Shefi i ushtrisë paralajmëron armiqtë: Përgjigja e Iranit ndaj kërcënimeve do të shkojë përtej kufijve

Publikuar në Nën. 10, 2021, mesnatë

Komandanti kryesor i Ushtrisë së Iranit ka siguruar vendet fqinje se stërvitjet e saj ushtarake janë për qëllime mbrojtëse, duke paralajmëruar megjithatë se një përgjigje ndaj armiqve do të shkojë përtej kufijve të vendit nëse ata rrezikojnë interesat e Republikës Islamike.

Gjeneralmajor Abdolrahim Mousavi i bëri komentet të martën në fund të stërvitjeve në shkallë të gjerë Zolfaqar-1400, të cilat u mbajtën në një zonë që shtrihet nga sektori lindor i ngushticës strategjike të Hormuzit deri në majën veriore të Oqeanit Indian.

I pyetur nëse rritja e kapacitetit të tij ushtarak nga Irani përbën një kërcënim për vendet fqinje, ai u përgjigj: "Nuk është aspak kështu. Historia jonë tregon se nuk kemi qenë kurrë njerëz të agresionit dhe pushtimit. Përpjekjet dhe ushtrimet tona synojnë të mbrojnë idealet dhe vendin tonë.”

“Por mos bëni gabim; armiqtë duhet ta dinë se nëse kërcënojnë interesat tona, përgjigja jonë nuk do të kufizohet vetëm në kufi. Nëse ata kërcënojnë interesat tona, ne kërcënojmë interesat e tyre kudo që është e nevojshme,” u tha ai gazetarëve.

Përkundrazi, vazhdoi ai, “ne u sjellim siguri vendeve të rajonit dhe vëllezërve tanë”.

Mousavi gjithashtu përshëndeti stërvitjet Zolfaqar-1400 si "një nga stërvitjet e përbashkëta më të suksesshme të Ushtrisë së Republikës Islamike të Iranit", e cila përfshinte Forcën Tokësore, Marinën, Forcën Ajrore dhe Mbrojtjen Ajrore.

Ai shtoi se tiparet më të spikatura të stërvitjeve përfshinin përmirësimin e sistemeve të komandës dhe kontrollit, përmirësimin e cilësisë dhe sasisë së dronëve dhe përdorimin e plumbave inteligjentë si dhe vlerësimin e suksesshëm të sistemeve, taktikave, metodave, trajnimeve dhe komunikimeve, si dhe koordinim dhe sinergji të shkëlqyer. ndërmjet katër degëve të ushtrisë iraniane.

“Natyrisht, rezultati kryesor i çdo stërvitje dhe trajnimi është rritja e gatishmërisë luftarake, dominimi dhe zotërimi i të gjithë pjesëmarrësve në mision”, tha ai.

“Të huajt shkaktojnë vetëm poshtërim”

Për më tepër, shefi i ushtrisë theksoi se kombi iranian dhe Forcat e Armatosura të mbështetura te vetja janë të afta të mbrojnë integritetin territorial të vendit.

Ai parashikoi se Shtetet e Bashkuara dhe Evropa nuk do të jenë në gjendje të krijojnë një koalicion në rajon.

“Këto vende janë vetë burimi i terrorizmit dhe i pasigurisë. Kudo që ata shkelën në botë, ata [së pari] e kthyen atë në një vend të pasigurt dhe më pas ikin, duke lënë pas probleme dhe paqëndrueshmëri për njerëzit e atij vendi”, tha Mousavi.

Gjenerali i lartë e bëri të qartë se ata që ftojnë të huajt në vendet e tyre me qëllim që të huazojnë siguri prej tyre, duhet ta dinë se fuqitë arrogante dhe dominuese janë vetëm pasi mbrojnë interesat e tyre.

Ai theksoi, “Republika Islamike e Iranit ka dëshmuar gjatë viteve të fundit se mund të jetë fuqimisht nismëtarja e vendosjes së sigurisë rajonale”.

Më tej Musavi nënvizoi se vendet e rajonit mund të bashkojnë duart për të ruajtur sigurinë rajonale përmes aleancave dhe bashkëpunimit rajonal, pa u mbështetur tek të huajt.

Sepse, vazhdoi shefi i ushtrisë, historia tregon se të huajt nuk do t'i sjellin askujt siguri të qëndrueshme, por përkundrazi, ata sjellin vetëm "pasiguri, varësi, mjerim dhe poshtërim për kombet e synuara".Burimi : Press Tv