Parandalimi i Hezbollahut në zonën detare libaneze

Publikuar në Qershor 16, 2022, 12:07 a.m.

Aktivitetet e kërkimit dhe shpimit të gazit të regjimit pushtues izraelit në Mesdhe u kapën në deklaratën e ndërhyrjes ushtarake të Hezbollahut.

Pasi regjimi pushtues izraelit dërgoi një anije greke për nxjerrjen dhe depozitimin e gazit në fushën e Karishit në Mesdhe, e cila është e diskutueshme me Libanin, Hezbollah njoftoi se nuk do të lejonte regjimin izraelit të kryej sondazh në këtë zonë të diskutueshme.

Sheikh Naim Kasim, Zëvendës Sekretari i Përgjithshëm i Hezbollahut, tha dje se ata janë të gatshëm të ndërmarrin hapat e nevojshëm, duke përfshirë përdorimin e forcës, nëse qeveria libaneze shpall një sulm ndaj ujërave territoriale dhe pasurisë kombëtare të vendit.

Gazeta Al-Ahbar e botuar në Liban raportoi se presidenti Michel Aun mund të zhvillojë sot një takim me ambasadorët e pesë vendeve të përhershme të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara.

Kryeministri Najib Mikati deklaroi se amerikani Amos Hochestion ishte ftuar në Bejrut për të ndërmjetësuar në zgjidhjen e problemit, ndërsa kryetari i parlamentit libanez Nebih Berri njoftoi se ndërmjetësi amerikan do të vijë në Bejrut javën e ardhshme.

Sipas burimeve të Al Ahbar, kryeministri Najib Mikati ka pasur dje një telefonatë me amerikanin Amos Hochestion, i cili po ndërmjetëson për përcaktimin e kufijve detarë mes Libanit dhe regjimit pushtues izraelit.

Nga ana tjetër, u raportua se Amos Hochestion, i ashtuquajturi amerikan, ka lindur në tokat e pushtuara palestineze dhe ka shërbyer në ushtrinë e regjimit racist izraelit.

Thuhet se rajoni prej 860 kilometrash katrorë, i vendosur midis Libanit dhe zonës detare të pushtuar nga regjimi racist izraelit, ka depozita të pasura gazi dhe nafte.

Hezbollahu deklaroi se nuk do të lejoj regjimin racist izraelit të nxjerrë në mënyrë të njëanshme naftë dhe gaz në këtë zonë të diskutueshme dhe kërkoi nga shteti libanez të parandaloj grabitjen e pasurisë kombëtare të vendit.Burimi : Yakın Doğu Haber