Osama Hamdan i Hamasit: Autoriteti Palestinez nuk ka të ardhme si 'burrat e sigurisë' të Izraelit

Publikuar në Nën. 10, 2021, 12:16 a.m.

Në një intervistë ekskluzive, zyrtari i lartë i Hamasit Osama Hamdan thotë për trazirat e Azisë Perëndimore: "Nëse do të ketë një të ardhme të mirë për rajonin, jo vetëm për palestinezët, ne duhet të heqim qafe Izraelin".

Osama Hamdan është përfaqësuesi më i lartë i grupit palestinez të rezistencës Hamas në Liban dhe anëtar i Byrosë Politike të organizatës. Zyrtari 56-vjeçar, i lindur në Gaza, ka shërbyer gjithashtu në Iran si përfaqësues i Hamasit nga mesi deri në fund të viteve 1990. Hamdan ka qenë pjesë e delegacioneve të Hamasit për Dialogun Kombëtar Palestinez dhe ka marrë pjesë në dialogët ndërfaksionalë në Kajro dhe në bisedime me zyrtarë evropianë.

U takova për herë të parë me Osama Hamdan në vitin 2009, kur intervistova zyrtarët më të lartë të politikës së jashtme të Hamasit dhe Hezbollahut për Huffington Post. Për çfarëdo arsye, më duket se gjithmonë më telefonojnë për një intervistë të Hamasit disa orë përpara se të hipja në një fluturim – ishte e njëjta gjë kur takova Hamdanin për herë të parë dhe më pas një vit më vonë, kur më çuan në Damask rreth 10 orë më parë. Fluturimi im në Bejrut ishte caktuar të nisej, për të intervistuar shefin e atëhershëm politik të Hamasit, Khaled Mishaal.

Rreth gjashtë muaj më vonë, shpërtheu konflikti sirian dhe pasuritë e Hamasit si në Siri ashtu edhe në Liban u kthyen në mënyrë dramatike. Ndërsa Hamdani dhe bashkëpunëtorët e tij qëndruan të vendosur në Bejrut, organizata nuk ishte më, për disa vite, në zemër të Boshtit të Rezistencës.

Kjo tani ka ndryshuar, siç dëshmohet nga arsenali në rritje i Hamasit i raketave gjithnjë e më të sofistikuara, që thuhet se furnizohen nga Irani dhe aleatët e tij. Ndërsa Hamasi pretendon se mbështetja iraniane vazhdoi gjatë gjithë krizës siriane, burimet zyrtare kanë thënë se kjo mbështetje "u zbeh, në vend që rrodhi" gjatë disa viteve të tensionuara.

Hamasi mund të kthehet sërish në grupin e rezistencës, por më shumë se disa pendë u rrahën gjatë konfliktit sirian. Hamdan, gjatë kësaj interviste, refuzoi të jepte ndonjë informacion mbi marrëdhëniet Siri-Hamas dhe nëse ato ishin në përmirësim. Dhe, sigurisht, vala e 'normalizimeve' pas konfliktit sirian që kanë ndodhur midis një numri shtetesh arabe dhe Izraelit kanë pakësuar më tej rrjetin mbështetës rajonal të grupit të rezistencës.

Megjithatë Hamasi është gjithnjë e më popullor në rrugët palestineze, ku sondazhet tregojnë se ata do të fitonin me dorë në çdo zgjedhje të ardhshme kombëtare. Plus, arsenali i tyre i përditësuar i raketave në shënjestër i befasoi izraelitët gjatë konfliktit të tyre të fundit, duke vendosur një pengesë të rëndësishme për pushtimin - për lehtësimin e palestinezëve kudo që ndodheshin.

Megjithatë, tani për tani, dialogu është duke u zhvilluar – për të disatën herë – për të pajtuar fraksionet e ndryshme palestineze; një negocim për shkëmbimin e të burgosurve është në punë; 'normalizimi' kërcënon rrugën palestineze përpara; Sulmet izraelite në Siri, sabotimet në Liban dhe kërcënimet kundër Iranit, e kanë mbajtur rezistencën në këmbë në vitin 2021.

Ja, pra, intervista ekskluzive e The Cradle me Osama Hamdan në zyrat e tij modeste në Haret Hreik, periferia jugore e Bejrutit, në të cilën ai hedh dritë mbi zhvillimet e fundit në teatrin e rezistencës palestineze. Vlen të përmendet se Hamdan e zhvillon intervistën në anglisht të rrjedhshëm:

The Cradle: Çfarë po ndodh në negociatat në Kajro? Bisedimet kanë vazhduar për dekada, shpesh me përpjekjet e SHBA për të kontrolluar Hamasin. Apo është vërtet qëllim që Egjipti të hapë Gazën këtë herë?

Hamdan: Unë nuk besoj se duhet të flasim për qëllimin, apo pse ata bëjnë një gjë dhe jo tjetrën. Unë besoj se operacioni Sayf al Quds (Shpata e Jerusalemit) në maj 2021 ishte unik dhe i rëndësishëm për kauzën palestineze, si dhe për rajonin. Ajo tregon se rezistenca është ende e aftë të ndërtojë pushtet, të aftë për të mbrojtur të drejtat palestineze dhe është ende e përkushtuar ndaj objektivit kryesor të palestinezëve, çlirimit të tokës palestineze, kthimit të refugjatëve dhe të gjitha të drejtave të palestinezëve.

Në këtë pikë, ndoshta amerikanët kanë filluar të kuptojnë se ata nuk mund të mbajnë Hamasin. Kur morëm pjesë në zgjedhjet e vitit 2006, të gjithë në anën tjetër dëshironin që Hamasi të mund të bënte ndryshime në programin e tij të rezistencës për të mirën e zgjidhjes politike, por ishte e qartë se Hamasi vazhdoi rezistencën. Gjithashtu, qëndrimi ynë ishte i qartë në refuzimin e kushteve të Kuartetit.

Ne kemi qenë të rrethuar për 15 vitet e fundit për shkak të atyre kushteve. Në vend që të ndryshojmë pozicionin tonë, siç duan SHBA-të, ne kemi vazhduar dhe kemi ndërtuar marrëdhëniet tona me njerëzit. Të gjithë e kuptojnë se Abu Mazen [Mahmoud Abbas] nuk vazhdoi me zgjedhjet [të mëvonshme] sepse të gjitha indikacionet ishin se kjo do të ishte një fitore për Hamasin.

The Cradle:Cili është qëllimi i këtyre bisedimeve me Egjiptin?

Hamdan: Epo, për Egjiptin, Palestina është shumë e rëndësishme. Në nivelin historik, ata kanë marrëdhënie me të gjitha organizatat palestineze. Ata janë ndërmjetësit në politikën e brendshme të Palestinës dhe janë partnerë në pajtimin mes Hamasit dhe Fatahut. Egjiptianët kanë rregulla me të cilat duhet të punoni, edhe nëse nuk keni marrëveshje të plotë për gjithçka.

Takimi ynë në Kajro ishte për të diskutuar me egjiptianët disa çështje mbi bazën e rezistencës palestineze, mbi bazën e rezultateve të Sayf al Kuds.

Çështja e parë ishte që të gjithë ta dinë se ne do të vazhdojmë rezistencën. Pas administratës së re amerikane, të gjithë e kuptojnë se nuk ka asnjë shans për një zgjidhje politike, e cila ishte e qartë për ne 25 vjet më parë. Dhe ne duhet të punojmë në këtë hapësirë ​​si palestinezë të bashkuar. Nëse ka ndonjë shans për të rindërtuar sistemin politik palestinez, PLO, Këshillin Kombëtar Palestinez, ne jemi gati të marrim pjesë. Nëse jo, ne do të vazhdojmë punën tonë me lëvizjet e rezistencës palestineze si Xhihadi Islamik Palestinez (PIJ), Fronti Popullor për Çlirimin e Palestinës (PFLP) dhe të tjera.

The Cradle: A u besoni egjiptianëve, duke pasur parasysh qëndrimin e tyre rajonal ndaj Ikhvanit dhe grupeve islamike? Si i ktheheni Egjiptit si ndërmjetës kur ai i merr këto pozicione kaq qartë?

Hamdan: Ata kanë qenë ndërmjetësues për më shumë se 20 vjet, dhe nëse do të shkojnë përpara në këtë drejtim, ne do të jemi të lumtur. Nëse nuk funksionon, ne do të vazhdojmë të përpiqemi, por pa hequr dorë nga qëllimet tona, ose nga puna jonë, nga puna që bëjmë me rezistencën dhe çlirimin e Palestinës.

The Cradle: A i filluan egjiptianët këto bisedime? Apo ishte një kërkesë palestineze?

Hamdan: Jo, ishte një ftesë nga pala egjiptiane.

The Cradle: Çfarë kërkon vërtet Egjipti nga Gaza? Për të mbajtur frontin të qetë vetëm me Izraelin? A nuk dyshoni se ky është qëllimi i tyre?

Hamdan: Jo, besoj se është më e ndërlikuar se kaq. Egjiptianët besojnë se kjo çështje qetësie është gjithashtu pjesë e sigurisë së tyre kombëtare. Kjo është e vërtetë, sepse edhe pse ata kanë një marrëveshje paqeje me Izraelin, besoj se ata e dinë thellë se armiku i vërtetë është Izraeli. Dhe marrëdhëniet e tyre me Palestinën, me palestinezët, u japin egjiptianëve një dorë të lartë në rajon. Pra, është një përfitim për të dyja palët. Ne, si palestinezë, kemi nevojë që egjiptianët të jenë përkrahës të palestinezëve. Dhe egjiptianët e kuptojnë se Izraeli është ende një armik.

The Cradle: Një zyrtar i Hamasit më tha një herë se sa herë që izraelitët sulmojnë Gazën, Izraeli nxiton brenda ditëve të para për të vënë në lojë një proces armëpushimi dhe se është e rëndësishme që Izraeli t'i mbajë armiqësitë të shkurtra; përndryshe, ajo fillon të pësojë humbje, si në opinionin publik, ashtu edhe në humbje reale fizike. Egjipti është gjithmonë aty për të nxitur atë armëpushim. A është kjo e dobishme për Hamasin?

Hamdan: Epo, nëse kushtet nuk janë të pranueshme për Hamasin, ne thjesht do të thonim jo. Kjo ndodhi në vitin 2014.

The Cradle: I thatë jo Egjiptit?

Hamdan: Ne thamë jo. Dhe në vend që të kishim vetëm armiqësi për 12 ditë, ne vazhduam për 51 ditë. Ne thamë jo. Nëse kushtet nuk janë të mira për palestinezët, ne thjesht themi jo.

The Cradle: Çfarë ndryshoi në maj 2021? Dua të them, bota pa Bregun Perëndimor dhe palestinezët e vitit 1948 të ngriheshin. Ishte e jashtëzakonshme. A ishte e habitshme për Hamasin?

Hamdan: Ishte befasuese për të gjithë. Zakonisht, ne presim që njerëzit tanë të veprojnë, por niveli dhe shkalla në të cilën ata vepruan ishte një surprizë për të gjithë. Ne i besojmë popullit tonë në tokat e pushtuara të vitit 1948 dhe nuk e pranojmë që ata janë pjesë e Izraelit. Ata janë gjithmonë palestinezë. Por ata janë në kushte të veçanta. Është e qartë se ata janë po aq pjesë e rezistencës sa çdo palestinez tjetër, gjë që erdhi si një tronditje për izraelitët. Dhe kjo është shumë e rëndësishme për ne si palestinezë. Pas 73 vitesh pushtim, Izraeli nuk ka mundur t'i kthejë palestinezët në izraelitë. Sot, ne po shohim brezin e tretë nën okupim – ata ende flasin për të qenë palestinezë dhe janë pjesë e luftës kundër Izraelit.

Në Bregun Perëndimor, që nga viti 2008, kishte një sistem të ri sigurie, politika të reja. Gjenerali [SHBA] Keith Dejton tha se ai do të ndërtojë një lloj të ri palestinez, i cili do të pranojë marrëdhëniet me Izraelin kundër popullit të tij, siç e kemi parë të bëhet Autoriteti Palestinez (PA).

Por sot, ne shohim se të rinjtë që luftonin Izraelin ishin vetëm fëmijë në atë kohë. Pra, pas 20 vjetësh, ne kemi një plan të ri për gjeneralin Dejton: Po flasim për një rezistencë të re në Bregun Perëndimor, që është tronditëse për izraelitët dhe Autoritetin Palestinez.

Unë besoj se ngjarjet e majit ishin një shenjë e dy gjërave të rëndësishme. E para është se "rezistenca" është disponimi dhe dëshira e vërtetë e palestinezëve. Ata besojnë se nuk ka zgjidhje tjetër veçse t'i rezistojnë pushtimit. Dhe kur veproni si rezistencë, ju bashkoni popullin palestinez. Ne tani shohim palestinezët – nga lumi në det – dhe në diasporë, duke mbështetur betejën e majit të Sayf al Quds. Kjo betejë tregoi se populli beson dhe i beson rezistencës. Kjo rezistencë e re është e bazuar në të gjitha tokat palestineze, dhe ky legjitimitet i rezistencës erdhi nga njerëzit, nuk erdhi nga jashtë. Pra, kësaj rezistence iu dha më shumë mbështetje në shenjë besimi. Ne ju besojmë, ne i besojmë asaj që po bëni dhe besojmë se po punoni në një mënyrë të mirë. Pra, besoj se ky ishte një ndryshim i rëndësishëm në Palestinë për të gjithë palestinezët.

The Cradle:A ka pasur një ndryshim në marrëdhëniet e Hamasit me palestinezët e vitit 1948? Organizativisht, institucionalisht, individualisht, që nga ngjarjet e majit?

Hamdan: Është shumë herët për të thënë. 1948 Palestinezët kanë mënyrat e tyre të organizimit nëpërmjet partive politike atje dhe OJQ-ve për të drejtat e njeriut. Dhe besoj se çështja e rëndësishme nuk është se si do të punojë Hamasi me ata njerëz; Çështja e rëndësishme është se si ata janë në gjendje të organizohen, si palestinezë, si pjesë e kombit palestinez, gjë që besoj se po e bëjnë. Thjesht, nëse ata nuk do të kishin vepruar si palestinezë në rezistencë gjatë dekadave të fundit, atëherë nuk do të kishin vepruar ashtu siç vepruan gjatë ngjarjeve të majit. Ata vepruan sepse kanë luftuar për një kohë të gjatë për të qenë palestinezë dhe për të ruajtur identitetin dhe kulturën e tyre.

The Cradle: Gjëja tjetër interesante në lidhje me ngjarjet e majit ishte Bregu Perëndimor që papritmas shpërtheu përsëri në skenë. Dhe kështu ka mbetur, me shumë përplasje të përditshme mes forcave pushtuese dhe rinisë palestineze, të cilët duket se janë shumë të zhveshur. Ata janë padyshim kundër pushtimit, prishjes së shtëpive, vjedhjes së territorit dhe abuzimeve të tjera, por janë gjithashtu kundër abuzimeve të AP dhe përplasjet e tyre ndonjëherë synojnë të dyja. Çfarë mendoni për këtë fenomen të ri në Bregun Perëndimor?

Hamdan: Është e re sepse ka pasur shumë presion politik mbi popullin palestinez në Bregun Perëndimor si nga PA ashtu edhe nga Izraeli. Besoj se populli e kapërceu këtë dilemë gjatë betejës së Sayf al Kuds. Veprimet tona kundër okupimit, rezistenca jonë, janë çështje kombëtare. Nuk është diçka që i përket vetëm Hamasit apo Xhihadit Islamik Palestinez. Është një veprim kombëtar i kombit palestinez që i çon gjërat përpara. Unë besoj se PA tani e kupton se nuk do të jetë aq e lehtë të shkarkojë njerëzit e saj si më parë.

Këtë e pamë, për shembull, me vrasjen e (aktivistit politik palestinez) Nizar Banat. Ai u arrestua, u rrah për vdekje dhe PA ende po lufton për t'u çliruar nga kjo fatkeqësi. Ata po veprojnë në mënyrë të paarsyeshme. Ata kanë arrestuar dhjetëra aktivistë që nuk janë anëtarë të Hamasit apo edhe mbështetës të Hamasit, por aktivistë kundër pushtimit si dhe kundër vrasjes së Nizar Banatit. Ne si komb mund të pranojmë disa gabime të AP-së, por nuk mund të pranojmë bashkëpunimin me pushtimin. Pra, mendoj se ndryshimi po ndodh, edhe brenda Fatahut. Partia Fatah ishte e zemëruar dhe ata janë ende të zemëruar për marrëdhëniet e sigurisë së PA me Izraelin.

Djepi: A e dëgjoni këtë nga anëtarët e rinj të Fatahut?

Hamdan: Po.

The Cradle:Pra, a ka të ardhme për PA? A ka ndonjë diskutim real për shpërbërjen e AP dhe marrëveshjet e Oslos? Të kthehesh në një kohë ku kishte mundësi reale dhe të fillosh në një faqe të re?

Hamdan: Mendoj se marrëveshja e Oslos ka vdekur, por ata po e mbajnë kufomën. Izraelitët dhe amerikanët nuk po punojnë për të zgjidhur problemet. Ata thjesht po e menaxhojnë problemin. Pra, të gjithë e kuptojnë se nuk ka të ardhme politike për Marrëveshjet e Oslos. Dhe e ardhmja e AP varet nga vendimet e saj. Nëse ata vendosin të jenë një Autoritet Palestinez që mbron të drejtat palestineze, duke mbështetur rezistencën në një farë mënyre, duke marrë pjesë në rezistencën kombëtare kundër pushtimit, mendoj se do të ketë ndryshime në Autoritetin Palestinez dhe do të funksionojë. Por nëse vendosin të mbajnë punën e tyre si sigurim për profesionin, AP nuk do të ketë të ardhme.

The Cradle: Ju thoni se uniteti është shumë i rëndësishëm në trupin palestinez, por ne po dëgjojmë vazhdimisht për Hamasin dhe Xhihadin Islamik Palestinez (PIJ), të cilët kanë punuar së bashku dhe kanë përfituar njëri-tjetrin në shumë beteja, megjithatë thashethemet për tensionet dhe mosmarrëveshjet mes tyre vazhdojnë. . Një javë më parë, Saraya al-Quds (krahu ushtarak) i PIJ-së hodhi poshtë një deklaratë të lëshuar nga dhoma e përbashkët e operacioneve. A është zëri i Hamasit i vetmi që ka rëndësi në atë dhomë operacioni? Çfarë po ndodh me PIJ dhe Hamas në Kajro? Cilat janë mosmarrëveshjet, nga këndvështrimi i Hamasit?

Hamdan: Epo, gjithçka diskutohet hapur. Mund të ketë disa mosmarrëveshje, por duhet të marrim vendime së bashku.

The Cradle: Por për çfarë nuk pajtohet me ju PIJ? Pikëpamja e përgjithshme është se ato janë më të lidhura me rëndësinë e luftës së armatosur. Dhe Hamasi është tani në Kajro, përsëri, duke diskutuar atë që po diskutohej rreth 10 deri në 15 vjet më parë, si 'Hudna', një armëpushim afatgjatë.

Hamdan: Askush nuk flet për këtë. Në Egjipt nuk pati bisedime për një armëpushim afatgjatë. Ne jemi ende të qartë se nëse ka një reagim ushtarak izraelit ndaj çështjeve, ne do të reagojmë drejtpërdrejt. Qëllimi ynë është të çlirojmë tokën tonë. Ndoshta vëllezërit tanë në Xhihadin Islamik kanë mendime të ndryshme, dhe ata mund t'i shprehin idetë e tyre ndryshe, por këto nuk janë çështje politike apo themelore. Do të ketë dallime, jo vetëm mes Xhihadit Islamik dhe Hamasit, por edhe brenda Hamasit do të ketë ide të ndryshme se si të merren me çështjet në terren.

The Cradle: Sa herë që ka një konflikt, duket se për Izraelin, Gaza është fryti i ulët, ku mund të largojë frustrimet e saj. Izraeli nuk mund të sulmojë Libanin ose Iranin, për shembull - të paktën drejtpërdrejt. Pse pranoni ndonjë armëpushim me Izraelin, kur ai sapo do të fillojë të bombardojë sërish Gazën, pas një pushimi të shkurtër?

Hamdan: Kësaj pyetjeje mund t'i përgjigjemi dy pika kryesore. Pika e parë është se kjo është një luftë afatgjatë, jo sepse është një luftë midis palestinezëve dhe izraelitëve, sepse është një luftë në nivel ndërkombëtar. Është një luftë afatgjatë, kështu që ju duhet të veproni ose të merreni me këtë, duke e ditur se është një luftë afatgjatë. Pika e dytë është: pse Izraeli i frikësohet konfrontimit ushtarak kur komuniteti ndërkombëtar përpiqet të ju 

dënoni gjithçka që Izraeli bën kundër palestinezëve?

Është e qartë se ka viktima nga të dyja palët gjatë konfrontimeve, por nga pala izraelite, viktimat janë mes ushtarëve, ndërsa nga pala palestineze, kryesisht civilë. Ndërsa shumë në Perëndim nuk e mbështesin Hamasin, ata e shohin qartë çekuilibrin në konflikt: ushtarët izraelitë po vrasin civilë palestinezë. Shumë kanë kuptuar se Izraeli është një shtet aparteid. Unë besoj se Izraeli është më i keq se kjo, por është mirë që njerëzit kanë filluar të shohin se diçka nuk shkon. Pra, kur punoni me një komunitet ndërkombëtar që ende e mbështet Izraelin financiarisht dhe politikisht, ju duhet të ecni përpara hap pas hapi.

The Cradle: Më lejoni t'ju pyes për shkëmbimin e të burgosurve sepse kjo është në lajme. Çfarë ka të re dhe të saktë kjo dosje e të burgosurve? Dhe gjithashtu për gjashtë të burgosurit (të riarrestuar pas arratisjes nga burgu i Gilboas i Izraelit) që ju thatë se do të duhej të përfshiheshin në ndonjë shkëmbim të burgosurish?

Hamdan: Kjo është e vetmja gjë që është e drejtë dhe e re që po thuhet në media. Ne preferojmë të mos flasim për shkëmbimin e të burgosurve derisa të jetë përfundimtar. Ka një diskutim. Por ende nuk ka rezultate për t'u publikuar. Siç tha Abu Obeida (zëdhënësi i Hamasit), gjashtë të burgosurit ishin heronj të vërtetë kur gërmuan tunelin dhe shpëtuan nga burgu. Ata do të jenë gjashtë emrat e parë. Ne nuk do të pranojmë asnjë shkëmbim të burgosurish pa ata gjashtë persona.

The Cradle:Dy të arratisurit e fundit ishin në kampin e refugjatëve në Jenin dhe ne e kuptojmë që PA ndërhyri për t'i nxjerrë nga kampi në mënyrë që të mos kishte një konfrontim. A e dini nëse PA u tha të dilnin nga kampi?

Hamdan: PA-ja tha: "Ne do t'i ndihmojmë izraelitët me një kusht: pa vrasje." Por, ju e dini, PA ka mënyrat e veta për t'i bërë të arratisurit të dalin jashtë. Ata nuk i kërkuan të dilnin nga fshehja. Ata i bindën se do të ishte më mirë të lëviznin nga një vend në tjetrin.

The Cradle: Çfarë mendoni për këtë?

The Cradle:Çfarë keni për të thënë për normalizimin e Emirateve të Bashkuara Arabe, Bahrejnit, Marokenit me Izraelin?

Hamdan: Epo, ne jemi kundër çdo normalizimi me Izraelin. Ne besojmë se nuk do të jetë e dobishme për ato vende që normalizohen. Çfarë ka ndodhur me ata që kanë pasur normalizim me Izraelin gjatë dekadave të fundit? Asgjë e mirë. Ata nuk arritën asnjë nga qëllimet e tyre. Besoj se normalizimi sot është më i keq se më parë. Dekada më parë, qëllimi kryesor për normalizimin ishte krijimi i pranimit për Izraelin në mesin e njerëzve. Tani është pjesë e ndërtimit të një aleance të re në rajon kundër vullnetit të njerëzve dhe kombeve të tyre. Ata duhet të vendosin nëse duan të jenë pjesë e kësaj apo jo.

The Cradle: Ajo që është interesante është se në disa prej këtyre vendeve ka lëvizje politike islamike, duke përfshirë Ikhwan (Vëllazëria Myslimane) që mbështesin normalizimin dhe ata që nuk e mbështesin. Cili është qëndrimi juaj për këtë?

Hamdan: Ne mbështesim këdo që na mbështet dhe do t'i falënderojmë për mbështetjen. Por nëse ata shkojnë në drejtimin e gabuar, ne do të themi jo. Ky është qëndrimi ynë. Asnjë Ikhvan nuk po normalizon marrëdhëniet me Izraelin. Kur ministri izraelit shkoi në Bahrein, të gjitha grupet islamike, përfshirë Ikhvanin, protestuan kundër tij. Ata vepruan në terren me më shumë se 35 OJQ kundër normalizimit. Ne jemi kundër çdo normalizimi, pavarësisht se kush e bën atë.

The Cradle:Ne jemi ulur në Bejrut duke diskutuar dhe nuk e dimë nëse gazi egjiptian që po vjen në Liban në marrëveshjen që SHBA njoftoi është, në fakt, gaz i vjedhur palestinez. Keni ndonjë informacion për këtë? A mbani ndonjë qëndrim për këtë gaz që vjen nga Egjipti?

Hamdan: Askush nuk e di këtë. Nuk ka ende asnjë informacion të fortë për këtë çështje. Disa thonë se është gaz palestinez, të tjerë thonë se është gaz egjiptian. Në momentin që do të kemi fakte të qëndrueshme, ne do të shprehim qëndrimin tonë.

The Cradle: Cili është statusi i marrëdhënieve të Hamasit me Sirinë?

Hamdan: Epo, të gjithë e dinë që vitet e fundit nuk ka pasur marrëdhënie. Por në të njëjtën kohë, nuk ka luftë, nuk ka asnjë problem.

The Cradle: A ka ndonjë bisedë mes përfaqësuesve të Hamasit dhe qeverisë siriane?

Hamdan: Asnjë koment.

The Cradle: Të gjithë po normalizohen me Sirinë tani.

Hamdan: Nuk kam asnjë koment për këtë çështje.

The Cradle: A mund të thoni të paktën nëse ka ndonjë komunikim me Sirinë nëpërmjet ndërmjetësve? Për shembull, gjatë luftës, takova disa përfaqësues të Hamasit në kampin e Homsit – ata nuk ishin në asnjë nga kampet e tjera – dhe këta përfaqësues ishin neutralë dhe në marrëdhënie të mira me të gjithë. e kam gabim?

Hamdan: Jo.

The Cradle:Pra, ka padyshim një lloj marrëdhëniesh që vazhdojnë. Më trego çfarë shkoi keq me Sirinë.

Hamdan: Mirë, diçka shkoi keq. Nuk dua të flas për historinë. Ne jemi të gatshëm të kemi marrëdhënie normale me të gjithë lojtarët rajonalë që mbështesin kauzën palestineze dhe PalestinBurimi : The Cradle