Kush ishte komandanti dëshmor Teysir Jabiri?

Publikuar në Gus. 16, 2022, 1:04 a.m.

Teysir al-Jabiri, një nga udhëheqësit e shquar të Brigadave të Jerusalemit, krahu ushtarak i lëvizjes së Xhihadit Islamik Palestinez, u vra në sulmin e kryer nga regjimi okupator i Izraelit të premten, duke synuar një rezidencë në Kullën Palestinez, në qendër të qytetit të Gazës.

Teysir al-Jabrii, një nga udhëheqësit e shquar të Brigadave të Jerusalemit, krahu ushtarak i lëvizjes së Xhihadit Islamik Palestinez, u martirizua në sulmin e kryer nga regjimi okupator izraelit të premten, duke synuar një rezidencë në Kullën Palestineze. në qendër të qytetit të Gazës.

Al-Jabiri ka lindur më 18 janar 1972. Emri i tij i plotë është Teysir Mahmud al-Jabiri [Taiseer Mahmud Al-Jaabari Jaabari] dhe pseudonimi i tij është Ebu Mahmud. Ai rrjedh nga e njëjta familje me Ahmed Al-Jabiri, i cili ishte i dyti në komandën e Brigadave Al-Qassam dhe ra dëshmor nga forcat pushtuese në vitin 2012.

Familja e tij ishte e njohur për bashkimin me radhët e grupeve të rezistencës palestineze, veçanërisht lëvizjeve të rezistencës islame Hamas dhe Xhihadit Islamik. Jabiri iu bashkua lëvizjes së Xhihadit Islamik si fëmijë dhe që atëherë ka kryer operacione të ndryshme brenda lëvizjes.

Udhëheqësi dëshmor ishte përgjegjës për Unionin Islamik (trupi studentor i lëvizjes) dhe ishte aktiv në organizatë derisa u bë një nga udhëheqësit ushtarakë të saj. Ai ishte një nga njerëzit që udhëhoqi Brigadat e Jeruzalemit gjatë dhe pas Intifadës së Mesxhid al-Aksa.

Jabiri, i burgosur në burgjet e okupatorit për vite me radhë, u arrestua disa herë nga forcat e sigurisë së Autoritetit Palestinez pas Marrëveshjes së Oslos të nënshkruar me regjimin izraelit në vitin 1993.

Kjo figurë e rëndësishme e Rezistencës Palestineze drejtoi dosjen qendrore të operacioneve të Brigadave të Jerusalemit në Rripin e Gazës dhe bëri zhvillime efektive.

Al-Jabiri, i cili, si udhëheqësit e tjerë të rezistencës palestineze, iu nënshtrua dy atentateve në 2012 dhe 2014, arriti t'i mbijetojë të parës në vitin 2012 së bashku me komandantin martir Baha Abu Al-Ata.

Pasi avionët e regjimit izraelit martirizuan Abu Al-Ata-n në nëntor të vitit 2019, detyrat e udhëheqjes ushtarake të al-Jabirit në Brigadat e Jeruzalemit u rritën edhe më shumë.

Komandanti dëshmor udhëhiqte rajonin verior të Brigadave të Jerusalemit në betejën e Saif al-Kuds, ku luajti një rol të rëndësishëm.Burimi : Medya Şafak / Al Mayadeen