DEBKA: Irani i dërgon Hezbollahut raketë të aftë për të përballuar luftë bërthamore / Planifikohet që Izraeli të bllokohet nga deti

Publikuar në Maj 30, 2022, 12:04 a.m.

Ndërsa Hezbollah po ndërton një rezervë raketash sipërfaqësore të drejtuara me saktësi, me ndihmën e Iranit dhe Sirisë, ai po grumbullon në heshtje një sërë raketash detare të lundrimit që mund të përbëjnë një kërcënim të madh për Marinën izraelite. Kështu, ajo synon të vendosë një bllokadë detare ndaj Izraelit në një luftë. Edhe një bllokadë e pjesshme mund të pengojë aftësinë e Izraelit për të kryer operacione gjatë kohës së luftës dhe për të ndërhyrë në rrugët e furnizimit ushtarako-civil.

Analiza e publikuar në faqen DEBKA, e cila është e afërt me burimet e inteligjencës së regjimit sionist:

“Irani i ka ofruar Hezbollahut libanez një numër raketash lundrimi, përfshirë ‘Kh-55’, potencialisht të afta për të mbajtur koka bërthamore. Gama e kësaj arme është 3000 km. Ky raport erdhi nga burime të inteligjencës perëndimore gjatë stërvitjes në shkallë të gjerë 'Fire Carts' të organizuar nga Marina izraelite më 16 maj (e hënë).

Kh-55 u zhvillua nga Bashkimi Sovjetik në vitet 1970 si një raketë lundrimi e lëshuar nga ajri, e aftë për të mbajtur një kokë bërthamore. Modeli që Irani ka transformuar mund të lëshohet nga toka ose nga një anije e marinës.

Ndërsa Hezbollah po ndërton një rezervë raketash sipërfaqësore të drejtuara me saktësi, me ndihmën e Iranit dhe Sirisë, ai po grumbullon në heshtje një sërë raketash detare të lundrimit që mund të përbëjnë një kërcënim të madh për Marinën izraelite. Kështu, ajo synon të vendosë një bllokadë detare ndaj Izraelit në një luftë. Edhe një bllokadë e pjesshme mund të pengojë aftësinë e Izraelit për të kryer operacione gjatë kohës së luftës dhe për të ndërhyrë në rrugët e furnizimit ushtarako-civil.

Raketat e lëshuara nga deti aktualisht në duart e Hezbollahut renditen nga inteligjenca perëndimore si më poshtë: Versioni iranian i raketës së lundrimit nënsonik të Kinës, C-802, me një rreze veprimi prej 200 km; Raketë lundrimi nënsonike ruse Yakhont me rreze veprimi prej 300 km dhe e dërguar nga Siria në grupin libanez me pëlqimin e Moskës; Nur me një distancë prej 200 km; Ghadr-110, një raketë balistike ndërkontinentale me rreze veprimi prej 2000 km dhe një raketë lundrimi kundër anijeve me një rreze veprimi prej 300 km, Ghadir.



Burimi : DEBKA