Irani do të ofrojë përfundimin e tij përfundimtar mbi planin e BE-së për të ringjallur JCPOA deri në mesnatën e së hënës

Publikuar në Gus. 15, 2022, 4:28 p.m.

Ne ende nuk e kemi ofruar përfundimin tonë përfundimtar [për planin e koordinatorit të BE-së për ringjalljen e JCPOA] palës së kundërt. Ne do t'ia përcjellim përfundimin tonë përfundimtar mbi çështjet e mbetura me shkrim koordinatorit të BE-së deri në mesnatën e sotme për të parë se çfarë reagimi do të ketë dhe çfarë reagimi do të tregojë SHBA-ja, "tha Amir-Abdollahian në komentet e së hënës.

Kryediplomati i Iranit tha se nëse SHBA tregon një reagim realist dhe fleksibël ndaj ofertës së Iranit, "ne do të ishim në pikën e marrëveshjes", duke shtuar: "Pala amerikane ka rënë dakord gojarisht me dy propozime të ofruara nga Irani".

“Megjithatë, SHBA... dëshiron të marrë më shumë lëshime [nga Irani] dhe nuk tregon fleksibilitet. Ne duhet të flasim më shumë dhe ato palë që po përpiqen t'i afrojnë pozicionet tona duhet të [përpiqen që] t'i afrojnë amerikanët me pikëpamjet tona logjike, "tha Amir-Abdollahian.

Ai shtoi se është radha e SHBA-së për të treguar fleksibilitet për shkak të problemeve të saj të brendshme, duke thënë se pranimi gojor i Uashingtonit i dy ofertave iraniane "duhet të kthehet në një tekst dhe duhet të tregojë fleksibilitet për një çështje".

“Ditët e ardhshme janë ditë të rëndësishme”, theksoi ministri i Jashtëm iranian, duke thënë se Teherani është i gatshëm të arrijë një përfundim përmes një takimi ministror të jashtëm dhe të shpallë marrëveshjen përfundimtare nëse këndvështrimi i tij pranohet.

"Është vendim i vendit që nëse vijat tona të kuqe respektohen, nuk do të kemi asnjë problem me arritjen e një marrëveshjeje. Një nga arsyet e zgjatjes [bisedimeve për ringjalljen e JCPOA] është se ne nuk duam të kalojmë [tonën] vijat e kuqe”, theksoi ai.

Shtetet e Bashkuara kërkojnë vetëm të zgjidhin problemet e veta "por ne nuk duam të finalizojmë një marrëveshje dhe më pas të shohim se linjat tona të kuqe nuk janë respektuar. Diçka [e mirë] duhet të ndodhë në jetën e popullit [iranian] [përmes çdo marrëveshjeje të mundshme] ]."

Bisedimet katërditore të Vjenës midis përfaqësuesve të Iranit dhe pesë palëve të mbetura në JCPOA për të shpëtuar marrëveshjen kulmuan të hënën me një tekst të modifikuar në tryezë.

Bisedimet e Vjenës kishin rifilluar më 11 gusht pas disa muajsh ngërçi dhe negociatat në nivel ekspertësh u zhvilluan midis Iranit dhe grupit të vendeve P4+1.

Ndërsa shefi i politikës së jashtme të Bashkimit Evropian Josep Borrell pretendoi se ishte arritur "teksti përfundimtar", Irani theksoi se ka përcjellë "përgjigjen dhe rezervat e tij fillestare" për draft tekstin.

Diku tjetër në fjalët e tij, Amir-Abdollahian tha se vendi ishte i vendosur "të mos i lidhte negociatat e Vjenës me jetesën e njerëzve, kështu që ne nuk donim t'i paraqisnim vendit një axhendë emocionale; ne donim t'i tregonim njerëzve negociatat e vërteta".

JCPOA është rezultat i përpjekjeve disamujore nga Ministria e Jashtme e Iranit, e cila "mund të ketë gjithashtu shumë të meta si dokument, por ajo që na shqetëson është verifikimi që duhet të kryhet," tha Amir-Abdollahian.Burimi : Pars Today