Ushtria iraniane organizon stërvitje në shkallë të gjerë që përfshin më shumë se 150 dronë të rinj të avancuar

Publikuar në Gus. 25, 2022, 12:32 a.m.

Sipas Press TV, zëvendësadmirali Sejjid Mahmud Musavi, Zëvendës i Operacioneve të Ushtrisë dhe Zëdhënësi i stërvitjes së përbashkët me dron 1401 të Ushtrisë tha të mërkurën se dronët e vëzhgimit operohen nga katër njësitë e Ushtrisë, përkatësisht Forca Tokësore, Marina, Forca Ajrore dhe  Forcat e Mbrojtjes, kryen me sukses misionet e tyre të mbledhjes së informacionit dhe patrullimit në ditën e parë të stërvitjes dyditore.
Ai shtoi se mjetet ajrore pa pilot të mbikqyrjes taktike Yasir, Sadeq (Sinqertë), Yazdan dhe Ababil-3, droni detar vertikal i ngritjes dhe uljes së Pelikanit (VTOL), përveç aeroplanëve Mohajer-6 ISTAR u fluturuan nga baza të ndryshme në të gjithë Iranin dhe u monitoruan. kufijtë e vendit.

Avioni, shtoi ai, identifikoi me sukses objektivat e përcaktuara në zonën e përgjithshme të stërvitjes, si dhe në ujërat ndërkombëtare.

“Për shkak të zgjerimit të aftësive ajrore pa pilot, ekzekutimit të misioneve të ndryshme dhe të shumta me dron dhe nevojës për të koordinuar fluturime të tilla, Ushtria ka ngritur një rrjet komandimi dhe kontrolli për operacionet me dron”, tha Mousavi.

"Kjo stërvitje paraqet vetëm një pjesë të vogël të arritjeve të arritura nga Ushtria e Republikës Islamike të Iranit në lidhje me dronët e zhvilluar brenda vendit," vuri në dukje ai.
Të martën, Zëvendës Shefi i Ushtrisë iraniane për Koordinim, Admirali Habibollah Sayyari tha se më shumë se 150 dronë të rinj të avancuar do të fluturojnë në stërvitje.

Dronët, tha ai, janë prodhuar nga Ushtria dhe Ministria e Mbrojtjes në bashkëpunim me kompanitë vendase të bazuara në njohuri.

"Saktësia dhe fuqia e armëve, aftësitë e sistemeve të drejtimit dhe kontrollit dhe aftësitë luftarake të dronëve janë ndër gjërat që do të testohen dhe vlerësohen në këtë stërvitje," tha Sayyari.

"Kjo është hera e parë që një stërvitje e përbashkët me dron kryhet në nivel të katër forcave të Ushtrisë së Republikës Islamike të Iranit dhe bazës së përbashkët të mbrojtjes ajrore të vendit," shtoi ai.
Ekspertët dhe teknikët ushtarakë iranianë kanë bërë përparime të konsiderueshme në vitet e fundit në prodhimin e një game të gjerë pajisjesh indigjene, duke i bërë Forcat e Armatosura të vetë-mjaftueshme në sferën e armëve.

Zyrtarët iranianë kanë theksuar në mënyrë të përsëritur se vendi nuk do të hezitojë të forcojë aftësitë e tij ushtarake, duke përfshirë fuqinë e tij raketore, të cilat janë tërësisht të destinuara për mbrojtjen, dhe se aftësitë mbrojtëse të Iranit nuk do të jenë kurrë subjekt i negociatave.

Udhëheqësi i Revolucionit Islamik Ayatollah Sejjid Ali Khamenei ka bërë thirrje në mënyrë të përsëritur për përpjekje për të ruajtur dhe rritur aftësitë mbrojtëse të Iranit, duke goditur armiqtë për mosmarrëveshjen e programit raketor të vendit.Burimi : Pars Today