të turpshëm më 19 gusht. Ata arrestuan gjithashtu Mosaddeqin dhe shoqëruesit e tij. Disa u ekzekutuan dhe të tjerë u burgosën për shumë vite.

Mosmarrëveshjet midis kombit iranian dhe Shteteve të Bashkuara datojnë që nga 19 gushti. Pse bëtë një grusht shteti kundër një qeverie kombëtare që u zgjodh nga populli? Pse e rrëzuat? Naftën që ai [Mosaddeq] e kishte nxjerrë nga kthetrat e anglezëve ia dhatë një konsorciumi, i cili përfshinte Anglinë, Shtetet e Bashkuara dhe disa qeveri të tjera. Pra, nga tigani shkoi në zjarr.

Mosmarrëveshja jonë me amerikanët filloi që nga ajo ditë. Për shkak të interesave të tyre, që ishte nafta në ato ditë, amerikanët nuk treguan mëshirë as ndaj një personi që ishte i besueshëm ndaj SHBA-së, dhe një personi të perëndimizuar – Mosaddeq ishte perëndimor.

Epo, ky ishte fillimi. Tani politikanët amerikanë me hipokrizi dhe paturpësi thonë se ne mbështesim kombin iranian! Ju i dëgjoni këto fjalë në lajme, në mediat sociale dhe në vende të tjera. Ata thonë se ne mbështesim kombin iranian. Epo, ky është një pretendim jashtëzakonisht i paturpshëm!

Unë do të doja t'u bëja amerikanëve pyetjen e mëposhtme: A ka ndonjë gjë që keni pasur mundësinë të bëni kundër kombit iranian në katër dekadat e fundit, që nuk e keni bërë? Çfarëdo që ata nuk bënë ishte sepse nuk ishin në gjendje ta bënin, nuk u solli dobi. Po të mundnin, do ta kishin bërë. Po të ia vlente dhe të mos kishin frikë nga të rinjtë iranianë, do të kishin nisur një luftë të drejtpërdrejtë, si në Irak. Por ata kishin shumë frikë ta bënin atë.

Ata bënë gjithçka që ishin në gjendje të bënin. Ata mbështetën grupet separatiste në fillim të revolucionit. Ata mbështetën përpjekjen për grusht shteti në bazën ushtarake Nojeh në Hamedan. Amerikanët treguan mbështetje për terrorizmin e verbër të munafeqinëve [MKO] që çoi në vrasjen e mijëra dëshmorëve në të gjithë vendin. Ata mbështetën Sadam Huseinin e egër gjatë luftës së imponuar të Irakut ndaj Iranit. Ata i dhanë armë, informacione inteligjente dhe ndihma. Ata i bënë arabët të paguajnë para. Ka disa informacione për këtë – për të cilat nuk jam plotësisht i sigurt, por me sa duket, është informacion i besueshëm – se edhe fillimi i luftës u provokua nga amerikanët dhe ishin ata që e detyruan Sadamin të niste luftën tetëvjeçare. . Ata [amerikanët] rrëzuan një aeroplan iranian pasagjerësh në qiellin e Gjirit Persik, i cili rezultoi në vdekjen e mbi 300 njerëzve dhe ata nuk shprehën asnjë keqardhje më pas. Madje e shpërblejnë atë gjeneralin kriminal që rrëzoi avionin, e nderuan me medalje! Kështu e keni trajtuar popullin iranian.

Ju vendosët sanksione ndaj kombit iranian që nga viti i parë i revolucionit. Ju vendosët sanksionet më të rënda që historia ka dëshmuar ndonjëherë në vitet e fundit – e thanë ata vetë këtë – si dhe mbështetjen e tyre për trazirat dhe rebelimin në Iran. Ju i keni përkrahur qartazi kryengritjet gjatë rebelimit të vitit 2009.

Para kësaj, Obama më shkroi duke thënë se ne duam të bashkëpunojmë me ju, ne jemi miqtë tuaj. Në një farë mënyre ai u betua se nuk donin të na rrëzonin. Mirëpo, sapo filloi rebelimi i vitit 2009, ata filluan ta mbështesin atë, me shpresën se rebelimi mund të shkojë diku dhe të gjunjëzojë kombin iranian dhe të rrëzojë Republikën Islamike. Kështu e keni trajtuar kombin iranian!

Ju amerikanët deklaruat hapur se keni vrarë gjeneralin tonë të patrembur. E vrave dhe u krenove për këtë dhe shpalle se ke dhënë urdhrat! Dëshmori Soleimani nuk ishte thjesht një hero kombëtar, ai ishte heroi i rajonit. Dëshmori Soleimani luajti një rol të madh dhe të pashoq në zgjidhjen e problemeve të disa vendeve të rajonit. Ju e keni martirizuar këtë njeri të madh dhe shokët e tij – Dëshmorin Ebu Mehdi el-Muhandis dhe disa të tjerë. Ju mbështetët ata - sionistët - që vranë shkencëtarët tanë bërthamorë. Sionistët i martirizuan shkencëtarët tanë një nga një dhe ju i mbështetët. Jo vetëm që nuk arritët t'i dënoni, por edhe i mbështetët.

Ju keni ngrirë miliarda dollarë të aseteve të kombit iranian në SHBA dhe në vende të tjera. Nëse këto para do të ishin në dispozicion të një administrate punëtore, si ajo aktuale, do të mund të bënte gjëra të mëdha me to. [Por] i ngrinë këto pasuri, i mbajtën.

Kjo përjashton asetet që ishin ngrirë në SHBA që nga fillimi i Revolucionit. Gjurmët e gishtërinjve të Shteteve të Bashkuara mund të shihen në shumicën e ngjarjeve anti-iraniane dhe më pas ata pretendojnë se kanë empati me kombin iranian. Ata e thanë këtë përsëri dje, se ata ndjejnë empati me kombin iranian. Ata gënjejnë me paturpësi të plotë!

Natyrisht, ata kanë treguar armiqësi të madhe ndaj nesh, por kombi iranian – duke u mposhtur prej tyre – ka penguar shumë prej këtyre armiqësive. Disa nga këto ngjarje janë ende me ne, nuk i kemi harruar. Nuk do ta harrojmë kurrë martirizimin e Dëshmorit Soleimani, këtë duhet ta dinë! Ne kemi thënë disa gjëra për këtë dhe i qëndrojmë fjalës. Do të ndodhë në kohën e duhur, në vendin e duhur, në dashtë Zoti.

Epo, Amerika e sotme është [e njëjta] Amerika e djeshme. Amerika e sotme është e njëjta Amerikë e 19 gushtit [1953]. Është e njëjta Amerikë që ndihmoi Sadam Huseinin. Është e njëjta Amerikë e viteve të fundit, me një ose dy dallime të rëndësishme të cilave duhet t'i kushtojmë vëmendje.

Para së gjithash, taktikat e armikut janë bërë më komplekse. Ne duhet t'i kushtojmë vëmendje kësaj. Armiqësitë mbeten të njëjta, por mënyra e aplikimit të këtyre armiqësive është e ndryshme dhe më komplekse. Nuk është e lehtë të zgjidhësh nyjet, duhet t'i kushtosh vëmendje, duhet të jesh vigjilent. Natyrisht, ne u besojmë fëmijëve tanë, rinisë sonë dhe zyrtarëve tanë. Ne e dimë se ata janë të aftë të merren me gjëra që janë të ndërlikuara, por është komplekse. Ky është një ndryshim.

Së dyti, atë ditë – 19 gusht e të ngjashme – dhe deri në fillim të revolucionit, SHBA-ja ishte fuqia dominuese në botë, [por] nuk është kështu sot. Ky është një ndryshim i rëndësishëm. Sot, SHBA nuk është fuqia dominuese në botë. Shumë nga analistë politikë të botës besojnë se SHBA-ja është në rënie. Ajo po shkrihet gradualisht. Nuk jemi ne ata që e themi këtë. Sigurisht që ne kemi të njëjtin mendim, por po e thonë edhe analistët politikë botërorë. Shenjat janë të dukshme. Problemet e brendshme të Shteteve të Bashkuara janë të paprecedentë në fushat ekonomike, sociale dhe morale, si dhe konfliktet e tyre të brendshme dhe përçarjet e gjakosura brenda vendit. [Një shenjë tjetër është gjithashtu] llogaritja e gabuar e tyre për punët e botës.

Për shembull, njëzet vjet më parë ata sulmuan Afganistanin - talebanët ishin në pushtet në atë kohë. Për të zhdukur talebanët, ata pushtuan Afganistanin, shpenzuan para, kryen krime, patën viktima, vranë shumë njerëz, etj. Ata qëndruan në Afganistan për njëzet vjet dhe pas njëzet vjetësh u detyruan të largoheshin nga Afganistani, duke ia dorëzuar vendin talebanëve. Çfarë nënkupton kjo? Kjo tregon llogaritjet e tyre të gabuara.

Ai tregon se sistemi i llogaritjes në SHBA nuk është më një sistem i organizuar, i rregullt dhe i saktë. Ata nuk i kuptojnë mirë çështjet. Ata i keqkuptojnë dhe veprojnë në mënyrë të gabuar si rezultat i kësaj.

Sulmi i tyre në Irak gjithashtu përfundoi në dështim. Fakti që shihni sot zgjedhje në Irak ku [zgjidhet] një qytetar irakian, kjo nuk është ajo që donin amerikanët. Kur Sadami shkoi, amerikanët vendosën një zyrtar ushtarak si kreun e shtetit të Irakut. Dhe më pas e kuptuan se nuk mund të vazhdonin me një zyrtar ushtarak, kështu që e hoqën dhe e zëvendësuan me një civil – zotin Bremer – si zyrtarin më të lartë në Irak. Kjo do të thotë se vendi i Irakut do të qeverisej nga një sundimtar jo arab, jo-irak, amerikan!

Tani, përmenda se kam disa çështje për të thënë për Haj Qasem Soleimani. Një nga gjërat është kjo çështje, por tani nuk është koha e duhur për të folur për të. Ky ishte qëllimi i tyre. Synimi i tyre nuk ishte të largoheshin nga Iraku. Më pas ata u përpoqën të emëronin agjentët e tyre, por dështuan plotësisht. Ata dështuan në Irak, dështuan në Siri dhe dështuan në Liban.

Marrëveshja e fundit midis Libanit dhe regjimit uzurpues [Izraelit], në lidhje me çështjen e kufijve të fushës detare të gazit dhe të ngjashme ishte një pjesë e dështimit të Amerikës. Kjo për shkak se amerikanët filluan të porosisin gjëra: duhet bërë kështu dhe ashtu. Hezbollahu i hodhi poshtë të gjitha këto. [Ky është] dështimi i Amerikës. Është e qartë se llogaritjet e tyre janë të pasakta.

Një nga gjërat që – po e them këtë tani, me sa duket e kanë thënë edhe disa njerëz të tjerë në mbarë botën – besoj se një nga shenjat e rënies së Amerikës është zgjedhja e njerëzve si presidenti aktual dhe ish-presidenti. Një vend prej 300 milionë e mbi 300 milionë banorësh pothuajse shkatërron veten dhe zgjedh një president në mandatin e mëparshëm - dikë si Trump, të cilin bota e konsideron të çmendur dhe pasi u mund, një njeri si ky aktual vjen në pushtet, dhe mirë, ju i dini historitë për të. Kjo është dëshmi e rënies së një kombi. Kjo është dëshmi e rënies së një qytetërimi. Pra, këto ishin [çështje] të lidhura me Amerikën.

Shumë fuqi të tjera perëndimore janë të ngjashme me SHBA-në në këto aspekte. Tani, nuk dua t'i përmend, por disa fuqi të tjera perëndimore janë si Amerika në këtë fushë. Në mediat e tyre, ata mësojnë shkatërrimin, ata mësojnë njerëzit se si të trazohen dhe si të bëjnë kokteje molotov dhe granata dore. Cila është arsyeja për këtë? Çështja nuk është se ata po bëjnë një krim duke e bërë këtë. Po, është krim, por është edhe shthurje. Kjo është sjellje e shthurur. Kur një qeveri apo media e një organizate qeveritare vepron në këtë mënyrë, kjo është një shenjë e shthurjes së tyre morale.

Shtetet e Bashkuara kanë luajtur një rol të dukshëm edhe në trazirat e fundit që ndodhën në vendin tonë gjatë javëve të fundit. Njoftimi i bërë nga Ministria e Inteligjencës dhe Organizata e Inteligjencës IRGC është një njoftim i rëndësishëm. Është shumë i detajuar dhe disa nuk mund të shqetësohen ta lexojnë, [por] ne kemi marrë informacionet dhe raportet e tyre. Ky informacion është shumë i rëndësishëm. Është shkruar shumë për këtë temë. Zbulimet që kanë bërë shërbimet tona inteligjente në këtë fushë janë shumë të vlefshme.

Ata u ulën dhe orkestruan komplote për Teheranin. Ata hartuan skema për qytetet e mëdha dhe për qytetet e vogla. Duket se ka një grusht të rinjsh apo adoleshentësh në terren. Epo, këta të rinj dhe adoleshentë janë fëmijët tanë, nuk kemi asgjë kundër tyre. Ata janë të mbushur me emocione dhe emocione dhe janë pak të pavëmendshëm për t'i kuptuar këto çështje. Jo, ne jemi më të shqetësuar për ata që po orkestrojnë ngjarjet. Janë ata që kanë hyrë në skenë me një plan.

Kjo që po them duhet të merret parasysh nga të gjithë: ata kanë një plan në mendje. Zyrtarët tanë duhet ta kenë parasysh këtë. Për fat të mirë, zyrtarët tanë të inteligjencës po i kushtojnë vëmendje kësaj. Zyrtarët tanë politikë, zyrtarët tanë ekonomikë, të gjithë zyrtarët tanë duhet ta kuptojnë se kanë dalë në skenë me një komplot. Këtë duhet ta kuptoni edhe populli dhe ju të rinj. Ata kanë hyrë në skenë me një komplot. Plani i tyre është ta bëjnë kombin iranian të qëndrojë me ta. Ata duan ta bëjnë popullin iranian të besojë në të njëjtat gjëra që besojnë liderët britanikë dhe amerikanë. Ky është plani i tyre. Ky është qëllimi i tyre. Megjithatë, kombi iranian i goditi me grusht në gojë dhe do të vazhdojë t'i godasë në gojë edhe pas kësaj!

Ata për të cilët jemi vërtet të shqetësuar janë ata që i hartuan këto skema dhe hynë në skenën e veprimit me qëllim, plane dhe njohuri. Ata ishin të lidhur me agjenci të huaja. Ata bënë një krim.

Incidenti që ndodhi në faltoren e Shah Cheragh në Shiraz ishte një krim i madh. Çfarë bënë ata djem të klasës së dytë apo të gjashtë apo të dhjetë për ta merituar këtë? Djaloshin e gjorë gjashtë vjeçar që humbi babanë, nënën dhe vëllanë në këtë akt kriminal, pse e rënduan me kaq hidhërim? Pse? Si do ta përballojë ky fëmijë këtë sasi të madhe pikëllimi të padurueshëm? Këto janë krime, janë krime të mëdha!

Studenti i ri, i devotshëm dhe fetar, Armani ynë i dashur, i cili ra dëshmor duke u torturuar dhe trupi i tij i pajetë u braktis në rrugët e Teheranit, çfarë bëri për ta merituar këtë? A janë këto gjëra të vogla? Kush janë këta njerëz? Duhet të mendojmë për të. Kush janë njerëzit që e bëjnë këtë? Ata nuk janë fëmijët tanë, nuk janë rinia jonë!

Kush janë ata? Kush i jep urdhra? Pse nuk i kanë dënuar të ashtuquajturit përkrahës të të drejtave të njeriut? Pse nuk e kanë dënuar incidentin e Shirazit? Pse ata përsërisin një pretendim të rremë mijëra herë në platformat e tyre në internet, por ndalojnë emrin e "Arsham" [një prej fëmijëve viktima të sulmit terrorist]? Pse? A janë këta të ashtuquajtur përkrahës, përkrahës të vërtetë të të drejtave të njeriut? Ja si janë ata, duhet t'i njohim këta, duhet t'i njohim! Natyrisht, ne nuk do t'i lëmë ata të shpëtojnë me këtë. Republika Islamike patjetër do t'i bëjë këta kriminelë të paguajnë! Kushdo që vërtetohet se ka bashkëpunuar me këta kriminelë apo ka luajtur ndonjë rol në këto mizori, padyshim do të dënohet, në dashtë Zoti.

Tani do të doja të ndaja disa fjalë me ju të rinj. Para së gjithash, adoleshenti i sotëm, ndryshe nga adoleshenti i së shkuarës, është një element i pjekur, një element i mençur. Nuk ka qenë kështu në kohën time, do t'ju them. Këtu e kam fjalën për veten time. Kur ndodhi rasti i 19 gushtit, si shumë prej jush këtu, unë isha rreth katërmbëdhjetë apo pesëmbëdhjetë vjeç. Kishte një spektër rastesh që ndodhnin para syve tanë, [por] për të përcaktuar se kush ishin ata, në anën e kujt ishte ky person, në anën e kujt ishte ai person, cili ishte qëllimi i tyre, pse po bënin gjërat që po bënin - jo , ne nuk i kemi kushtuar rëndësi këtyre çështjeve. Adoleshentët sot nuk janë të tillë. Adoleshenti i sotëm mendon, analizon çështjet, i kupton saktë analizat dhe i realizon gjërat. Të rinjtë e sotëm janë njerëz analitikë. Kjo është një pikë shumë e rëndësishme. Është shumë domethënëse.

Fëmijët tanë dhe të rinjtë tanë kanë gjëra për të thënë dhe kjo është natyra e Revolucionit Islamik. Më lejoni të them këtë: kjo është natyra e Revolucionit Islamik. Nëse nuk do të kishte Revolucioni Islamik, të rinjtë tanë – jo adoleshentët dhe fëmijët tani, të rinjtë në të njëzetat e tyre – do të ishin aq të preokupuar me mendjelehtësitë dhe epshin saqë as nuk do të kujtoheshin të mendonin për çështjet themelore të vendit. Kështu ishte në atë ditë.

Unë vija [afër] këtu në këto rrugë. Ishte një vend që quhej Pallati i Rinisë, pas City Park. Ishte herët në mbrëmje. Një numër të rinjsh kishin lënë pallatin dhe kishin dalë në rrugë – ishte një lloj feste – atëherë unë isha seminar. Po kaloja dhe të habite vërtet të shikoje mënyrën se si ishin veshur këta të rinj apo gjërat që do të bënin në rrugë. Tani, a do të shqetësohej një i ri me këto karakteristika të mendojë për çështjet politike të vendit, të ardhmen e vendit, përgjegjësitë e tij dhe gjëra të tilla? Ishte Revolucioni Islamik ai që zgjoi rininë, si gjatë kryengritjes, në vitin e fundit të kryengritjes, kur rinia doli në skenë me udhëzimet e Imam Khomeinit dhe pas kryengritjes, deri më sot. Rinia jonë është rritur çdo ditë. Ata janë në gjendje të analizojnë dhe kuptojnë ngjarjet.

Tani, ky është një fakt. Armiku e kupton këtë realitet ashtu siç e kuptojmë ne. Edhe armiku e kupton që të rinjtë sot janë të vetëdijshëm për gjërat. Se janë të fokusuar, janë inteligjentë, janë të aftë për të analizuar gjërat. Pra, çfarë bën? Armiku nuk do të qëndrojë duarkryq. Për të neutralizuar gjendjen e rinisë sonë, armiku ka filluar të krijojë përmbajtje që synojnë mendjen e popullatës sonë të re.

Sasia e madhe e gënjeshtrave që mbizotërojnë në platformat e mediave sociale janë rezultat i kësaj. Të gjitha këto gënjeshtra, të gjitha këto shtrembërime, të gjitha bisedat diversioniste dhe akuzat bëhen të gjitha që armiku të krijojë përmbajtje për këto mendje aktive. Kjo është arsyeja pse unë vazhdoj të them se ju duhet të angazhoheni në "xhihadin e sqarimit".

Ju [duhet të] krijoni përmbajtjen. Unë u drejtohem zyrtarëve këtu - zyrtarëve të mediave, zyrtarëve të komunikimit. Ju duhet të krijoni përmbajtje që përmban informacione të vërteta dhe të sakta dhe t'ia transmetoni atë të rinjve përpara se armiku të krijojë përmbajtje që është e rreme, mashtruese dhe e mbushur me gënjeshtra. Armiku është i zënë duke e bërë këtë [studentët fillojnë të këndojnë slogane mbështetjeje]… faleminderit, tani dëgjoni ndërsa jeni këtu duke marrë pjesë në seancën sot, dhe më pas shkoni dhe filloni me të vërtetë të planifikoni për të.

Kjo është ajo që unë me të vërtetë pres nga ju, të rinj. Tani, po e them edhe një herë, koha jonë po kalon, por është një rast i mirë që të flas pak me ju.

Pra, armiku është i zënë duke bërë plane. Siç thashë, zyrtarët tanë duhet të ndihen përgjegjës. Ata duhet të dinë pse armiku është i ndjeshëm ndaj një fjale të caktuar, një emri të caktuar dhe pse vazhdojnë ta ndalojnë atë. Ata duhet të dinë pse armiku vazhdon të publikojë kaq shumë gënjeshtra në mediat sociale. Ata duhet ta zgjidhin këtë dhe të merren me të. Kjo është përgjegjësi e zyrtarëve tanë.

Edhe ju të rinjtë keni një detyrë. Duhet të ndiheni edhe përgjegjës për të dalluar të vërtetën nga gënjeshtrat. Besoj se mund të bëhet, nuk është e pamundur. Ata duan të rrënjosin disa gjëra duke përdorur vëllime të mëdha me përsëritje në mendjet [të të rinjve]. Por ju mund të dalloni nëse kjo bie ndesh me realitetin apo jo, duke dalluar të vërtetën nga gënjeshtrat dhe shtrembërimet.

Së dyti, jini të kujdesshëm ndaj atyre që janë të të njëjtit mendim [si armiku]. Drejtojini ata. Unë nuk them se duhet të luftoni me ta, [por] t'i udhëhiqni. Shpjegojuni atyre gjërat. Ka njerëz që pajtohen me armikun, [edhe pse] nuk është i qëllimshëm. Disa nuk kuptojnë. Ata janë të painformuar.

Mund të shihet se si individë të caktuar po thonë gjëra në mediat sociale ose po shkruajnë gjëra në gazeta. Këta njerëz nuk janë antagonistë, ata thjesht i kanë keqkuptuar gjërat. Këta individë duhet të udhëhiqen. Personi më i mirë që mund t'i udhëheqë jeni ju të rinj. Shkruani atyre, bisedoni me ta, dërgojuni atyre mesazhe, shpjegoni gjërat dhe arsyetoni me ta në mbledhjet tuaja.
Natyrisht, ne e dimë se trajtimi i këtyre çështjeve duhet të planifikohet. Ngjarjet që ndodhën këto javët e fundit nuk ishin thjesht trazira në rrugë. Ishin parcela të detajuara. Armiku filloi një luftë hibride. Armiku, përkatësisht Shtetet e Bashkuara, regjimi sionist, disa fuqi tinzare dhe dashakeqe evropiane dhe disa grupe, dolën në skenë me të gjitha aftësitë e tyre. Çfarë nënkuptojmë kur themi se ata përdorën të gjitha aftësitë e tyre?

Kjo do të thotë se ata përdorën shërbimet e tyre të inteligjencës, mediat e tyre, kapacitetin e tyre të mediave sociale dhe përvojat e tyre të kaluara. Epo, ata kanë pasur përvoja në Iran. Ata kanë pasur përvoja në 1999, në 2009 dhe në vitet pas kësaj. Ata dështuan atje. Ata po i përdorin ato përvoja. Ata po i sjellin ato përvoja në skenë. Këto gjëra i kanë bërë edhe në vende të tjera. Kanë marrë disa goditje dhe kanë pasur edhe disa suksese. Ata gjithashtu i përdorin ato përvoja. Armiku i solli të gjitha këto aftësi në fushë këto javët e fundit për të mposhtur kombin iranian. Siç thashë, kombi fjalë për fjalë i goditi me grusht në gojë, kombi iranian i la ata në nevojë.

Epo, tani kjo është një pritje që kam nga ju, rinia ime e dashur, dhe të gjithë të rinjtë e tjerë që do ta dëgjojnë këtë bisedë më vonë. Por kam edhe një pritshmëri tjetër. Unë përmenda në një ose dy nga fjalimet e mia të mëparshme se ka shumë shenja që tregojnë se rendi aktual botëror po ndryshon dhe një rend i ri do të mbizotërojë mbi botën.

Çfarë roli kemi ne iranianët dhe ku do të pozicionohemi në këtë rend të ri? Kjo është një pyetje e rëndësishme. Cili është ky urdhër i ri për të cilin po flas, ku urdhri aktual do të zëvendësohet me një të ri? Nuk mund të thuhet me siguri, dimensionet dhe natyra e rendit të ri nuk dihen saktësisht, por mund të vizatohet një plan urbanistik. Ka disa linja themelore që sigurisht do të ekzistojnë në këtë rend të ri botëror.

Linja e parë bazë e rendit të ri është izolimi i Shteteve të Bashkuara. Në rendin e ri botëror, Shtetet e Bashkuara do të jenë të izoluara, në kundërshtim me atë që Xhorxh Bush i madhi tha dhjetë, njëzet vjet më parë për Amerikën se është e vetmja fuqi dominuese në botë.

Pasi Iraku sulmoi Kuvajtin dhe amerikanët shtypën sulmin irakian, ai [George Bush Sr.] tha me arrogancë diçka në përputhje me atë që sot, SHBA-ja është gjithçka dhe fundi i botës. Amerika nuk do të ketë më një vend të rëndësishëm në këtë rend të ri për të cilin po flas, ajo është e izoluar [studentët thërrasin “Vdekje Amerikës”]…po, kjo është ajo që do të ndodhë, “Vdekje Amerikës” do të materializohet. Meqë ra fjala, disa thonë se kur thua “Vdekje Amerikës”, kjo i bën amerikanët të armiqësohen me ty. Unë them se nuk është kështu. Kur amerikanët filluan armiqësitë e tyre, më 19 gusht 1953, askush në Iran nuk po thërriste "Vdekje Amerikës"! Megjithatë, ata përsëri na dhanë një goditje, goditja e tyre nuk ishte pasojë e kësaj thirrjeje. Kur na goditën më 7 dhjetor të po atij viti [duke vrarë dhe plagosur studentët që po protestonin kundër vizitës shtetërore të zëvendëspresidentit të atëhershëm të SHBA-së, Richard Nixon], studentët në Universitetin e Teheranit filluan të thërrisnin "Vdekje Amerikës". Vdekje Amerikës është kujtim i 7 Dhjetorit, në atë ditë filloi kënga! Amerikanët goditën para kësaj.

Pra, SHBA nuk do të ketë zgjidhje tjetër veçse të ndalojë ndërhyrjen në pjesë të ndryshme të botës. Amerikanët aktualisht kanë baza në shumë rajone të ndryshme, duke përfshirë rajonin tonë, në Evropë, në Azi. Ata kanë populluar baza ushtarake shpenzimet e të cilave paguhen duke marrë para nga vendi i varfër ku ndodhet baza. Këto shtete pritet të mbulojnë shpenzimet e tyre, ndërsa amerikanët rrinë duarkryq dhe i zotërojnë! Kjo do të përfundojë së shpejti, Shtetet e Bashkuara do të duhet të paketojnë valixhet dhe të largohen nga këto [vende] të ndryshme në botë. Kjo është linja e parë kryesore e linjave bazë që formojnë rendin e ri të botës së ardhshme.

Linja e dytë bazë është transferimi i fuqisë politike, ekonomike, kulturore, madje edhe shkencore nga perëndimi në Azi. Sot, fuqitë perëndimore kanë autoritet politik, autoritet shkencor, autoritet kulturor dhe autoritet ekonomik. Ata kanë shumë gjëra. Megjithatë, ndoshta një interpretim më i saktë do të ishte të thuash se i kishin këto gjëra, por gradualisht po i humbasin. Por ata i kishin [këto] për shumë vite. Perëndimi veproi kështu për dy-tre shekuj. Në rendin e ri, ky shtet do të transferohet nga perëndimi në Azi. Azia do të bëhet qendra e dijes, qendra e ekonomisë, si dhe qendra e fuqisë politike dhe qendra e fuqisë ushtarake. Dhe ne jemi në Azi. Pra, kjo është pika e dytë.

Linja e tretë bazë përfshin zgjerimin e idesë së rezistencës dhe frontit të rezistencës kundër detyrimit. Iniciatori i kësaj është Republika Islamike. Sepse që kur ndodhi revolucioni industrial dhe evropianët filluan të avancojnë dhe kolonizojnë vende të tjera, ata i bënë njerëzit dhe vendet e botës të mësohen me faktin se nënshtrimi dhe dominimi janë dy pjesë korresponduese të pashmangshme të botës. Kjo do të thotë se bota është e ndarë në qeveri dhe vende dominuese, dhe shtete që mund të dominohen. Kjo ka qenë situata dhe ky sistem dominimi ekziston prej disa shekujsh. Të gjithë ranë dakord se duhet të pranojnë dominimin e fuqive perëndimore – madje edhe kulturën dhe emërtimet e tyre.

Më lejoni ta them këtë këtu – e kam thënë edhe më parë – ata e quajnë rajonin tonë “Lindja e Mesme”! Çfarë do të thotë Lindja e Mesme? Do të thotë se origjina dhe qendra e botës është Europa! Si ajo historia për Mulla Nasrudinin, ku e pyetën se ku është qendra e botës dhe ai u përgjigj: "Vendi ku gozhda e frerëve të gomarit tim është [gopur në tokë], ai është qendra e botës!"

Çdo rajon që është larg Evropës quhet Lindja e Largët, sepse është larg Evropës. Cilido [vend] të jetë afër tij, si disa vende të Afrikës së Veriut, ato konsiderohen të jenë në Lindjen e Afërt. Ato që janë në mes të tyre njihen si Lindja e Mesme. Kjo është baza e emërtimit të vendeve me Evropë, kështu u vetëquajtur perëndimorët! Kjo është arsyeja pse unë insistoj të mos e quajmë Lindjen e Mesme, por Azinë Perëndimore. Në fund të fundit është në Azinë Perëndimore. Pse duhet ta quajmë Lindja e Mesme?

Republika Islamike ishte ajo që formoi këtë frymë për të treguar rezistencë ndaj tiranisë, fuqikërkimit dhe hegjemonisë së fuqive dominuese. Personi i parë në botë që tha “As Lindje as Perëndim” ishte Imam Khomeini. As Lindje e as Perëndim.

Në ato ditë, fuqia botërore u nda midis SHBA-së dhe Bashkimit Sovjetik. Imam Khomeini nuk tha as këtë as atë! Të gjitha vendet në botë duhej të lidheshin ose me SHBA-në ose me Bashkimin Sovjetik. Ata mendonin se nuk kishin zgjidhje tjetër. Por ai tha, as këtë, as atë. Kjo frymë, kjo logjikë, kjo fjalë e fortë dhe e fortë është përhapur. Sot, ka shumë njerëz në rajon që e konsiderojnë veten të lidhur me frontin e rezistencës. Ata janë gati të rezistojnë. Ata besojnë në rezistencën, rezistojnë dhe në shumë raste marrin rezultate, si rezultati që u arrit nga libanezët për shkak të përpjekjeve të Hezbollahut në rastin e përcaktimit të kufijve të fushës së gazit [detar].

Unë fola për tre linja themelore: izolimin e Shteteve të Bashkuara, transferimin e pushtetit në Azi, zgjerimin e frontit të rezistencës dhe logjikën e rezistencës. Në të vërtetë, mund të shtohen edhe çështje të tjera. Ato janë në mendjen time, por këto gjëra ishin çështjet më thelbësore.

Pra, cili është roli i Iranit në këtë rend të ri? Ku do të vendoset Irani? Çfarë pozicioni do të mbajë vendi ynë i dashur? Kjo është gjëja për të cilën duhet të mendoni. Kjo është ajo për të cilën duhet të përgatiteni. Kjo është gjëja për të cilën mund të punojnë të rinjtë iranianë.

Ne mund të kemi një pozicion të jashtëzakonshëm në këtë rend të ri, ne vërtet mundemi. Pse? Sepse vendi ynë ka tipare të spikatura që u mungojnë shumë vendeve të tjera. Para së gjithash, ne kemi burime njerëzore. Ne kemi burime njerëzore vërtet të mira. Inteligjenca dhe talenti i të rinjve iranianë është më i lartë se inteligjenca dhe talenti mesatar i botës. Kjo ekziston.

Sot, ne po shohim rezultatet e inteligjencës dhe talenteve të atyre që kanë lindur në vitet 1980 dhe 1990. Të rinjtë dhe ata që po bëjnë risi dhe përditësime në fusha të ndryshme shkencore dhe teknologjike po e lejojnë vendin të renditet në mesin e katër ose pesë vendeve më të mira në botë në një sërë fushash. Këta janë të njëjtët njerëz që kanë lindur në vitet '80 dhe '90. Sot po japin fryte.

Dashtë Zoti, kombi iranian do të dëshmojë gjithashtu bekimet e atyre që kanë lindur në vitet 2000 dhe 2010 [fillimi i shekullit të 21-të] – që përbëjnë shumicën prej jush që jeni këtu sot – në të ardhmen. Sigurisht që do të ketë përçarje, ekzistojnë disa probleme të cilat mund të krijojnë pengesa. Pra, përparësia jonë e parë është se kemi burime të mira njerëzore.

Avantazhi i dytë që kemi janë forcat e natyrës, natyra e vendit tonë. Ne kemi shumë burime në vendin tonë. Shumëllojshmëria e burimeve natyrore të vendit tonë është ndër më të rrallat në botë. Në një nga fjalimet e mia në të njëjtin Husseiniyah – nuk i mbaj mend statistikat tani, m’u kujtua atë ditë sepse e kisha hulumtuar – përmenda se ne përbëjnë një për qind të popullsisë së botës, një për qind. Tani janë disa metale esenciale që janë të nevojshme për industritë dhe këto metale thelbësore janë të disponueshme edhe në vendin tonë, dhe ato përbëjnë katër ose pesë për qind të metaleve të disponueshme në botë! Kjo do të thotë se ne kemi më shumë [përqindje] burimesh natyrore [në raport me] madhësinë e popullsisë sonë.

Unë përmenda metalet, por e njëjta gjë vlen edhe për burimet tona bimore, bimët tona mjekësore dhe minierat tona. Ne jemi shumë të pasur në këtë kuptim. I jam drejtuar administratave të ndryshme, duke këmbëngulur që t'i kushtohet më shumë vëmendje industrisë sonë minerare. Fatkeqësisht, nuk iu kushtua shumë vëmendje dhe shumë prej tyre nuk dëgjuan gjërat që kisha thënë. Shpresoj që me vullnetin e Zotit, administrata aktuale do të kujdeset për këto çështje. Kam dëgjuar se po bëjnë gjëra të mëdha në fushën e minierave. Pra, kjo ishte një tjetër pikë e rëndësishme.

Prandaj, vendi ynë është i avantazhuar si nga burimet njerëzore ashtu edhe nga burimet natyrore. Ajo është gjithashtu e avantazhuar për nga pozicioni i saj gjeografik. Ne jemi udhëkryqi i komunikimit midis lindjes dhe perëndimit dhe veriut dhe jugut. Nëse shikoni hartën e botës, do të shihni se ndodhemi në një pikë të ndjeshme. Lindja dhe perëndimi mund të kalojnë nëpër ne, ashtu si veriu dhe jugu. Ne mund të shndërrohemi në një vend tranziti shumë të avancuar dhe superior në botë. Do të kërkohen linja hekurudhore – më duhet ta kem këtë zemër me ju të rinj – e kam theksuar vazhdimisht nevojën e këtyre linjave hekurudhore me administrata të ndryshme, por fatkeqësisht është lënë pas dore. Në ditët e para pas vdekjes së Imam Khomeinit, u bënë disa punë në hekurudhat tona, [por] asgjë nuk u bë më pas. Dashtë Zoti, po planifikohen gjëra të mira për të. Ne duhet, në dashtë Zoti, të jemi në gjendje të gjejmë vendin tonë në fushën e tranzitit dhe transportit.

Ajo që në fakt është më e rëndësishme se të gjitha avantazhet e lartpërmendura, është logjika e qeverisë dhe e qytetërimit tonë, që është Republika Islamike. Ne kemi kombinuar një republikë me diçka që është islame. Ne kemi kombinuar praninë e njerëzve, votat dhe opinionet e tyre me dijen hyjnore. Kombinimi i këtyre dy gjërave nuk është një detyrë e lehtë, [por] ne kemi qenë në gjendje ta bëjmë atë me hirin e Perëndisë. Nuk është pa të meta, nuk kam pretenduar kurrë se nuk kemi të meta në këto fusha. Jo, ne kemi të meta, por fjalët tona, logjika jonë, është një lloj i ri logjike në botë. Pra, kjo ishte për ato çështje.

Fjala ime e fundit për ju të rinjtë e mi të dashur, ju e shihni se çfarëdo që të bëni, çfarëdo që të bëjmë ne, çfarëdo që të bëjmë të gjithë, fjalët dhe veprimet tona, [të gjithë ata] dërgojnë sinjale për ata që janë jashtë vendit. Duhet të jemi të kujdesshëm me mesazhet që po dërgojmë. Këto mesazhe nuk janë domosdoshmërisht me fjalë. Ndonjëherë mënyra se si jeni ulur mund të dërgojë një mesazh.

Ndonjëherë, mbledhjet tuaja në një vend të caktuar mund të përcjellin një mesazh. Ndonjëherë gjërat që këndoni mund të dërgojnë një mesazh. Jini të vetëdijshëm për mesazhin që po i dërgoni botës. Unë besoj se gjëja më e rëndësishme që duhet t'i transmetohet frontit armik nga kombi iranian dhe rinia iraniane është fuqia e rezistencës së kombit iranian.

Kombi iranian, rinia e Iranit, duhet të përdorë veprimet, lëvizjet, parullat dhe punën e tyre për t'i bërë të ditur botës – gjë që sigurisht edhe armiku do ta kuptojë – se kombi iranian ka fuqinë për të rezistuar. Është e vendosur t'i rezistojë detyrimit. Në të vërtetë, kjo është detyrë e njerëzve.

Zyrtarët kanë përgjegjësi të mëdha, zyrtarët tanë kanë shumë përgjegjësi në këtë fushë. Mangësitë e së kaluarës nuk duhet të përsëriten. Disa organizata qeveritare duhet të luajnë një rol shumë aktiv në këtë fushë. Këto përfshijnë Ministrinë e Arsimit, Ministrinë e Shkencës, Ministrinë e Shëndetësisë, Ministrinë e Kulturës dhe Udhëzimit dhe ministritë që lidhen me prodhimin, Ministrinë e Industrive dhe Minierave, Ministrinë e Bujqësisë, ose ministritë që lidhen me çështjen e transporti – këto janë organizata të rëndësishme – Zëvendës Presidenca për Shkencë dhe Teknologji, e cila ka për detyrë të [lidhë] elitat me Fondacionin Elite. Këto organizata kanë detyra të mëdha për të kryer.

Të dashurit e mi! Ju mund të jeni të sigurt se nëse unë kryej detyrën time, nëse ju bëni detyrën tuaj, nëse organizatat e ndryshme kryejnë detyrat e tyre, kudo ku ndodhet secili prej nesh, nëse kuptojmë se cilat janë përgjegjësitë tona dhe i kryejmë ato, të gjitha problemet e vendit do të të zgjidhet dhe ne do të arrijmë ëndrrën tonë përfundimtare.

Mëshira e Zotit qoftë mbi Imamin tonë madhështor, paraardhësit tanë, dëshmorët tanë dhe familjet e dëshmorëve.

Te uroj gjithe te mirat. Zoti ju ruajtë të gjithëve. Zoti ju bekoftë.Burimi : khamenei.ir