Pse Hamasi nuk është përfshirë në konfliktin e fundit në Gaza?

Publikuar në Gus. 16, 2022, 12:29 a.m.

Burime të njohura i thanë The Cradle se një orë pas fillimit të ofensivës së regjimit izraelit, Rezistenca diskutoi planet për t'iu përgjigjur përshkallëzimit të Izraelit në tre takime të njëkohshme në Gaza, Bejrut dhe Teheran, nën patronazhin e Hezbollahut dhe Korpusit të Gardës Revolucionare Islamike të Iranit.

Burimet raportuan se të gjitha palët u pajtuan për një përgjigje të bashkuar dhe të përbashkët ndaj përshkallëzimit të Izraelit. Në orën 21:00 të mbrëmjes së 5 gushtit, Brigadat e Jerusalemit, krahu i armatosur i Xhihadit Islamik, filluan të kundërpërgjigjen me raketa të cilat synonin zonën e Gazës dhe qytetet e pushtuara palestineze në një thellësi prej 70 kilometrash.

Po Hamasi?

 

 

Burimet e Xhihadit Islamik thanë gjithashtu për The Cradle se Brigadat Al-Qassam, krahu ushtarak i Hamasit, kërkoi falje për mospjesëmarrjen publike në luftë, por deklaruan se ata ishin të gatshëm të ofrojnë mbështetje.

Pse Hamasi qëndroi jashtë?

Cilat ishin arsyet që e penguan Hamasin të merr pjesë në konflikt?

Analisti Ismail Mohammed tha për The Cradle:” Disa nga arsyet për këtë ishin logjistika. Hamasi nuk është rikuperuar ende plotësisht nga efektet e luftës Saif al-Quds së majit 2021 dhe Brigadat Al-Qassam përballen me një sërë pengesash. Duke humbur rreth gjysmën e arsenalit të saj raketor në këtë luftë, organizata ka aftësi të kufizuara kompensuese për shkak të pengesave në hyrjen e lëndëve të para të nevojshme për prodhimin vendas.

Një tjetër pengesë ishte shqetësimi i organizatës se nëse Brigadat Al-Qassam përfshiheshin në konflikt, kjo do të shërbente vetëm për të forcuar rrethimin e Izraelit në Rripin e Gazës dhe për të ndërprerë dy burimet kryesore të tij të të ardhurave: grantin financiar të Katarit (100 dollarë çdo muaj për 95,000 familje në Gaza). dhe të ardhurat e 15,000 palestinezëve që punojnë në Izrael.

Kjo do të rezultonte që Gaza të humbiste 50 milionë dollarë në muaj nga grantet e Katarit, subvencionet e energjisë elektrike dhe të ardhurat nga punëtorët palestinezë. Ky nuk ishte një çmim që Hamasi ishte gati të përballonte.”

Ismail Mohammed gjithashtu vuri në dukje se nëse konflikti do të kishte zgjatur edhe për 24-48 orë të tjera dhe përpjekjet e ndërmjetësimit të jashtëm nuk do të kishin pasur sukses në ndalimin e tij, Hamasit do t'i duhej të angazhohej në luftime për të parandaluar rënien e besueshmërisë së tij publike.Burimi : The Cradle